Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Mi a különbség az akkumulátorok között?

Nem tudja mit jelent az Ni-Cd és az Li-Ion?
Nem tudja eldönteni hány voltost és egyáltalán milyet válasszon?


Az akkumulátorok fajtáiról, azok előnyeiről, hátrányairól és néhány karbantartási jó tanácsról olvashat bővebben!

 Az akkumulátorokról általában  
Az akkumulátorok tárolóképességének a mértékegysége az amperóra (Ah) mely megmutatja,
hogy egy bizonyos áramerősséget mennyi időn keresztül tud biztosítani, vagy egy órán keresztül mekkora áramerősséget képes leadni. Ez jelzi az akku "kapacitását".

Ni-Cd akkumulátorok

Hagyományos akkus gépek akkumulátora, olcsóbb, egyszerű technológia

A Ni-Cd akkumulátor nevét az alkalmazott anód és katód anyagáról kapta. Ezek az akkumulátorok lényegesen kisebbek és könnyebbek lettek. Hátránya azonban a kristályképződés.
Ez azt jelenti, hogy ha az akkumulátort sokáig állni hagyják, az abban található aktív részecskék hajlamosak nagyobb kristályokba rendeződni, amely kapacitáscsökkenéshez vezet. Ez ellen - havonta egyszer - a teljes lemerítéssel lehet védekezni. Első feltöltéskor "formázni" kell. Kb. 18 óra töltés után teljesen le kell meríteni (kisütni). Ezzel a lehető legnagyobb kapacitást érhetjük el. Tölteni csak teljesen lemerült állapotban célszerű, ellenkező esetben az akku teljesítmény vesztéséhez vezethet.

Ni-MH akkumulátorok
A Ni-MH akkumulátorokban - a Ni-Cd-hoz hasonlóan - a pozitív oldalon nikkel található, ellenben a negatív oldalon egy speciális hidrogénmegkötő fémötvözet van. Töltéskor ez a fémötvözet megköti az elektrolit hidrogénjét, kisütéskor pedig leadja azt. Ennek köszönhetően az ilyen akkumulátorok kapacitása
10 - 40%-kal nagyobb mint a Ni-Cd akkumulátoroké, valamint kevésbé hajlamosak a kristályképződésre. Ezzel szemben lassabban tölthetőek, és rövidebb az élettartamuk.

Li-Ion akkumulátorok

Kisebb, könyebb, nagyobb kapacitású, bármikor rátölthető, lényegesen többször újratölthető, és a hosszabb idejű állástól sem károsodik vagy csökken a kapacitása.

A legújabb fejlesztések eredménye a Li-Ion technológia. A nevét a töltés tárolásáról gondoskodó
lítium-ionokról kapta. Ezek az ionok töltéskor a negatív - szén alapú - elektródához, kisütéskor pedig a pozitív - fémoxid - elektródához vándorolnak. Az anódot és a katódot szerves elektrolit választja el egymástól. Ennek a típusnak nagyobb a kapacitása és a cellafeszültsége, minek következtében az energiasűrűsége mintegy háromszorosa a Ni-Cd-nak, és másfélszerese a Ni-MH-nek. Ezenkívül kisebb méretű és lényegesen könnyebb. Mivel az önkisülése elhanyagolható sokkal tovább tárolható
(újrafeltöltés nélkül). Nincs memóriaeffektus, vagyis bármikor tölthető. Intelligens töltő használatával a töltő a töltés folyamán folyamatosan ellenőrzi a töltőáramot és töltőfeszültséget, valamint a hőmérsékletet. Ennek köszönhetően optimálisan be tudja azt beállítani.

Mindezeknek köszönhetően a Li-Ion akkumulátorok 280%-os munkatömeget (élettartamot) tudnak elérni, szemben a Ni-Cd akkumulátorokkal. A munkatömeget (élettartamot) a kapacitás és a töltésciklus szorzata adja meg. Ez megmutatja, mennyi ideig használható egy akkumulátor.