Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Milyen fúrógépet vegyek?

A piacon sokféle fúrógép kapható, ezért könnyű olyan eszközt vásárolni, amelyre valójában nincs is szükséged. A megoldás az, hogy a fúrót a használathoz optimalizálva vásárold meg, milyen gyakran és jellemzően mit szeretnél vele fúrni. Nincs értelme sok tízezreket fizetni egy olyan szerszámért, amelyet csak képek helyének fúrására fogsz használni. De ugyancsak nem jó ötlet, számos forintot költeni egy fúrógépre, amely a nagy számú terhelés miatt, néhány héten belül kiég.

Lényeges, hogy semmi esetre se kergesd magad az őrületbe azzal, hogy megpróbáld kitalálni az összes lehetséges munkafolyamatot, amit az új szerszámmal elvégezhetsz. Olvasd végig az alábbi három kategóriát, amik által könnyebben el tudod majd magad helyezni a rendszerben és ezek alapján eldönteni, hogy milyen eszközre is lenne szükséged. A háztartás kiegészítő eszközeként beszerzett fúrógép valószínűleg csak a kisebb karbantartási és könnyű javításokra lesz használva. Ha pedig valaha olyan élethelyzet áll fenn, hogy több eszközre van szükséged, mint ami otthon fellelhető, akkor pedig mindig feljebb lehet lépni teljesítményben és az eszközök beszerzésében. De, az eseti nagyobb munkáknál a bérlés lehetősége is bármikor fenn áll.

Hogyan válaszd ki a tökéletes fúrógépet?

Könnyű karbantartási és javítási feladatok

Munka típusa

Ide tartoznak az egyszerűbb, szaktudást nem igénylő feladatok elvégzései, mint drapériakonzolok felszerelése; lyukak fúrása; grillsütő vagy egyéb tárgyak összeszerelése; szekrényajtókra és fiókokra való új fogantyúkba való fúrás; ajtópántok eltávolítása és cseréje.

SZÜKSÉGES FUNKCIÓK
Ezek gyorsan elvégezhető feladatok, ezért egy akkumulátoros szerszámmal is könnyedén megoldhatóak. Lyukak fúrásához és csavarok behajtásához két fix fordulatszámú fúrógépet érdemes beszerezni, a változtatható fordulatszám, továbbá az állítható tengelykapcsolók szintén praktikus funkcióknak minősülhetnek ebben az esetben. A teljesítmény, a hordozhatóság és az ár legjobb kombinációja érdekében maradj a 6 és 7,2 V közötti teljesítmény tartományban.

Milyen akkus fúrót vegyél?

Nagyobb lélegzetvételű javítási munkákhoz és átalakításokhoz

Munka típusa

Ezekbe a feladatokba tartoznak azok, amelyhez már nem biztos, hogy elegendő a fiókban felelhető szerszámos készlet eszközparkja. Így például tárolóállvány építése; korlátok és kerítéspanelek cseréje; előfúrás és csavarozás keményfába vagy rétegelt lemezbe; bútorok készítése; gipszkartonozás. 

SZÜKSÉGES FUNKCIÓK
Érdemes legalább 9,6 V-os teljesítményű fúróban gondolkodni, mert szükséged lesz az extra teljesítményre. Tulajdonképpen ezekhez a feladatokhoz a 12 V-os fúrógép is megfelelő, de azzal számolni kell, hogy a többlet teljesítmény többletméretet és súlyt jelent az eszköz kialakítását illetően. 
Ebben a kategóriában, a feladatokhoz változó sebességű modellre van szükség, továbbá két sebességtartományt, tengelykapcsolót és T-kart kell használni. Annak érdekében, hogy munka közben ne merüljön le az akkumulátor, mindenképpen szerezz be egy másodikat is. 

Nehéz építőipari munkák

Munka típusa

Tulajdonképpen minden, ami az előző kategóriákban szerepelt és minden, ami már valószínűleg megkövetel némi szakmaiságot, mint például lyukak fúrása csavarok és tiplik számára nyomás alatt kezelt fába és faanyagba; lyukak fúrása beton falakba; deszkák telepítése; acélba fúrás.

SZÜKSÉGES FUNKCIÓK
Nem kérdés itt már a nagyteljesítményre van szükség, ezek a projektek - különösen a nagy átmérőjű lyukak fúrása és a hosszú csavarok behajtása - nagyfeszültségű szerszámot igényelnek. Legalább 12V-os teljesítményű eszközben gondolkozz, de még jobb, ha 14,4V-os a modell. 

Hogyan érdemes választani?

A technikai adatokat egyeztetve nézd meg a kiválasztott modelleket és a vásárlás előtt vedd kezedbe, hogy mennyire találod nehéznek, milyen a markolata, mennyire kényelmes tartani koncentrálva a súlyukra és az egyensúlyozásra. Imitálj velük függőleges és vízszintes fúrási pozíciókat, hogy lásd mennyire érzed kényelmesnek. 

A kontúros markolat és a gumis párnázottság egyes modellek esetebén - még akkor is, ha az közvetlen tenyérnyomást gyakorol - nagyon kényelmes tud lenni. Figyelmet lehet fordítani még a tengelykapcsoló beállításaira.

Nőként milyen fúrógépet érdemes venni?

Teljesítmény értelmezése

Az akkumulátoros fúrógépek esetében a teljesítményt az akkumulátor feszültségében mérik. A nagyobb feszültség nagyobb forgatónyomatékot jelent. Az elmúlt években a csúcsfeszültség 9,6 és 20 V között nőtt, de a modellek között 6; 7,2; 9,6; 12; 14,4; 18 és 20 V-os feszültség is megtalálható. A mai, magasabb feszültségű fúrógépek elegendő teljesítményt nyújtanak ahhoz, hogy nagy lyukakat fúrjanak a keretes fűrészárukba és a padlóburkolatokba is. Ez remek teljesítményt jelent, azonban a teljesítménnyel a súly is nő, amellyel mindenképpen számolni kell. Egy tipikus 9,6 V-os akkumulátor fúrógép súlya 3 és fél kilogramm, míg egy 18 V-os modell akár 10 kilogrammot is nyomhat.