Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Mikor éri meg ágaprítót venni?

A kertészkedők számára sokszor fejtörést okoz, hogy valóban megéri-e ágaprítót venni. Azok számára, akik sövénnyel, fákkal, bokrokkal rendelkeznek, mindenképpen megtérülő befektetés.

Egy ágaprító nem az év minden napján használatos eszközök közé tartozik. Emiatt nagy dilemma, hogy valójában szükségünk van-e egy ilyen kerti gépre, s ki tudjuk-e használni.

Ha nagyon röviden szeretnénk válaszolni az előbbiekben említett kérdésekre, azt mondanánk, hogy a csupán néhány bokorral, díszfával, sövénnyel rendelkező kerttulajdonosoknak is megéri beruházni egy ilyen eszközre - tehát olyan növényekkel, amelyek rendszeres ápolási feladatainak egyike a metszés.

A metszés során keletkezett hulladék tárolása sok helyet foglal el, ami főként a kisebb kertek esetében zavaró lehet. Kézzel összeaprítani időigényes, nagyobb mennyiségek esetében pedig esélytelen. Így komposzt vagy mulcs sem tud készülni belőle, pedig igen értékes alapanyag, amit érdemes felhasználni. A zöld hulladék elszállítása időt és pénzt igényel.

Száraz hulladék esetében az égetés a környezetszennyezés miatt nem javasolt, tűzgyújtási tilalom idején erre nincs is lehetőség. S lássuk be, az égetésnek a környékbeliek biztosan nem örülnek.

A leghatékonyabb megoldás, ha ágaprítóval bedaráljuk a gallyakat, amelyek így jelentősen kevesebb helyet foglalnak, ráadásul tökéletes alkotóeleme lesz a komposztnak. Sőt, mulcsként is remekül funkcionálnak, így a kerti hulladékból hasznos kerti dekoráció válhat.

A mulcsolás nemcsak nagyszerű látványt nyújt, hanem minőségi talajtakaróként szolgál, amellyel mérsékelhető az elpárolgás, aminek hatására a növények földje később szárad ki. A tél során használhatjuk takarásként a növények tövén, ezzel védve meg őket a fagyoktól.

Ágaprító használatának előnyei

  • Időt és pénzt takarítasz meg azáltal, hogy nem kell a zöldhulladék-gyűjtőbe szállítanod.
  • A kerti hulladék hasznosításával több komposzt keletkezik, mellyel javítható a talaj minősége, ezáltal termőképessége.
  • Mulcs használatával dekorálhatod kertedet, nyáron és télen védheted növényeidet a hőségtől és a fagyoktól.
  • Pénzt spórolsz, hiszen egyáltalán nem, vagy kevesebb komposztot és mulcsot kell vásárolnod.
  • Az újrahasznosítás révén környezetbarát megoldás.

A benzinmotoros és elektromos ágaprítók különböző teljesítményben és árkategóriában érhetőek el. Vásárlás előtt fontos átgondolni, hogy milyen munkákra és milyen gyakorisággal szeretnénk használni. A felhasználás célja szerint választhatunk vágókéses vagy maróhengeres kialakításút. A késes típusok gyorsabban dolgoznak, de nagyobb zajjal működnek, az ágakat jobban elő kell készíteni.

Milyen ágaprítót vegyek?

A gép jellemzői, a hozzá vásárolható kiegészítők alapján tudjuk kiválasztani a számunkra megfelelőt. Ne felejtsük el, hogy nem mindegyik gép alkalmas a zöld hulladék bedarálására!

Amennyiben növényekkel díszített udvarod, kerted, gyümölcsöskerted van, jó hasznát fogod venni egy ágaprítónak. Számos előnnyel jár a használata, az ára viszonylag hamar megtérül, annak ellenére, hogy szezonálisan, illetve időszakosan használod. Nagyobb területek esetén szinte nélkülözhetetlen, hiszen a keletkezett kerti hulladék tárolása, mozgatása, elszállítása rengeteg helyet, időt és energiát, sok esetben jelentős költséget igényel.

Nézd meg webshopunk aktuális aprítógép kínálatát!