Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Elektromos fűnyíró, elektromos gyepszellőztető

Elektromos fűnyírók, talajlazítók és gyepszellőztetők széles választékát találod a SzerszámKell online barkácsáruházban, olyan ismert márkák mint Einhell, Makita, Fieldmann, Al-ko, PowerPlus. Minőségi, gondozásmentes, nagy teljesítményű elektromos motoros fűnyirók akár 3 év Magyarországi garanciával! Mindent egy helyen megvásárolhatsz ami a fűnyíróhoz, gyepszellőztetőhöz és talajlazítóhoz kell, mint elektromos hosszabbitó 5, 10, 20 vagy akár 25 méteres hosszban, fűnyirókés, védőkesztyű. Országos házhoz szállítás, hatalmas raktárkészlet, kedvező árak...

Rendezés:

Nagy teljesítményű elektromos fűnyíró

Egy szépen rendben tartott kert folyamatos és kitartó munkának az eredménye. Azonban ahhoz, hogy a pázsit üde és szemet gyönyörködtető látvány legyen, némi hozzáértéssel kell rendelkeznünk a gyep ápolása és karbantartása terén. Mindazonáltal az alap tézis az, hogy a füvet rendszeresen vágni kell. Csakhogy nem mindegy, hogy milyen gépet használunk és mennyi idő alatt végezzük el a fűnyírást. 

A fűnyíró választás egyik főszempontja a terület nagysága

A forgókéssel ellátott fűnyíróknak alapvetően két típusát különböztetjük meg hajtási módjuk tekintetében, vannak a villanymotorral működőek és a robbanómotor hajtásúak. Mindkét kivitel rendelkezik előnyös és hátrányos tulajdonsággal egyaránt, csupán azt kell eldöntenünk, hogy igényeinkhez mérten melyik kivitel a megfelelőbb.

Benzines fűnyírót ITT tudsz rendelni webshopunkból!

A választás egyik meghatározó szempontja a füves terület nagysága. Azért célszerű a területhez mérten kiválasztani a fűnyíró gépet, hogy a fűnyírás ne vegyen igénybe a kelleténél több időt. 

A kisebb zöld területek nem igényelnek nagy vágószélességgel rendelkező, nagy teljesítményű gépeket. Viszont fordított esetben, vagyis a nagy területeknél apavető érdekünk egy erős robosztus fűnyíró gép megléte. Ezek inkább szabad, nagy területek gondozására alkalmasak és nem is érdemes rajtuk spórolni, mert hosszú távon mindenképp megtérül az áruk. 

Az elektromos fűnyíró gépekkel ellentétben nehezebb is a súlyuk, illetőleg a többlet súlyból adódóan nehézkesebb a használatuk. Továbbá a robbanómotorokra jellemző a gyakoribb meghibásodási hajlam és még az üzemanyaggal is bajlódni kell. Amely még hátrányosabb helyzetbe hozza ezt a típust az elektromos fűnyíró eszközökkel szemben, az a kellemetlen kipufogógáz és a zajkibocsájtás. 
Ezen okokból kifolyólag érdemes elgondolkozni, hogy egy kertes övezetben lévő kisebb telekhez inkább az elektromos fűnyíró lenne az ideális választás.

Érvek az elektromos fűnyíró mellett és ellen

Az elektromos fűnyíró modellekről elmondható, hogy csendesen üzemelnek és motorjuk üzembiztos, azonban néminemű hátránnyal ezek is rendelkeznek. Ha telkünk nem egy focipálya, hanem szépen bokrokkal, tujákkal esetlegesesen virágokkal beültetett kert, akkor bizonyosan lesznek problémáink a villamos energiát szállító vezetékkel. Nemcsak hogy a bogozhatjuk ki a vezetéket, ha nem figyelünk oda, de annak az esélye is fenn áll, hogy egy óvatlan pillanatban áttoljuk a gépet a kábelen. 

Előnyeiket tekintve alacsony gépsúllyal rendelkeznek, így használatuk és irányításuk is egyszerűbb. Általában maximális teljesítményük nem haladja meg az 1,7 kW-ot, amely elégséges a nagyobb igénybevételhez is. 
Az elektromos fűnyíró gépek nem igényelnek különösebb karbantartást, működésükhöz nincsen szükség üzemanyagra és nem kell számolnunk beindítási problémával. 

A fűnyírók késrendszere

Az igazán szép gyep esetében fontos az alkalmazott fűnyíró késrendszere. Általánosságban elmondható, hogy a fűnyíró gépek kétféle késrendszer valamelyikével működnek. A gyep szempontjából ideálisabb a hengerkés. Ezek a kések úgy dolgoznak, hogy roncsolás nélkül vágják le a fűszálak tetejét és nagyon rövidre képesek levágni a füvet. Viszont vágásmagasságuk csekélynek mondható és mindemellett a legtöbb esetben kézi hajtású gépeknél találkozhatunk velük. Az ilyen gépeket már nem használatosak, mert korszerűtlenek és a munka is fáradságos lenne és hosszú ideig tartana. 

A kések másik csoportjába a legtöbb fűnyírón megtalálható sarlókés tartozik. Az elektromos fűnyíró berendezések és benzines változatok is ilyen típusú késsel vannak felszerelve. Ezek függőleges állapotban vannak rögzítve a tengelyre és nagy sebességgel körbeforogva kaszabolják le a fűszálakat. Az előzőkben bemutatatott késhez képest ez nem ad túl szép vágásképet, de a fűszálak viszonylag rövid időn belül képesek regenerálódni. 
Ilyen formán a kertvárosok gyepeinek gondozására igen hatékonynak mondhatók ezek a gépek. 

Gépi komfort

Sokat beszéltünk arról, hogy milyen szempontoknak kell megfelelnie, azonban arról sem feledkezhetünk meg, hogy a felhasználó szemszögéből milyen kialakítások és milyen funkciók a fontosak.

Nyílvánvalóan a gép súly az első kardinális kérdés, hiszen gyakorta megemelve kell irányba állítani. Az elektromos fűnyíró esetében a legnehezebbek sem haladják meg a 30 kg-t, míg a benzinmotoros működésűek önsúlya simán meghaladhatja a 40 kg-t.

A könnyed irányításnak még a súlyon kívül meghatározó szerepet játszik a kerekek könnyű futása. A nehezebb súllyal rendelkezőknél ezek golyós csapágyazásúak. Ez a kiegyenlítetlen talaj végett fontos, hiszen a kis kerekek könnyedén megakadhatnak. 
Különösen hasznos a kerékhajtás nagyobb teljesítménnyel bíró, nehéz motoros gépeknél, az önjáró funkció végett. 
A drágább prémium kategóriás nagyobb teljesítményű gépek rendelkeznek már kormányozható első kerekekkel, a könnyebb manőverezés érdekében. 

Ha már manőverezésnél tartunk, egy növényekkel teli kertben nem csak meg kell fordítanunk az elektromos fűnyíró gépünket, de a bokrok aljában is le kell nyírnunk a füvet. Ebből az aspektusból nem mindegy, hogy a gépünk milyen magas felépítménnyel rendelkezik. E tekintetben az elektromos fűnyíró típusok sokkal áramvonalasabbak, így azokkal könnyebb a bokor alá férni. 

Még amiről mindenképp szót kell ejtenünk, az a beállítható vágásmagasság. Az igényes, korszerűbb változatoknál ez központi karral egyszerre állítható, míg az egyszerűbbeknél ez kerekenként végzendő. 

A fűnyíró gépek által levágott fű egy kifúvónyíláson a légáram közreműködésével vagy oldalra a talajra vagy a fűgyűjtő kosárba kerül. A fűgyűjtő tartályok anyaga lehet műanyag, de készülhet zsákszerű anyagból is. A zsák jellegű fűgyűjtő abból a szempontból szerencsésebb, hogy ürítése picit egyszerűbb, továbbá használaton kívül összehajtható, amely szállításnál könnyebbséget jelenthet a helytakarékosság végett.

A fűgyűjtők nagysága is felvetheti azt a kérdést, hogy minden esetben jobb-e a nagyobb kosár. Nos, számos esetben mindenképp, hisz az ürítési gyakoriság kitolódik minél nagyobb a fűgyűjtő tartály mérete. Viszont a túl nagy gyűjtő a gépet egyre nehezebben mozgathatóvá teszi. A kisméretű gépek kis tartályát viszont nagyon gyakran kell üríteni. Ebből a szempontból a használó igénye lesz a döntő, hogy számára melyik kivitel az ideálisabb.  

Az elektromos mulcsozó fűnyíró némely esetekben nagyon hasznos lehet, hiszen a szép pázsit kialakításához nem csupán a fű vágására van szükség hanem annak táplálására is. Az ilyen funkcióval gyártott fűnyíró légárama a levágott fűszálakat többszöri alkalommal a késhez tereli, így a levágott szárakból komposztanyag képződik. Ez a gyep számára amellett, hogy fontos tápanyag utánpótlás, még a talajt is védi a kiszáradástól.

Az elektromos fűnyírók használata és karbantartása

Alapvetően elmondható róluk, hogy használatuk egyszerűbb a benzines társaikénál abban a tekintetben, hogy nem kell tankolni, nem kell olajat cserélni, egyszerűen csatlakoztatjuk az elektromos hálózathoz és nyírhatjuk a füvet. Ami a karbantartást illeti a fűnyírót használat után érdemes megtisztitani a fűnyesedéktől, mivel a folyamatosan rárakódó apró nyesedék idővel akadályozhatja a kés forgását a terhelés folyamatos növekedése a motor leégéséhez vezethet. De mindenképp előbb megy tönkre, mintha rendszeresen tisztán tartjuk. Esős időben természetesen nem szabad dolgozni, emellett fontos a jó minőségű hosszabbitó használata. Egy profi elektromos fűnyíró a tisztitáson kivül egyéb karbantartást nem igényel.

Mire figyelj oda az elektromos fűnyírók tisztítása esetén?

Minden típusnál meg vannak a kunsztok, így az elektromos változatnál is. Fontos szabály, hogy mielőtt nekiállnánk bárminek nem csak, hogy le kell állítani a gépet, de az elektromos hálózatból is ki kell húzni a véletlen elindulás kiküszöbölése végett. 
A motor burkolatának eltávolítása után óvatosan egy seprűvel, ronggyal vagy porszívóval eltávolítjuk a fűhulladékot, ügyelve hogy a tekercset és az elektromos vezetéket meg ne sértsük. A burkolat felhelyezésére fokozott figyelmet fordítsunk, mert a fedél odacsípheti a rossz helyen futó kábelt, így a szigetelés előbb-utóbb lekopik és átvágódik.
Az elektromos fűnyíró esetén, ellenőrizzük még a bowdent, a kábelt, hogy ne legyen szakadt vagy sérült. 
A csatlakozódugó csavarjait, hogy nem lazultak-e meg és megfelelően rögzíti-e a kábelt a biztonsági szíj.

Gyepszellőztető gépek

Ma már sokan szembesülnek azzal a ténnyel, hogy egy szép pázsit kialakításához és ezen állapot fenntartásához nem elég csupán a füvet olykor lenyírni. A jó minőségű, szép gyep kitétele, melynek mindenki a csodájára jár az, az energia befektetés mellett, a rendszeres öntözés, gyakori fűnyírás, tápanyag utánpótlás és a munka, melyet nem annyira szívesen végeznek a gyepszellőztetés, talajlazítás.

Mik okozhatják a gyep minőségének romlását

Általános probléma, hogy a pázsiton az őszi fűnyírások alkalmával ottmaradt fűmaradványok a téli hóréteg után szerepet játszanak egy úgynevezett filcréteg kialakulásában. További nehézséget jelent a fű fejlődése szempontjából a talajban lévő elhalt gyökerek jelenléte, melyek nagymértékben akadályozzák az élő részek fejlődését. 
A felszínt beterítő filcréteg nem enged elegendő oxigént bejutni a fű gyökereihez, ami a fű elsárgulását okozza. Mindezt a folyamatot még önkéntelenül mi is rontjuk azzal, hogy a füvön járva a talaj tömörödését okozzuk, ezzel rontva a víz-és levegőgazdálkodást. 
Szintén rontja a fű minőségét, ha a kertünkben a fák, cserjék sűrűn vannak ültetve vagy a fák nagy kiterjedt árnyékot adnak, ugyanis ebben az esetben a kevesebb fény végett ritkább lesz a fű, a ritkulás miatt gyomosodik. Továbbá a fű szempontjából kedvezőtlen mikroklíma miatt, mohásodási folyamat indul el. Az árnyék és a mohatakaró a fű további ritkulásához vezet. 
Nyilvánvalóan elkerülhetetlen, hogy a kertünkbe növényeket ültessünk, a füvön közlekedjünk, a gyerekek játsszanak vagy éppen beálljunk a keretbe az autóval, de ezeknek a „károknak” az enyhítésére találták ki a gyepszellőztető – és talajlazító gépeket.

Minden probléma kulcsa a gyepszellőztető

A gyepszellőztető - és talajlazító gép használatával,az esztétikai látvány javulásán kívül elérhető a talaj jobb tápanyag és vízellátása. A már említett mohás réteg ugyanis meggátolja ugyanis a víz felszívódását, ilyen esetekben a kilocsolt víz csak megáll a talaj felszínén. 
Ha meghoztuk döntésünket és készen állunk, hogy gyönyörű pázsitot alkossunk nyárra a gyatra füvünkből, akkor mindenképp a tavaszi kerti munkálatokat a gyepszellőztető géppel kell kezdenünk. Betartandó szabály, hogy a munka kezdése előtt ne nyírjuk le a füvet. Általában 8 centiméteres fűmagasság szükséges, hogy a fű a szellőztetés után ne száradjon ki. Ha mégis, ezalatt a méret alatt végeznénk  a folyamatot, akkor a fű bokrosodási pontjánál vagy lejjebb vágnánk, ezzel a központi rügy kiszáradását okoznánk.

A gyepszellőztető fajtái

Ma már kezdetleges módszernek számít a kézi gyepszellőztető használata. Ez tulajdonképpen egy gereblye, melynek fogai képesek a talajba behatolni. Azonban ez az eszköz egy nagyobb méretű telek esetében nem a legoptimálisabb választás. A fűszellőztetésnek ezt a módját, ma már valószínűleg igen kevesen választják.Továbbá ezen esetben az a probléma is fennáll, hogy ahogyan fáradunk a nagy terület gereblyézése végett, csökken az általunk gereblyére kifejtett nyomásnak a nagysága is.  Emiatt, ha csak nem többször haladunk át, gyakori pihenőket beiktatva a gyepen, nem lesz egyenletes a fűszellőztetés.

Az igazi, hatékony megoldást az elektromos vagy a benzinmotorral működtetetett szerkezetek jelentik. A szellőztetni kívánt terület nagyságától függően szükséges megválasztani, hogy egy vagy kéttengelyes gépre van- e szükség. Ugyanis sportpályák, nagyobb zöldterületek gondozása már nagyobb teljesítményű gyepszellőztető gép használatát igényli. A gyepszellőztető forgó munkahengere erős karmokat tartalmaz, ezek feladata, hogy a feltépjék és kidobják a fű szálai közül a mohaféléket, úgy hogy közben ne sértsék meg a fű szálait. 

Az elöregedett, elszárad gyökerekre viszont a megoldást a talajlazító jelenti, amely ugyancsak egy forgó munkahengerrel rendelkezik, azzal a különbséggel, hogy éles karmok helyett tompa kések dolgoznak. 
A friss, gyenge füvön a tompa kések átszaladnak viszont az elfásult gyökerek a karmokba megakadva a talaj felszínére kerülnek. Sok esetben  az ember meglepődik, hogy a szépnek vélt gyepről mennyi”szemetet” képes összeszedni a gyepszellőzeteő.

Sok esetben célszerű a két metódus összevonása, egyidejű végzése, erre már gyártók kifejlesztettek kombinált készüléket. Ezek olyan gépek, melyeknél a munkaeszközt egyszerűen csak ki kell cserélni. Használható késes talajlazító eszköz és az lecserélhető gyepszellőztető tengelyre. A gép jelzi számunkra, hogy a kicserélt betét pontosan lett- e beillesztve a tengelyre. 

A gépek lehetőséget kínálnak a munkamélység megválasztására, így igény szerint szabályozható a magasság. 
A kombinált gyepszellőztető és talajlazító olyan előnyös kialakításokkal is rendelkezik, mint a gyűjtőkosár, azonban ezen gépek esetében a gyűjtőkosár hatékonysága nem ér fel a fűnyíró gépekével. A fűnyíró gépek esetében a kés hajlítása által létrejött légáram hatására kerül a levágott fű a gyűjtőkosárba, addig a gyepszellőztető-talajlazító gépnél az aktív munka löki be a zsákba a földből kiforgatott gyökérdarabokat. 
Mivel a gyepszellőztető nem képes minden hulladékot összegyűjteni, célszerű a munka végeztével áttolni a területen egy fűnyírót vagy gereblyével összeszedni a maradék füvet és gyökérdarabokat.

Mikor érdemes még gyepszellőztetőt használni

A régen beültetett kert az idő múlásával ritkulni kezd, már nem olyan tömött és ritkás foltok is megjelennek, ezen esetekben javasolt a felülvetés. Ez számos alkalommal optimális megoldást jelenthet, azonban vannak kivételek, mikor már nem érdemes vesződni, hanem az egész területet újra kell vetni. 

Érdemes a felülvetendő területet átdogozni gyepszellőztető géppel, így átlazításra kerül a talaj , kikerülnek belőle az elhalt gyökerek és levegősebbé is válik a túltömörödött talaj.