Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Vízkezelési kisokos

Szerszamkell.hu
2016. 02. 20. 09:46:59

Egy medence feltöltése sok vizet igényel. Például egy 5 méter hosszú, 2,5 méter széles, 1,2 méter mély medence 15 m3 vizet igényel. Megfelelő vegyszerezéssel és vízforgatással elég lesz egyszer feltöltened nyár elején a medencédet. A medence vizének tisztántartásához elengedhetetlen egy vízforgató egység, amely segíti a vegyszerek elkeverését a vízben.

A medence első feltöltése előtt a medencét alaposan tisztítsd meg. Ez segít eltávolítani a szennyeződéseket és a porokat. Feltöltéskor ellenőrizd a víz pH-értékét és a klórozottságot a megfelelő vízminőség biztosítása érdekében. Fontos, hogy megfelelő vegyszereket használj a víz tisztaságának fenntartásához. Töltsd fel a medencét a gyártó által ajánlott szintig.

A vízforgató és a vegyszerek külön-külön alkalmazása nem ad megfelelő eredményt. A vízforgató a felszínen úszó, valamint a vízben lebegő szennyeződéseket szűrik ki. A vízforgató egység szivattyúból és szűrőből áll. A legtöbb medencénkhez alap tartozék a papírszűrős vízforgatót. Egy nagyobb – 5 méternél hosszabb – medencénél érdemes elgondolkoznod egy homokszűrős vízforgató (homokszűrő + szivattyú) beszerzésén. A papírszűrős vízforgató ekkora medence méretnél már lehet, hogy nem biztosít megfelelő víztisztaságot. Egy homokszűrős vízforgató használata több kényelmet biztosít, nem kell takarítani, esetleg kicserélni a papírszűrőt, valamint kútvízzel történő feltöltéshez csak a homokszűrős vízforgató ajánlott. A medence aljára ülepedő szennyeződések eltávolítására a víz alatti porszívót használhatsz.

pH beállítás

A medencéd vize csak akkor lesz kristálytiszta és átlátszó, ha összetevői kémiai egyensúlyban vannak. Ne ijedj meg, nem kell kémikusnak lenned, de azért pár alapvető szabály le kell fixálnunk. Az első feladatod a víz pH értékének beállítása. Ez azért fontos, mert ha nem a megfelelő szinten állítod be a medence vizének pH értékét, akkor a savas vagy lúgos víz csípni fogja a szemedet és a klórozó szerek hatékonysága is jelentősen romlik, valamint korrozív hatásúvá válik a víz. A pH értéket 7,2 és 7,6 közé kell beállítanod. A pH érték beállításához használd vízelemzőinket.

A medence pH csökkentés házilag is könnyedén megoldható, ehhez csak alkalmaznod kell termékeinket.

Fertőtlenítés

A megfelelő pH érték beállítása után következhet a fertőtlenítés. A fertőtlenítőszerek azok a vegyszerek, amelyek elpusztítják a medence vízében meglévő  mikroorganizmusokat (baktériumok, gombák, vírusok). Elszaporodásuk esetén a medence vize zavarossá válik. A leggyakrabban alkalmazott fertőtlenítőszer a klór. Az ideális szabadklór-tartalomnak literenként 0,6-1,0 mg-nak kell lennie. Ha érzékeny vagy a klórra, akkor klórmentes vagy oxigénes fertőtlenítőszerek használatát javasoljuk. Alternatíva lehet még a sóbontó berendezés is. A fertőtlenítés a sóbontó esetén konyhasó segítségével történik, ezzel kiváltható a vegyszerezés.

Algátlanítás

Ha a klór és az algaölő szintje az ideális szint alá csökken, akkor már fél nap elég arra, hogy a medence zavarossá váljon, bealgásodjon. Ezért is fontos a megfelelő klór szint biztosítása. Érdemes kéthetente úgynevezett sokkoló klórozást végeznünk, mely során a klór szintet a 3-5 szorosára emeljük.
Az, hogy mennyi algaölő kell a medencébe függ a vegyszer típusától, erősségétől. Első használatkor általában egy nagyobb mennyiséget célszerű használni, utána szintentartásra van szükség.

Ha nyálkás a medence oldala, vagy csúszik a medence alja, akkor tudhatod, hogy valószínűleg túlságosan elszaporodtak az algák a vízben.

Fontos, hogy minden esetben kövesd precízen a vegyszer csomagolásán lévő útmutatót!

Pelyhesítés

A vízforgató berendezések a nagyon apró szennyeződéseket nem képesek kiszűrni a medence vizéből. Ezek a kis méretű szennyeződések zavarossá teszik a medence vizét. A pelyhesítő szerek a nagyon kis méretű szennyeződéséket nagyobb méretű pelyhekben gyűjtik össze, amellyel már a vízforgató berendezés is képes megszűrni.

Vigyázat! Használj úszó vegyszeradagolót, ha tablettás víztisztítót alkalmazol. A tabletta a medence aljára merülve kilyukaszthatja a medence alját. Az úszó vegyszeradagolóval ez elkerülhető.

Gyakran felmerülő problémák:

Nem megfelelő a pH érték
A pH értéknek mindig 7,2-7,6 között kell lennie. Ha a pH érték túl magas a klórozó szerek nem fejtik ki hatásukat, a víz zavarossá válik és elalgásodik.

Nem megfelelő szabadklór érték
A víz szabadklór-tartalmának mindig 0,6-1,0 mg/l között kell lennie. Ha ennél kevesebb akkor csökkenhet, vagy megszűnhet a fertőtlenítés.

Nem végzett sokkoló klórozást
Hetente vagy kéthetente érdemes elvégezni (a klórtartalmat 3 – 5 mg/l-re felemelni) – ezzel csökken az algák megtelepedésének lehetősége

Nem megfelelő a szűrés
A szűrő eltömődött vagy vízkövesedett. Papírszűrős vízforgató esetén tisztítsa ki, vagy cserélje ki a szűrőt. Homokszűrő esetén ellenőrizze a nyomásmérőt, és ha túl magas értéket mutat, végezzen visszamosást)

Nem megfelelő szűrési idő
A vízforgató berendezésnek naponta legalább 2 x 4 órát kell üzemelnie. A vízhőfok emelkedésével növelni kell a szűrési időt is. Nagy melegben emelje a szűrési időt 2 x 7 órára.

Rosszul beállított fúvókák
A teljes medencevíznek mozgásban kell lennie, amikor a szivattyú üzemel. Így biztosítjuk a vegyszerek egyenletes elkeverését. Ha ez nem így van, a pangó vizű részeknél, ahol nincs vegyszer utánpótlás elalgásodik a medence.

Kútvízzel töltötte fel medencéjét
Első alkalommal történő megtöltéskor a víz tisztának tűnik, mihelyt azonban első alkalommal hozzáadjuk a klórt, gyorsan barnás színt ölt. A vízben lévő színtelen vas oxidálódik a klórral és láthatóvá válik. Csak homokszűrő esetén használható kútvíz a medence megtöltésére

Nyálkás, csúszós a medence fala: alga képződött a medence falán

Érdes a medence fala: vízkő képződött a medence falán

Bőr- és szem irritáció: mind a túl nagy, mind a túl kicsi pH érték okozhat bőr- és szem irritációt. a pH értéket 7,2-7,6 közti értékre állítsa be.

A medence vízforgató mennyit menjen?

A kerti medencék vízforgatóinak működése számos tényezőtől függ, például a medence méretétől és típusától, valamint a használat gyakoriságától. Általában ajánlott, hogy a vízforgató napi 8-12 órán át működjön, hogy biztosítsa a megfelelő vízminőséget és a medence vízének tisztaságát. Fontos figyelembe venni a medence méretét és a vízforgató teljesítményét. A kisebb medencékhez általában kisebb teljesítményű vízforgatók elegendőek, míg a nagyobb medencékhez erősebb vízforgatókra lehet szükség.

Ha nem vagy biztos abban, hogy mennyi ideig kellene működnie a vízforgatónak, érdemes konzultálni egy medence szakértővel vagy olvasni a gyártó által javasolt üzemidőről. Az alapos vízforgatás segít megőrizni a medence vízének tisztaságát és keringetni a vegyszereket a medence vízében, ezáltal hozzájárulva a megfelelő vízminőség fenntartásához és a baktériumok elpusztításához. Ne felejtsd el rendszeresen ellenőrizni a vízforgató szűrőjét és tisztítani azt a hatékony működés érdekében!