Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Ásó, kapa, lapát – a kertészkedők alap szerszámai

Válassz kényelmes és biztonságos ásót, kapát, lapátot a talaj eltávolítása, fellazítása és áthelyezése során.
Rendezés:

Yato Mini Ásó 350mm YT-8865

(1)
Központi raktáron
1.530 Ft 1.070 Ft

Baupro ásó fa nyéllel 120cm

(1)
Áruházi raktáron
4.120 Ft

Lapát, lemez 800g

Rendelésre 2-7 nap
2.110 Ft

AWTools kézi földfúró, 23cm

Központi raktáron
8.540 Ft -tól

Hecht 900400 kis kapa

Áruházi raktáron
1.890 Ft

Xact gyomkiszedő

Áruházi raktáron
25.590 Ft

Hólapát nyél 120cm

Központi raktáron
1.140 Ft

VARING kapa 390 gr

Rendelésre 2-7 nap
5.230 Ft

Sarló, fogazott, 325mm

Központi raktáron
2.840 Ft

Ásó, kapa, lapát – a kertészkedők alap szerszámai. Válasszon a kert méretéhez és a művelendő terület minőségéhez megfelelő ásót. Könnyebb munkákhoz választhat acéllemez ásóinkból, nagyobb felület megmunkálásához a nagyobb igénybevételre tervezett kovácsolt ásóinkat ajánljuk. A talajelőkészítési munkák után sem hagyjuk magára, a talajlazításhoz és a gyomok kiforgatásához számos kapa áll rendelkezésére. Válassza a szükséges méretű és formájú kapát – saraboló kapa, hagyományos győri kapa – válassza ki kínálatunkból. Rendeljen egyúttal lapátot is, egyben gazdaságosabb a megrendelés és minden kerti munkát el tud végezni. 

Válassz kényelmes és biztonságos ásót, kapát, lapátot a talaj eltávolítása, fellazítása és áthelyezése során.

Milyen ásót válasszak?

Hagyományos kovácsolással az ásófej szilárdabbá válik. A gépileg hengerelt ásófejek, lemezásók könnyebbek, tehát gyengébbek is, ezért gyakran merevítőbordát alakítnak ki rajtuk, vagy a lapjukat ívesen meghajlítják. Ezáltal a fej jobban viseli a hajlítást, feszítést. A nem rozsdamentes ásófejet a tartósság érdekében használat után tisztítsuk meg, és töröljük át olajos ronggyal.

Az ásófej alsó éle lehet lapos, íves vagy hegyes. Minél laposabb a fej vége, annál nagyobb mennyiségű földet lehet egyszerre megmozgatni, ám annál nehezebb belenyomni a talajba.

Az emelési szög az ásó fejének a nyéllel bezárt szögét jelenti. Az ergonomikus ásók 40 fokos emelési szöge természetesebb testtartást tesz lehetővé, tehát kíméli a vállízületet és a hát izomzatát.

A vastagabb anyagból készült, erősebb ásó jobban bírja a feszítést, bár nehezebb belenyomni a talajba. Mégis ezt javasoljuk kötöttebb talajra a nagyobb igénybevétel miatt. Az ásófej alakja lehet kissé öblös (lapátszerű) vagy lapos. A kiöblösödő ásófej közepesen kötött, vagy laza talajban sokkal több földet képes megmozgatni. Nehezen munkálható, agyagos talajban viszont elakad, ezért oda a lapos, hegyes ásófejet javasoljuk, amit rendszeres élezéssel tartsunk munkakész állapotban.

Lábtámasz

Gyakran találunk lábtámaszt a lemezásókon, ennek eltérő szélessége utal arra, hogy az adott ásót milyen ellenállású talajban lehet még használni. Minél szélesebb a taposófelület, annál nagyobb erőt tudunk kifejteni. A kovácsoltvas ásófejeken az egyenletesebb teherelosztás érdekében maga az anyag alakítható vastagabbra.

Az ásó feje a fából készült nyélhez a köpünek nevezett kiöblösödéssel kapcsolódik. A köpüt szöggel, illetve régebben az üregbe tömködött vászonnal rögzítették. A teljes egészében fém ásó feje hegesztéssel vagy szegecseléssel illeszkedik. A hegesztés tartósabb, de ha a nyél könnyűfém, a fej pedig acél, akkor csak szegecseléssel lehet őket egymáshoz rögzíteni.

Nyél

Esztergált fa, könnyített fém, acél vagy üvegszálas műanyag – ezek a nyél tipikus anyagai. A szerszámnyél-készítésre használt fák tulajdonságait figyelembe véve javasoljuk a tölgyet, mert jól bírja az időjárás viszontagságait. Bár nem olyan kemény, mint az akác, hasadásra kevésbé hajlamos.

A kiválóan időjárásálló akácnyelek közül csak olyat szabad választani, amelynél a rostok a nyél teljes hosszában végigfutnak.

A nyír nem hasad, szívós, rugalmas, viszont nem bírja a szélsőséges időjárást, tehát zárt helyen kell tárolnunk. A fából készült nyél olcsóbb, és szivacsos szerkezete elnyeli az esetleges rázkódást. Ha az ásó hegyét időnként lendületből kell belevágni a keményebb, köves talajba, akkor a fanyél kíméli a kéz és a kar ízületeit. A fém- és üvegszálas nyelek átlagos talajban jól használhatók, szükségtelen görbületük nincsen.