Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

A medencegépészet karbantartása

Ha van egy medence a kertedben és üzemel is annak minden gépészeti elemével együtt, akkor már bizonyára élvezed is a pozitívumait a forró nyári napokon. Nem mehetünk el azonban szó nélkül amellett, hogy a medencéhez tartozó gépeknél is fontos az odafigyelés és az időközönkénti karbantartás. Lássuk, mi mindenre ajánlott figyelmet fordítani!

A medence szivattyú beüzemelése a tél után

Ez a folyamat főleg a szezon nyitásakor fontos, hiszen a hosszú tél után az első beüzemelés egyébként is mindig izgalmas. A télire leszerelt szivattyú rendszerint ilyenkor kerül visszaszerelésre. Ilyenkor nagyon lényeges, hogy gondosan ellenőrizzünk minden tömítést és csatlakozást, hogy a feltöltés után még véletlenül se fordulhasson elő szivárgás.

Tavaszi nagytakarítás

Akár épített, akár felállítható medencéd van, tavasszal, nyár elején - még mielőtt víz kerülne bele - célszerű alaposan kitakarítani, átnézni tüzetesen, hogy nincsenek-e sérülései, hibái. Ha bármi ilyesmi felmerül, akkor még tudod időben javítani/javíttatni, így megelőzheted, hogy a nyári forróságban erre kelljen várni.

A medence világítása

Amennyiben a medencéhez világítás is tartozik, a tavaszi beüzemelés során erre is figyelmet kell fordítani. Azonban az égőcsere házilag nehezen kivitelezhető, jobb, ha szakember cseréli.

A szűrők karbantartása

A papírszűrőt néhány havonta cserélni, a homokszűrőt pedig hetente egyszer-kétszer tisztítani kell. Ellenkező esetben ugyanis olyan mértékben elszennyeződik, hogy az egész szűrőanyag tömör masszává áll össze, és akkor már a komplett szerkezetet cserélni kell. A homokszűrő esetében arra van szükség, hogy a szűrőben megfordítsuk a keringés irányát és az így kimosott anyagokat felülről a csatornába ürítjük.

Az automatikusan működő szűrők esetében természetesen más a helyzet, ezeket elegendő évente egy alkalommal ellenőrizni.

A porszívózás 

Fontos napi művelet a porszívózás is, amelyből szintén létezik gépi és kézi verzió is. A kézi esetében lényeges, hogy porszívózás után mindig visszamosatásos szűrőtisztítást kell tartanunk, majd be kell állítani a megfelelő vízmagasságot.

Az automata vízkezelő kalibrálása

Amennyiben a medence szűrőrendszerében van beépített vízkezelő is, ennek karbantartására is gondolni kell. Bár az elnevezésben szerepel az automata szó, ennek ellenére fontos legalább évente egyszer kalibrálni a megfelelő és zavartalan működéshez.

A medence téliesítése

Egy medence csak abban az esetben téliesíthető, ha vize teljesen tiszta, így első körben a szezon zárásakor erről kell gondoskodni. A csöveket vízteleníteni kell, a befúvókat fagydugóval szigetelni. Ez a megfagyó víz tágulását hivatott kompenzálni. Ez természetesen a fix, épített medencékre vonatkozik, a merevfalú medence téliesítése során nem szükséges ez, ugyanis képes tágulni a víztérfogat növelésével együtt.

A gépházban a szűrőt is téliesíteni szükséges. Amennyiben homokszűrőnk van, úgy a medencetest vizének leeresztése közben visszamosást kell végezni, majd ki kell engedni a benne található összes vizet és a homokszűrő váltószelepét téli állásba kell forgatni.

A fentiek mellett természetesen fontos a medence vizének karbantartása is, amelyről ebben a cikkben írtunk részletesebben. Ha pedig mindezekre odafigyelünk, nagyon sokáig élvezhetjük a medencénk előnyeit, teljesen zavartalanul.

Medencék, tartozékok, vegyszerek - minden egy helyen!