Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Mi a különbség élmaró és felsőmaró között?

Amennyiben famegmunkálást szeretnél végezni, nagy dilemmát okozhat, hogy milyen marógépet válassz. Ezek az igencsak sokoldalú szerszámok megannyi lehetőséget rejtenek magukban, a fűrész és fúrógép mellett szinte alapeszköznek számítanak. Annak érdekében, hogy a számodra megfelelő szerszámot megtaláld, fontos ismerni, hogy a mi a különbség az élmaró és felsőmaró között. A cikkben ehhez adunk segítséget, megismerheted a két faipari gép jellemző tulajdonságait.

Élmarók jellemzői

Az élmarók kisebb kézi marógépek, amelyek kis talppal és vágási sugárral vannak kialakítva. Méretük lehetővé teszi az egykezes használatot, ami bizonyos feladatok esetében nagy könnyebbséget jelent.

Elsősorban laminált lemezek, furnérok és egyéb fadarabok széleinek, szegélyeinek kialakítására lettek tervezve. A kisebb motor miatt ideálisak kényesebb projektekhez is, mint amilyen az élek lekerekítése. 

Összetettebb asztalosmunkák vágásához nem ajánlott, viszont egyszerű illesztések létrehozásához ideális eszköz.

Felsőmarók jellemzői

Ezek a marógépek rugós talppal rendelkeznek, amelyek biztosítják, hogy a motorház az alaphoz rögzített oszloppáron lefelé és felfelé irányuló mozgást tudjon végezni. A marófejet felülről egy előre beállított mélységig képesek a megmunkálandó felületbe meríteni.

Remekül használhatóak szegélyek vágásához, finom intarziamunkák végzéséhez. 

Többféle méretben és teljesítményben találhatod meg a különböző gyártók kínálatában. Egyre több felsőmaró modell rendelkezik plusz beállításokkal, amelyek a vágás mélységének pontos megadását teszik lehetővé. Számos típus elérhető cserélhető talppal, így a marógép talpa akár fix talpra cserélhető.

Élmaró és felsőmaró - különbségek

1. Kialakítás

Az élmarókat egykezes használatra tervezték, nyitott talppal lettek kialakítva, így a talpak a marási feladathoz igazodva cserélhetőek.
A felsőmarók nagyobb méretű, masszívabb kisgépek, amelyek kétkezes munkát igényelnek. Mindez nagyobb kontrollt biztosít használat közben.

2. Felhasználás

A felsőmarógépek pontos, mélyebb vágások kialakítására alkalmasak. Ezzel szemben, ahogy a fentiekben is említettük, az élmarókat könnyebb munkákhoz, keskeny vágások, szegélyek kialakításához tervezték.

3. Teljesítmény

Az élmarókat kisebb teljesítmény jellemzi, kisebb motorral rendelkeznek. A felsőmarókra alacsonyabb fordulatszám, ugyanakkor nagyobb teljesítmény jellemző. Az erősebb motor biztosítja a mély vágásokat, az összetettebb faipari munkák hatékony kivitelezését.

4. Súly

A kialakítás, az egykezes használat egyértelművé teszi, hogy az élmarók jóval kisebb súlyúak a felsőmarókhoz képest. A nagyobb súly által stabil, biztonságos használat tesznek lehetővé kényesebb feladatok esetében is.

5. Ár

Az ár igen széles skálán mozog, a hobbi barkácsolásra alkalmas egyszerű élmaró modellektől a megannyi funkcióval rendelkező profi felsőmarókig bármit megtalálsz.

Élmaró és felsőmaró gépek webshopunk kínálatában!