Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Milyen párakaput vegyek?

A nyári időszakban a párakapu igazi jó barátként szolgál, segítségével nem kell lemondani a kültéri programokról, nagyobb biztonságban tudhatjuk gyermekeinket, háziállatainkat. Egyre több párakapu típus és modell érhető el a piacon, így szeretnénk számodra megkönnyíteni a vásárlást, vagyis a választást. Ha nem tudod, milyen párakaput vegyél, mindenképp olvasd el hasznos vásárlási tippjeinket.

Egy párásító rendszer, egy párakapu kezdetben leginkább a bevásárlóközpontok, kültéri rendezvények, közösségi épületek, parkok területén volt megtalálható. Egyszerű használata és - típustól függően - alacsony költsége miatt a háztartások kedvelt és egyik alap nyári eszközévé vált. A vizet finoman porlasztja, melynek hatására kellemes lehűti környezetét.

Napjaink nyári hónapjai évről évre nagyobb forróságot hoznak magukkal. A kint tartózkodás sokszor lehetetlen, s nemcsak mi, hanem teljes környezetünk megsínyli a tartósan magas hőmérsékleti viszonyokat. Egy párakapu rendkívül praktikus és hasznos eszköz, hogy kellemesebbé és élvezhetőbbé tegyük ezt az időszakot.

Tökéletes választás teraszok, szabadidős programok, játszósarkok hűtésére, ugyanakkor eredményesen használható növények, illetve azok földjének nedvesen tartásához, valamint házikedvenceink és haszonállataink felfrissítéséhez. Lássuk azt a 8 szempontot, amelyek alapján egyszerűbb kiválasztani a számodra megfelelő párakaput.

8 egyszerű párakapu választási szempont

1. Hossz

Jelen esetben fontos a méret, talán az első legfontosabb tényező, amit figyelembe kell venned, hogy pontosan milyen méretű, milyen hosszú párakapura van szükséged. Ehhez mérd le, hol szeretnéd a későbbiekben használni, s ahhoz igazodva tudsz választani a különböző méretű modellek között.

2. Fúvókák száma

Valamennyi párásító rendszer speciális vízfúvókákkal van ellátva, melyek megfelelő mértékben porlasztják a csőben található vizet. Minél több fúvókával működnek, annál nagyobb területet képesek hatékonyan lehűteni. Vásárlás előtt fontos felmérned az adott terület jellemzőit, hogy gyors és eredményes hűtést tudjon biztosítani a kiválasztott párásító.

Jó, ha tudod, hogy a túl sok fúvóka csökkentheti a víznyomást, így körültekintően járj el a vásárlás során.

3. Anyag

A különböző párakapu típusok eltérő anyagú csővel rendelkeznek. Találsz UV- és időjárásálló PVC csövet, nejlon, rozsdamentes acél, réz és sárgaréz kialakítású modelleket. A réz, sárgaréz csövek könnyedén rozsdásodnak, ellenben a rozsdamentes acél, PVC és nejlon csövekkel. Utóbbiak hosszú használatot tesznek lehető azáltal, hogy jobban ellenállnak a környezeti hatásoknak.

4. Csatlakozás

A párakaput valamilyen vízforráshoz csatlakoztatva tudod beüzemelni. Eltérő méretű csatlakozó adapterrel vannak ellátva, így mindenképp nézd meg, hogy kompatibilis-e a nálad rendelkezésre álló vízforrással.

Párakapu, a frissítő menedék

5. Nyomás

Az előbbiekben már említett, hűteni kívánt terület, valamint a fúvókák száma mellett figyelembe kell venned a párakapu által biztosított permetezési nyomást. A túl alacsony nyomás nem tudja az általad elvárt módon hűteni környezetét, tulajdonképpen csak pazarolja a vizet. Fontos, hogy alaposan olvasd el a párakapu jellemzőit és a számodra ideális nyomással rendelkező mellett tedd le voksodat. 

6. Telepítés

A párakapuk jellemzően könnyen és gyorsan telepíthetőek kezdő felhasználók számára is. A készlet tartalmazza a szükséges konzolt, csatlakozási adaptert, melyet a használati utasításnak megfelelően egyszerűen lehet telepíteni. A magasabb kategóriájú párásító rendszerek között a hordozható változatok mellett állandót is találsz. Ezeknek a beüzemelése mérettől függően bonyolultabb lehet, érdemes hozzáértőre bízni a feladatot.

7. Ár

A párakapuk ára igen széles skálán mozog, az egészen olcsó rendszerektől a nagyobb méretű, magasabb kategóriát képviselő párásító rendszerekig minden elérhető. Saját igényeidhez igazodva megtalálod a számodra optimális modellt.

8. Garancia, karbantartás, kiegészítők

A párakapuk ki vannak téve a sokszor szélsőséges környezeti hatásoknak. A tartósságot nagyban meghatározza, hogy milyen anyagból készül az adott párakapu. 
Ahhoz, hogy sokáig tudd élvezni a párásító adta hűsítő élményt, figyelj a rendszeres karbantartásra. A fúvókák a vízkő és egyéb szennyeződések hatására eldugulhatnak, ami hatással lehet a víznyomásra. A karbantartás a garancia egyik alapfeltétele is egyben, nem érdemes kihagyni ezt a könnyen elvégezhető feladatot.

A megfelelő méret és nyomás nagyban meghatározza a vízfogyasztást. A jól megválasztott párakapu energiatakarékos megoldást biztosít, ellentétben a nem hatékonyan működű típusokkal szemben.

Párakapuk és kerti zuhanyok - nézz szét webshopunk kínálatában!