Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Mi a hegesztő inverter és miért jobb?

Nincs olyan szakember, aki ne javasolná az inverteres hegesztő vásárlását, ha éppen ilyen jellegű szerkezet beszerzése előtt állsz. Mivel ennyire népszerűek ezek a gépek, igen széles a választék az inverteres hegesztőgépek terén, így bizony nem könnyű e téren a választás. Segítünk, hogy alaposan megismerd ezeket a hegesztőgépeket és megmutatjuk azt is, mire kell odafigyelned a vásárlásnál. 

Mi is az az inverteres hegesztő?

Valójában egy dinamikus tulajdonságát rugalmasan változtatni képes szerkezetről beszélünk. Az inverteres (frekvenciaváltós) áramforrás reakcióideje megfelel a legtöbb fontos hegesztési folyamat frekvenciájának és időtartamának. A háromfázisú váltakozó áramot egyenirányítja és kellően simítja a hálózati egyenirányító modul. Az inverter (félvezető elemekből felépített frekvenciaváltó) az egyenáramot a hálózatinál lényegesen nagyobb frekvenciájú (több 10kHz) váltakozó árammá alakítja, amelyet a ferritmagos transzformátor alakít át a hegesztéshez megfelelő szintre.

Az inverteres áramforrást az egyenirányító híd és a simító fojtó egészít ki, amely a hegesztéshez szükséges egyenfeszültséget adja. A rendszer hatásfoka a többszöri energiaátalakítás ellenére is jobb, mint a hagyományos áramforrásoké. Bizonyos típusok akár védőgázas AWI (TIG) hegesztésre is alkalmasak. Az inverteres hegesztőgépekkel impulzushegesztés is végezhető (nagy hővezetésű anyagoknál)

Milyen előnyei vannak az inverteres hegesztőnek?

Könnyebben lehet ívet fogni, kevésbé gyakorlottak is gyorsan elsajátítják a használatát. Ha a pálca letapad, a vezérlés leszabályozza az áramot, így nem fog tönkremenni a hegesztés. Ez a gyakorlatban nem csak könnyebb hegesztést, hanem vékonyabb anyagok hegeszthetőségét is jelenti. A 20kHz körüli technológia miatt elegendő a szokásosnál jóval kisebb transzformátor is, így az inverteres hegesztőkészülékek kb. 4-8 kg súlyúak. Könnyen szállíthatók, magasban való munkavégzés esetén akár vállra is akaszthatók.

Szintén nagy előnye annak, hogy ebben az esetben nem jelent gondot a letapadt pálca. Ugyanis ennek a gépezetnek a vezérlése leszabályozza az áramot, így nem megy kárba a munkád akkor sem, ha letapad a pálca. Bizony, ez azt jelenti, hogy vékonyabb anyagokkal is probléma nélkül dolgozhatsz!

Milyen szempontok alapján válaszd ki a saját inverteres hegesztődet?

Egyrészt nagyon lényeges e téren előzetesen megfogalmazni azt, hogy jellemzően hol fogod használni az inverteres hegesztőt. Ugyanis egészen már típusra van szükséged ha otthon dolgozol vagy ha kisipari körülmények között tevékenykedsz, sőt, ha komoly szakipari munkát végzel, akkor is más kategóriában kell keresgélned. Számítanak emellett a körülmények is, hiszen például ha a magasban dolgozol, nem hátrány, ha vállon is hordhatót típust választasz, de vannak olyan körülmények, mikor kifejezetten nagy előny az, ha extra könnyű a hegesztőgép, mellyel adott esetben akár órákon keresztül dolgozol. Másrészt lényeges figyelembe venni azt is, hogy mit fogsz hegeszteni és milyen anyagokkal dolgozol majd.

Ez a szempont azért lényeges, mert nem mindegy, milyen elektródákra van szükség az elvégzendő munkákhoz. Mindezeken felül érdemes azt a kérdést is feltenned magadnak, hogy mekkora terhelésnek lesz kitéve a munka során az inverteres hegesztő? Bizonyos esetekben ugyanis mindenképpen szükség lesz megfelelő túlterhelés védelemre. Mindezek nyomán mindenki megtalálhatja a széles választékban a számára tökéletes inverteres hegesztőt. 

Egy ilyen szerkezettel pedig öröm a munka minden esetben, függetlenül attól, hogy a hivatásodhoz van rá szükség, a ház körül akadt valamilyen munka vagy éppen a hobbidnak hódolsz.

Megnézem a hegesztőket (katt ide)