Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Milyen rönkhasítót vegyek?

A faaprítás nagy fizikai erőt igénylő munka, különösen akkor, ha nagyobb méretű rönköket kell megmunkálni. A leghatékonyabb és leggyorsabb megoldás a fa felaprítására a rönkhasító használata, ahelyett, hogy kézi fűrésszel, fejszével vagy baltával próbálkoznánk. Habár remek testedzés az ilyen típusú munka, a cél mégis az, hogy minél kevesebb erőfeszítéssel, minél nagyobb mennyiségű fát dolgozzunk fel. 

Az energiaszektorban, illetve a gazdaságban zajló változások hatására jelentősen megnőtt a kereslet a tűzifa, ezzel párhuzamosan a rönkhasítók iránt. Hogy megkönnyítsük számodra a legjobb rönkhasító kiválasztását, összegyűjtöttük a különböző rönkhasító típusokat.

Rönkhasítók típusai

A rönkhasítóknak több fajtája létezik, azonban működési elvük hasonló. Kis felületen gyakorolnak nagyobb nyomást a megmunkálandó anyagra, mely erő által az adott anyag széthasad. 

1. Elektromos rönkhasítók

Gyors munkavégzés, nagy teljesítmény, hosszú élettartam jellemzi az elektromos rönkhasító gépeket. Jellemzően minimális karbantartást igényelnek, kezelésük egyszerű. Kezdők számára ugyanúgy könnyű használatot biztosítanak, mint gyakorlott fafeldolgozóknak.
Előnyük, hogy bárhol használhatóak, ahol rendelkezésre áll megfelelő csatlakozó. Nem elhanyagolható szempont az elektromos motorok viszonylag csendes működése.

2. Benzines rönkhasítók

A benzinmotoros rönkhasítók rendkívül erősek, hatékony munkavégzést biztosítanak. A nagyobb teljesítmény miatt nehezebbek, mint a kézi és elektromos társaik. 
Nagy előnyük, hogy bárhol használhatóak, nem kell hálózati áramforráshoz igazodni. Sok esetben ez a kényelmesebb választás, hiszen a gépet viheted a feldolgozásra váró faanyaghoz, nincs szükség a fa plusz mozgatására.

Aktuális rönkhasító kínálatunkat ITT találod!

3. Kézi rönkhasítók

Könnyű, egyszerű tárolást és mozgatást tesznek lehetővé, de a velük való munka fizikailag nagyobb megterhelést igényel, mint az elektromos és benzines változatok esetében. 
Előnyük, hogy nem igényelnek sem áramot, sem üzemanyagot, - a környezetbarát és költségkímélő gépek közé sorolhatjuk. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy biztonságosabbak és jóval nagyobb hatékonyságot garantálnak, mint a hagyományos, fejszével történő faaprítás.

Így találd meg a számodra legjobb rönkhasítót

Vásárlás előtt számos tényezőt figyelembe kell venned, úgymint a rönk keménysége, mérete, típusa, használat gyakorisága.

A különböző típusú fafajtákat más és más sűrűség és keménység jellemzi. Kemény, csomós fákhoz nagyobb teljesítményű gépet ajánlott választanod, főként abban az esetben, ha nagy mennyiségben és rendszeresen kemény fát fogsz aprítani. 

Fontos tényező a rönkök mérete, ugyanis a rönkhasítók maximális rönk átmérőre, illetve -hosszra vannak tervezve. A nagyobb átmérőjű rönkök hasadása nagyobb nyomást igényel. A kiválasztásnál figyelj ezekre a részletekre.

Nem mindegy az sem, hogy nyers vagy már száraz fával fogsz dolgozni. A frissen vágott fák még tartalmazzák a nedvesség nagy részét, nehezebben vághatóak, erősebb, nagyobb teljesítményű géppel lehet eredményesen hasogatni. Ezzel szemben a száraz fa, melynek nedvesség-tartalma jelentősen alacsonyabb, könnyebben hasad. Nem véletlen, hogy tüzelésre a kiszáradt tűzifa a legalkalmasabb, könnyebben ég le, nagyobb fűtőértékkel rendelkezik.

Azt is vedd számításba, hogy milyen gyakran lesz szükséged a rönkhasítóra. Ha mindössze évi néhány alkalommal, kisebb mennyiségű, puha fát hasogatsz majd, az elektromos vagy a kézi rönkhasítók közül érdemes választanod. Gyakoribb használat, nagyobb mennyiségű, főként kemény típusú rönkökhöz benzinmotoros rönkhasító gép lesz az ideális számodra.

Plusz szempont lehet a használat helye. Vidéken, kültéren, ahol nem kell aggódni a zajszennyezés és az áramforráshoz való csatlakozás miatt, a benzines változatok közül célszerű választanod.
Ha beltérben vagy lakottabb területen szeretnéd használni, elektromos vagy kézi rönkhasító lesz megfelelő számodra.

Rönkhasítók kialakítása

Az előbbiekben felsoroltak mellett korántsem elhanyagolható a rönkhasítók kialakítása, mely lehet fekvő vagy álló. 

A fekvő hasítók általában nagyobb rönkátmérő átvágására alkalmasak, de kisebb rönkhosszra vannak tervezve. Az álló gépek ezzel szemben nagyobb hosszúságú és kisebb átmérőjű rönkök aprítását teszik lehetővé. 

A választott gép tárolását meg kell oldani, mellyel méretük, kialakításuk alapján tudsz tervezni. Az álló gépeket általában könnyebb tárolni, legyél tisztában az adott helyiség kapacitásával.

Egyéb tartozékok

A megfelelő rönkhasító kiválasztását a legfontosabb tényezők és jellemzők befolyásolják. Emellett egyre több olyan tartozék áll rendelkezésre, amelyek tovább fokozzák a gép teljesítményét, hatékonyabbá és még biztonságosabbá teszik számodra a munkát. Érdemes időt szánni a lehetséges kiegészítőlista (például állvány, rönkfogó, munkapad, védőburkolat, nedvességmérő) áttanulmányozására, melyek hosszú távon segíthetik a gyors, biztonságos és eredményes munkát.

Nézd meg rönkhasító gépeinket, rendelj kínálatunkból!