Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Leggyakoribb flex korong típusok

Hozd ki a legtöbbet sarokcsiszoló gépedből, ismerd meg a leggyakoribb flex korong típusokat. Mielőtt rátérünk a konkrét csiszolókorong fajtákra, fontos tisztázni, pontos mi a sarokcsiszoló és mire tudod használni.

Mire való a sarokcsiszoló?

A sarokcsiszoló, más néven flex, egy igazán sokoldalú elektromos kisgép, amihez különböző tárcsákat, korongokat lehet csatlakoztatni, amit így a csiszoláson kívül polírozásra, vágásra és egyéb alakítási munkálatokhoz tudsz használni. Otthoni barkácsolás, felújítás, karbantartási munkák során nélkülözhetetlen egy sarokcsiszoló, valamint a hozzá illeszkedő sarokcsiszoló tárcsák. Méretüket, formájukat tekintve eltérőek, hiszen valamennyi korong felhasználásának más a célja.

Valójában, ha tudod milyen anyagot, felületet szeretnél megmunkálni, könnyen ki tudod választani a számodra megfelelő korong típust. Ha szeretnéd növelni flex géped hatékonyságát, ezáltal az elvégzett munka minőségét, mindenképp olvasd tovább a cikket.

Flex korong fajták

1. Csiszolókorongok

A sarokcsiszoló tárcsák legnépszerűbb típusa, melyek jellemzően csiszolásra, adott felület felesleges anyagának eltávolítására, vágások tisztítására vagy fém munkadarabok hegesztéshez való előkészítésére alkalmasak. Alkalmazhatod őket kerti szerszámok, például ásó, kapa, lapát élezéséhez.

A csiszolókorongok keménységét, illetve simaságát szemcsékkel mérik. Minél magasabb a szemcsenagyság, a korong annál finomabb. Az alacsony szemcseméretű korongok durvaságuk által könnyebben és gyorsabban dolgoznak, ezzel együtt a végeredmény is durvább felületű lehet.

A kisebb méretű csiszolókorongokat leggyakrabban fűnyíró késeinek, vésők élezéséhez alkalmazzák. A nagyobb átmérőjű típusok széles felületüknek köszönhetően kerek, ívelt tárgyak, keményfémek csiszolására egyaránt alkalmasak.

2. Vágókorongok

A második leggyakrabban használt sarokcsiszoló tárcsa a vágókorong. Nevében is jelzi felhasználási célját, fémlemezek, fémcsövek és fémrudak vágásához alkalmazhatóak.

A csiszolókorongokhoz képest vékonyabbak, így biztosítva a pontosabb vágást.

3. Lamellás korongok

A hagyományos csiszolókoronghoz hasonlatosak, a kettő közötti fő különbözőséget az adja, hogy a lamellás korongokat többnyire utómunkálatokra használják. Szemcseméretük többféle lehet, de általánosságban elmondható, hogy a csiszolókoronghoz képest finomabb megmunkálást tesznek lehetővé.
Karcolások, sérülések, marások kíméletes eltávolításában, fémfelületek visszafényesítésében lesz segítségedre.

Vágókorongok széles választéka webshopunkban, nézd meg kínálatunkat!

4. Drótkorongok

Kör formájú alaphoz rögzített drótokból álló korongtípus, melyek többféle formában és méretben állnak rendelkezésre, attól függően, mire, vagyis mihez szeretnénk őket használni. 
A vékonyabb, egyenesebb sörtével kialakított változatokat finomabb munkákhoz ajánljuk, míg a vastagabb, csavart, durva sörtéjűeket gyors munkavégzéshez, ahol nem fontos a finom, esztétikus végeredmény.

5. Gyémánt vágókorongok

Az egyes csiszolókorong fajták között a legélesebbek a gyémánt vágókorongok.  Vágóperemmel vannak kialakítva, amellyel a vágási folyamat kivitelezhető. Minél nagyobb a vágóperem, a tárcsa annál tartósabb, így szakszerű használat mellett sokáig megállja a helyét. Száraz és nedves vágási munkákhoz egyaránt ideálisak.
A gyémánt élek miatt tökéletesen alkalmazhatóak nehezen megmunkálható anyagok esetében is, mint például a gránit. 

6. Polírozó párnák

A munkafolyamat végeztével, ha fényes felület elérése a cél, megfelelő polírozóbetéttel finoman, kíméletesen tudod igényeid szerint alakítani az adott munkafelületet. Különböző anyagból gyártják őket, alakjuk is eltérő lehet.
Nem mindegyik sarokcsiszoló alkalmas polírozási feladatok végzésére, mivel a polírozáshoz meghatározott fordulatszám szükséges.

Egy-egy munkavégzés során érdemes több korong típust alkalmazni, használatukkal a munkálatok sokkal gyorsabban és hatékonyabban kivitelezhetőek. A csiszolókorong választását mindig az adott munka jellemzőihez, a megmunkálni kívánt anyaghoz igazítsd. Mielőtt polírozó párnákat vásárolsz, győződj meg róla, hogy a csiszológéped ezt a flex korong típust is támogatja.

Vágókorongok széles választéka webshopunkban, nézd meg kínálatunkat!