Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Környezettudatos kert alapeszközei

Ha környezetbarát kert kialakításán gondolkodsz, mutatunk számodra 3 eszközt, amely jól fog jönni a tervezésnél.

Földünkre vigyáznunk kell, hiszen az üvegházhatás egyre nagyobb károkat okoz. Sokunkat bolygónk védelme, míg másokat életmódjuk, a vidéki lelassulás vagy épp a saját termésű, egészséges zöldségek és gyümölcsök ösztönöznek a környezettudatos megoldások felé.

Már egy igen kis alapterületű kertben is képesek vagyunk környezetbarát lépéseket tenni, ehhez az induláshoz adunk számodra néhány hasznos tippet. 

Ezért érdemes környezettudatos kertet létrehozni

Mielőtt rátérünk a pozitív miértekre, jó, ha tudjuk, mit is jelent valójában a környezetbarát kert. Az ilyen típusú kertek a víztakarékosságot segítik elő, létrehozásával organikusan termeszthetünk növényeket, hozzájárulhatunk bolygónk védelméhez, valamint erőforrásaink megőrzéséhez. 

A víztakarékos, organikus módszereket alkalmazó kertek jóval környezetbarátabbak a mai, hagyományos kerteknél. Az optimális környezet magához vonzza a hasznos rovarokat, élőlényeket, így támogatva a kert egészséges egyensúlyát. Ezáltal kevésbé lesz szükség arra, hogy különböző növényvédő szereket vagy egyéb vegyszereket használj. S valljuk be, megnyugtató, ha tudjuk, hogy pontosan milyen forrásból származó ételt fogyasztunk el.

Plusz érv, hogy a környezetbarát kertek tele vannak színekkel, élettel, így megjelenésük jóval impozánsabb a hagyományos kertekkel szemben. 

Környezetbarát kert létrehozásának 3 alapeszköze

1. Esővízgyűjtő

A klímaváltozás hatására sajnos nyaraink egyre szárazabbak, ami igencsak megnehezíti a kertészkedést, a növénytermesztést. Jól tervezetten kell az öntözést kivitelezni, melyhez a legjobb, ha esővizet használunk.

Egyre nagyobb az igény arra, hogy értékes - és véges - ivóvízkészletünket ne pazaroljuk locsolásra. Főként az aszályos hónapokban növekszik meg drasztikusan a vízfogyasztás, gyakran megnehezítve ezzel a vízellátást.

Milyen esővízgyűjtőt vegyek?

Az esővízgyűjtők egyszerű és költséghatékony megoldást nyújtanak az esővíz gyűjtéséhez, illetve tárolásához. Korábbi cikkünkben hasznos tippeket találsz arra vonatkozóan, hogyan is válaszd ki a számodra legjobb vízgyűjtő tartályt.

2. Csepegtetős öntözőrendszer

Ahogy az előbbiekben többször említettük, a víztakarékosság az egyik fő szempont, ha környezettudatos kertészkedésről van szó. Az esővíz összegyűjtése mellett rendkívül fontos, hogy optimális öntözési megoldást válasszunk. A csepegtetős öntözési módszer a legjobb megoldás zöldséges- és virágoskertek, magaságyások vagy akár a konténeres növények öntözéséhez.

Telepítésük rendkívül egyszerű, használatukkal rengeteget tudsz spórolni azáltal, hogy a vizet közvetlenül a növények tövéhez juttatja. A célzott locsolás által csökken az elpárolgás, valamint a túlöntözés lehetősége.

Válassz a kert méretéhez ideális öntöző rendszert.

3. Komposztáló

A komposztálás nagyszerű mód arra, hogy csökkentsd a háztartásban keletkező hulladék mennyiségét. Komposztálni roppant egyszerű, de mielőtt belekezdenél, alaposan járj utána, melyek azok a hulladékok, amelyek komposztálásra alkalmasak. A beltéri hulladékok közül komposztálásra kiváló a zöldség- és gyümölcsfélék, valamint a kávézacc, vagy a papírtermékek is. Ezen kívül a levelek, gallyak, fűnyesedék, vagy a baromfitrágya tökéletes alkotó elemei egy komposztnak.

Attól függően, hogy mennyi hely áll rendelkezésre, valamint mekkora a háztartásban keletkező hulladék mennyisége, különböző méretű, formájú, illetve anyagú komposztálók közül tudsz választani.

Az érett komposzt tápanyagban gazdag, amely tökéletesen hasznosítható a növénytermesztés során.

Így használd a komposztálót

A környezetbarát kertészeti megoldások megvalósításához a szokásos kerti szerszámok és kellékek mellett ez a 3 kiegészítő elengedhetetlen ahhoz, hogy víztakarékos, tudatos kertet tudj létrehozni.
Gondold át, milyen természetes gyomirtási módszereket tudsz alkalmazni. A gyomok elleni harcban jól jöhet például a geotextília is.