Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Mekkora teljesítményű házi vízművet vegyek?

A megfelelő teljesítményű házi vízmű kiválasztása nem egyszerű feladat. A teljesítmény meghatározza a háztartás vízellátásának minőségét, illetve hatékonyságát. Ha házi vízmű telepítésén gondolkodsz, akkor ez a cikk neked szól. Vásárlás előtt ismerd meg a legfontosabb tényezőket a teljesítmény kapcsán.

A házi vízművek rendkívül sokféle feladatban lehetnek hasznunkra. Egyik fő előnyük, hogy a felhasználás módja, valamint a használat gyakorisága szerint nagy mennyiségű csapvizet/ivóvizet takaríthatunk meg. Ezek a remek szerkezetek szivattyúból, nyomástartó edényből, továbbá nyomásszabályozóból állnak, s a tiszta víz szállítását biztosítják az adott víztározóból a kívánt fogyasztási helyre.

Ezért érdemes házi vízművet használni

Ahogyan már utaltunk rá, a tudatos vízhasználat és a víztakarékosság, az egyik legnagyobb előnye annak, ha házi vízművel rendelkezel. Ha van fúrott kút a kertedben vagy esővízgyűjtő tartályod, amelyben a csapadékot gyűjtöd, akkor nagymértékben csökkentheted havi vízköltségedet. 

Egy szivattyú szívja ki a vizet a kútból vagy az adott víztározóból, ami a nyomástartó edénybe kerül, s használatig ott tárolódik. Ez azt is jelenti, hogy magát a vízművet nem szükséges minden egyes vízhasználatkor beindítani.

Milyen házi vízművet vegyek?

A nyomásszabályozó felel a nyomás ellenőrzésére, illetve mérésére. Negatív nyomás esetén bekapcsolja, míg túlnyomáskor kikapcsolja a szivattyút.

A házi vízművek rendkívül praktikusak, hiszen külön vízvezetékre köthetőek. Ezáltal akár több fogyasztási ponton is alkalmazható, nem kell kompromisszumot kötnöd a kültéri locsolás vagy a benti használat között. Virágos- és zöldségeskert vagy pázsit öntözésére, a mosógép vízellátására vagy akár a WC öblítésére is alkalmasak.

Házi vízmű használata pázsit öntözésre

Mit mutat a házi vízmű teljesítménye?

Vásárlás során az egyik legfontosabb ismérv a gép teljesítménye, amit különböző jellemzők, funkciók határoznak meg. Hogy a számodra optimális vízellátás biztosított legyen, érdemes ezekkel tisztában lenni.

Házi vízmű műszaki jellemzői

1. Vízhozam
Azt mutatja meg számodra, hogy a berendezés mennyi vizet képes maximálisan szállítani az elszívástól egészen a végfelhasználási pontig. Gyártótól és modelltől függően akár 5000 liter / óra teljesítményre is képesek lehetnek.

2. Szállítási nyomás
Ez az érték a szivattyú nyomását jelöli, amellyel a szállítandó vízre hat. Fontos megemlíteni, hogy a maximális szállítási nyomás szoros összefüggésben áll a szállítási magassággal. Jellemzően 5 bar nyomású házi vízmű több, mint tökéletesen tudja kiszolgálni egy általános háztartás igényeit.

Házi vízmű bekötése - fontos tudnivalók!

3. Szállítómagasság
A maximális szállítási magasság a készülék által kifejtett maximális nyomástól függ. Azt a magasságot adja meg, ami a szivattyú és a tömlőből származó víz kimenti pontja között lehetséges. Például, ha 10 méter feletti magasságban szeretnél szivattyúzni, 1-2 bar nyomású szivattyúra lesz szükséged. 

4. Szívási mélység
A vízfelület és a lapátkerék közötti magasságot mutatja meg, amely nagyjából a szivattyú közepén helyezkedik el. Ebben az értékben az egyes modellek nagyobb eltéréseket mutathatnak, így nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Házi vízművel való mosás

Általánosságban elmondható, hogy a házi vízművek igen hatékonyak, üzemeltetésük egyszerű. Gondold át, hogy mekkora vízmennyiség ellátását szeretnéd megoldani hosszú távon, hány felhasználási ponton fogod használni, továbbá mérlegeld azt is, hogy milyen mélységben érhető el a szivattyúzni kívánt vízfelület. 

Menj végig a felsorolt 4 műszaki szemponton, melyek alapján látni fogod, hogy számodra milyen teljesítményű házi vízmű lesz a tökéletes választás.

Érdemes egy megbízható, minőségi modell mellett letenni voksodat, hiszen hosszú távon fogja támogatni a vízellátást a házban és a ház körül. A legtöbb házi vízmű különböző védelmi funkciókkal is rendelkezik, ilyen például a szárazon futás. Amennyiben nagyteljesítményű gépre van szükséged, javasoljuk, hogy vedd figyelembe az extra lehetőségeket is.

Nézz körül házi vízműveink között!