Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Milyen köszörűt vegyek?

Köszörű vásárlásán gondolkodsz, de nem tudod milyet vegyél? Olvasd el útmutatónkat, amiben összefoglaltuk azokat a szempontokat, amelyek hasznodra lesznek a vásárlás során.

A köszörűgépek nemcsak kisipari felhasználásban, a háztartásokban is nélkülözhetetlenek, ha különböző felületek megmunkálásáról van szó. Olyan típusú projektekben lesz segítségedre, ahol a nagy pontosságú felületi csiszolás miatt az esztergálás, marás már nem elegendő.

Többféle köszörűgép létezik, s bár elsőre nem tűnik összetett feladatnak a választás, ahhoz, hogy hosszú távon és hatékonyan tudj vele dolgozni, érdemes odafigyelni több tényezőre.

Köszörőgép vásárlási szempontok

1. Alkalmazás módja

Nem mindegy, hogy mire és milyen gyakorisággal fogod használni. Amennyiben hobbi célra, ház körüli munkákhoz keresel köszörűt, egy kisebb teljesítményű modell megfelelő lehet. Hosszú távú, intenzív és professzionális alkalmazáshoz azonban egy magas minőségű, nagyobb teljesítményű és extra funkciókkal kialakított gép lesz az ideális választás.

2. Műszaki ismérvek

  • Fordulatszám, teljesítmény

A percenkénti fordulatszám és a teljesítmény a megmunkálás elvárt pontosságától függ. Fontos, hogy a konkrét köszörülési követelmények alapján mérlegeld a megfelelő fordulatszám- és teljesítmény jellemzőket. Általában annál nagyobb fordulatszámra van szükség, minél összetettebb, pontosabb és finomabb végeredményt kell elérni.

A teljesítmény alapjaiban határozza meg a köszörű képességeit - mennyi idő alatt, milyen minőségben köszörülheted meg az adott anyagot, eszközt. Ha vastagabb anyagokkal szeretnél dolgozni, magasabb teljesítményű eszközt válassz.

  • Tárcsa

A tárcsa átmérője kulcsfontosságú, hiszen ez határozza meg, hogy mekkora anyagot tudsz egyszerre köszörülni.

Különféle anyagú korongok állnak rendelkezésre, melyek egyedi jellemzőkkel bírnak. A kerámia az egyik legelterjedtebb, például a konyhai kések élezéséhez, míg fémek megmunkálásához szilícum-karbid korongot ajánlott használni. A gyémánt a legkeményebb anyagokhoz is ideális, úgymint kerámia és üveg.

Köszörűkorongok jelölése - minden infó a témában!

3. Merevség

A különböző márkák között nagy eltérés lehet a gép merevségét illetően. Gyakori használat esetén a kényelmes, hatékony és pontos munkavégzéshez érdemes egy nagyobb múlttal rendelkező márkát választani. Ezek alapos tesztelésen estek át, így bizonyítottan megbízható teljesítménnyel dolgoznak.

4. Méret, mobilitás

Ne hagyd figyelmen kívül a gép méretét és szállíthatóságát. Amennyiben elegendő hellyel rendelkezel és csak otthon fogsz vele dolgozni, egy nagyobb méretű gép is jó választás lehet. Ha azonban könnyen mozgathatónak kell lennie, kézi köszőrűt érdemes választanod.

5. Biztonsági funkciók

A köszörű használata közben elsődleges a biztonság, az esetleges balesetek kockázatának csökkentése. Keresd azokat a modelleket, amelyek védőburkolattal, gyorsleállító funkcióval, indításgátlóval, szikravédelemmel vannak kialakítva. A csúszásmentes talpazat, az ergonomikus fogantyú is hozzájárulnak a készülék biztonságos használatához.

6. Szerviz és karbantartás, garancia

Tartsd be a gyártó által javasolt szervizelési- és karbantartási utasításokat. Ez nemcsak a biztonságos és hatékony munkavégzést biztosítja számodra, de növeli a gép élettartamát is. Rendszeres karbantartás nélkül a garanciális feltételeknek sem tudsz eleget tenni. Tájékozódj, mennyire egyszerű a szervizelés, továbbá az alkatrészek, különböző tartozékok beszerzése.

7. Tartozékok

Gondold át, hogy a későbbiekben milyen projektben lehet segítségedre ez a remek eszköz. Érdemes olyat vásárolni, amelyhez egyéb kiegészítőket is be tudsz szerezni.

8. Ár-érték

Mint bármilyen vásárlásnál, itt is érdemes megfontolni, hogy mennyit tudsz, illetve szeretnél költeni erre a gépre, s milyen minőséget várhatsz el cserébe. Egy prémium kategóriájú köszörű hosszú élettartamot és megbízható teljesítményt ígér. Hobbi célra azonban egy alacsony árkategóriájú, kisebb teljesítményű készülék is optimális választás.

Összegezve
A tökéletes köszörű kiválasztásához figyelembe kell vennünk a felhasználás módját, a megmunkálni kívánt anyagot, a fordulatszámot és teljesítményt, a biztonsági funkciókat, a gép méretét és az ár-érték arányt. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a szervizelési és garanciális feltételeket, illetve lehetőségeket.

Nézd meg köszörűgépeinket a webshopban!