Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Milyen metszőollót vegyek?

A metszőolló napjaink olyan alapszerszámává vált, mint a kalapács. Dísznövényeket gondozó, kisebb balkonkerttel rendelkezőknek nélkülözhetetlen eszköz, nem beszélve a kertészkedők, zöldséges- és virágoskertet, gyümölcsöst fenntartók számára. A kertészkedés kiváló hobbi, ugyanakkor nagy felelősséggel is jár, hiszen a növények gondozása, azok általános állapota, egészsége a mi feladatunk.

Az ápolási, nevelési teendők elengedhetetlen részét képezi a metszés. A szakszerű metszés tanulható, amit az adott növény egyedi igényei szerint érdemes elvégezni. Megfelelő metszőolló nélkül azonban nincs könnyű dolgunk. 

Szeretnénk segítségedre lenni abban, hogy az igényeidnek megfelelő metszőollót megtaláld. Összegyűjtöttük a leggyakrabban használt metszőolló típusokat.

Metszőolló típusok

A mellévágó metszőollókat jellemzően élő növényzeten érdemes használni. Működési elvük az ollóhoz hasonló, a pengék áthaladnak egymáson. Éles, tiszta vágásokat tudunk eszközölni segítségükkel, akár a gyökérzethez, szárhoz vagy ágakhoz közel. Nehezebben megközelíthető részek, valamint vastagabb, fásabb részek metszéséhez is ideális. Általában könnyű és kényelmes velük dolgozni.

A vágóüllős metszőollók esetében a pengék az egyik, míg az üllő a másik oldalon helyezkedik el. Hajlamos a növényi rostok összezúzására, ezért sérült, elhalt ágak megmunkálásához célszerű használni, élő növényekhez nem.

Az üllős racsnis metszőolló az üllős típushoz hasonlóan néz ki. Egyik oldalán penge található, másik oldala pedig lapos. Kiválóan alkalmas lépcsőzetes metszéshez, nagyban megkönnyíti a vastagabb ágak átvágását.

Mit nézzünk meg egy metszőollón?

1. Pengék minősége, metszőolló felépítése

A pengék minősége, kialakítása alapjaiban határozza meg a vágás eredményét. A különböző típusok között találsz többek között rozsdamentes, acél vagy kovácsolt pengéket. Az élesség, a keménység, az ellenállás és tartósságuk az egyes típusok szerint eltérőek lehetnek. 

Rendszeres használat következtében valamennyi penge veszít hatékonyságából, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen mértékben. A jó minőségű pengék teljesítménye egyszerű élezéssel visszaállítható. Ezzel szemben a gyengébb minőségűek akár rövid használat után is deformálódhatnak, melynek eredményeként nem lesznek alkalmasak éles, tiszta vágásokra, ráadásul könnyen kárt tehetnek a növényekben.

Ma már számos gyártó kínál titánbevonatú pengékkel ellátott metszőollókat, amelyek hosszabb élettartamot, rendkívül éles vágásokat, továbbá korrózió elleni védelmet biztosítanak.

2. Vágási kapacitás

Ahhoz, hogy a számodra megfelelő metszőollót tudd megvásárolni, fontos tudni, hogy milyen típusú munkálatok, illetve növények esetén fogod leggyakrabban használni. Más vágókapacitású szerszámra lesz szükséged gyümölcsfák metszéséhez, s megint más alkalmas dísznövények ápolásához.

3. Kialakítás

A hosszú ideig végzett metszés igencsak fárasztó lehet, különösen akkor, ha az nem ergonomikus kialakítású. Az ideális metszőolló használata közben kisebb erőfeszítést kell kifejteni, könnyű, markolata kényelmes. A csúszásgátlóval, ütéscsillapító párnákkal ellátott fogantyúk elősegítik a még biztonságosabb fogást, ezáltal csökkentve az esetleges sérülések kialakulásának esélyét. 

Talán úgy tűnhet, nem egyszerű feladat a legjobb metszőolló megtalálása. A különböző gyártók számos ígéretes, hasonló minőségű és azonos tulajdonságokkal rendelkező termékeket kínálnak. Kerüld a túl nehéz, továbbá a kézméretedhez képest túl szélesre nyíló metszőollókat. Érdemes lehet hosszabb nyelű típust választanod, amely kisebb erőfeszítéssel is nagyobb vágóerőt biztosíthat.

Nézd meg kertészetünk metszőolló és kerti vágóeszközeit!