Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Milyen permetezőt vegyek?

A kerti növények, gyümölcsösfák, egészséges gyep gondozásának egyik fontos részét képezi a megfelelő kerti permetező kiválasztása. Számtalan formájú és méretű permetezőgép létezik, így gondot okozhat az adott munkához ideális permetező megtalálása.
Hogy ezt a folyamatot megkönnyítsük számodra, bemutatjuk a leggyakoribb kerti permetező típusokat, felhasználásuk célját, s azt, hogy mit is érdemes figyelembe venned a vásárlás során.

Kerti permetezőgép típusok

A permetezőket abból a célból tervezték, hogy egyszerűen, hatékonyan és biztonságosan tudjuk alkalmazni a különböző növényvédelmi vegyszereket, permetszereket. Mindig az adott munka típusa határozza meg, hogy melyik permetező lesz ideális számodra. 

1. Szivattyús/kompressziós/tartályos permetezők

A leggyakoribb permetezőtípusok egyike. A tartályba kell tölteni a permetezőszert, majd a töltővonalig a vizet. A fogantyú meghatározott számú pumpálásával kerül nyomás alá a gép, melynek eredményeként célzottan juttathatjuk ki a permetszert. 

A tartályok kapacitása és anyaga (műanyag, rozsdamentes vagy horganyzott acél) többféle lehet. A méretet az adott munkához igazítva válaszd ki.

Kézi és háti verzióban egyaránt megtalálhatóak. A kézi változatok ára igen kedvező, karbantartási igényük alacsony. Kisebb méretük miatt tárolásuk könnyen megoldható. Remekül alkalmazhatóak kis területen, néhány fa, bokrok, zöldségek, kis alapterületű gyep esetén ez lesz a tökéletes választás. 

A háti permetezők kialakításuknak köszönhetően nehezebb anyag mozgatását is lehetővé teszik. Bizonyos modellek karos szivattyúval rendelkeznek a kívánt nyomás fenntartásához.

2. Elektromos és benzinmotoros permetezők

Működési elvük a szivattyús gépekéhez hasonló. Itt azonban a pumpálás a kézi vezérlés helyett akkumulátorról vagy üzemanyaggal működtetett motorral valósul meg. Segítségükkel rengeteg időt és energiát spórolsz meg, hiszen nem kell erőt kifejtened a nyomás kialakításához. Ezen gépek előnye, hogy egyenletes nyomást tudsz létrehozni permetezés közben. 

Ha nem szeretnél a kézi pumpálással bajlódni, nagyobb udvart, virágoskertet, gyümölcsöst gondozol, egy elektromos permetezőnek nagy hasznát fogod venni. 

3. Tömlős permetezők

A legegyszerűbb permetezőgépek közé tartoznak, hagyományos kerti tömlőre csatlakoztatható eszközök. Áruk igen kedvező. A víz ereje húzza ki a permetező palackba adagolt szert, amit a vízzel felhígít, vagyis összekever.

A palackba adagolható szer mennyiségétől függően kisebb és nagyobb terület gondozására egyaránt alkalmas lehet.

Így válaszd ki a számodra megfelelő permetezőt

1. Mekkora területen fogod használni? A szereket a használati utasítás szerint, a terület nagyságához kell igazítani. Ez fogja meghatározni, hogy mekkora méretű permetezőt válassz.
Ha kisebb területen szeretnél gyomtalanítani, mint például egy kicsiny virágoskert, egy állítható szórófejjel kialakított kézi, pumpás permetező ideális megoldás lesz. Nagyobb terület vagy gyümölcsöskert permetezése esetén már hátizsákos permetezőgépre van szükség.

2. Milyen típusú permetszert használsz? Az alkalmazni kívánt kártevők és gombák elleni szerek, műtrágyák más és más vegyületet tartalmaznak. A tartály belsejéből nehéz eltávolítani a szer maradványait, ami azt eredményezi, hogy az egymástól eltérő vegyszerek keveredhetnek egymással. Így érdemes külön permetezőgépet kijelölni a gyomírtó-, a növényvédő szerekhez és a műtrágyához. Ajánlott akár egy kisméretű kézi permetezőt tartani csak a víznek, a növények párásításához vagy vízsugárral történő tisztításhoz (például kártevők esetén).
Jelöld is meg a különböző célra használt permetezőket, hogy pontosan tudd, melyikben-milyen szert alkalmazol!

3. A szert vízzel kell keverni vagy már előre bekevert? Ez határozza meg ugyanis, hogy milyen típusú permetezőt válassz az adott vegyszer kijuttatására.

Összefoglalva

Ha alacsony árú permetezőt keresel, amit évente néhány alkalommal szeretnél használni, szivattyús permetező jó választás lehet. Nagyobb kertekhez, rendszeres permetezési munkálatokhoz egy elektromos vagy benzinmotoros verzió lesz az ideális. Ezen típusok vásárlását abban az esetben is érdemes megfontolni, ha olyan modellt keresel, amelynek használata kevesebb fizikai erőt igényel.

Kerti permetezők széles választéka