Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Menü

Fóliasátrak

Rendezés:
Rendelésre 2-3 napon belül
31.490 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
22.900 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
12.990 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
45.500 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
45.900 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
13.590 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
18.490 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
17.640 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
23.590 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
22.900 Ft

Fóliasátor

Ahogyan fejlődik a világ, úgy változnak a dolgok is. Ez igaz a fóliasátrak használatára is, ugyanis régen még sokkal nagyobb teret kapott a gyümölcs és zöldség termesztés, azonban az import áru behozatalával egyre kevésbé találkozhatunk fóliasátrakkal.
Ennek ellenére még jócskán maradtak, akik keresik és használják a fóliasátrakat. Előnyük, hogy számos dologra használható. Nyílván valóan a legtöbben növénytermesztés céljából keresik, de alkalmazzák raktározásra és esetlegesen időszakosan garázsként is. 

Ha a leggyakoribb felhasználási területnél maradunk, vagyis a növénytermesztésnél, akkor mint korábban szó esett róla, a használatuk visszaszorult. Ennek oka, hogy a külföldi import zöldségek és gyümölcsök olcsóbbak, mintha itthon a fóliasátrakban törtnő termesztés. Azonban fűtés használata nélkül talán még versenyképesek a külföldi importtal. A fóliasátrak a sokféle felhasználási mód mellett még egészen olcsón be is szerezhetők, mindösszesen egy váz kell hozzá és a borítás, amely más is lehet, mint fólia.

Miből is áll a fóliasátor

 • Vázszerkezet
  A fóliasátor váza többféle anyagból készülhet, lehet alumínium, műanyag vagy acél. Ezek az anyagok ívesen hajlíthatók, így a ráhúzott fólia szempontjából optimálisabbak, mint mondjuk egy fából készült vázszerkezet. A szögletes vonalak a fólia véget nem túl szerencsések. A műanyagból készült váz igaz, hogy olcsóak, de nem is túl tartósak, ezért fémből készült vázak bizonyulnak a legcélszerűbb választásnak. Teherbírásuk sem a legjobb, a télen ráesett hó súlya is kárt tehet bennük. Ennek a problémának a kiküszöbölésére jó megoldás az, ha az ívek minél domborúbbak, így a ráesett hó könnyedén le is csúszhat. 
  Viszont egy előnnyel bír a műanyag vázszerkezet, mégpedig azzal, hogy kevésbé sértheti meg a fóliát, mint a fém. Itt arra gondolunk, hogy a vázra ráhúzott és leszorított fólia kisebb mértékben, akár szél hatására mozoghat, ilyenkor a mozgás következtében kopás jön létre. A fémek esetében ez a kopás nagyobb mértékű. 
  A fém vázak esetére is létezik megoldás, mégpedig, ha a fémeket betekerjük fóliával, így kisebb mértékben koptatják a sátor borításául szolgáló fóliát.
  Kézenfekvő, hogy minél sűrűbben van lerakva a váz szerkezete, annál stabilabb és ellenállóbb a környezet hatásaival szemben. Ebből kifolyólag a műanyag váz elemeit sűrűbben tesszük egymáshoz, fém esetében ezeket a közöket hagyhatjuk szellősebben. 
  Az alacsonyabb belmagassággal rendelkező fóliasátrak vázelemei ritkábban rakhatók, mint nagyobb belmagasság esetén – a stabilitás véget. 
 • A fóliasátor takarófóliái
  Ha már megvagyunk a fóliasátor váz szerkezetével, evidens, hogy be is kell fedni valamivel. A kertészeti fóliasátrak repertoárja vagyis kínálata igen széles, ezek eltérhetnek vastagságukban, minőségükben és UV állóságukban is. 
  Megkülönböztetünk 6 hónapos, 1,2, és 3 éves fóliákat, ez értelemszerűen használati idejüket jelöli. Minél hosszabb ideig használható a takarófólia, áruk is annál magasabb.  Mondjuk a standard (12x60 m) mérettel rendelkező fólia ára elérheti akár a 80 ezer forintot, ugyanebben a méretben a 3 évig használható fólia ára már a nagyjából a duplája. 
  Ez felvet néhány kérdést, ugyanis a 3 éves fólia kibír ugyan 3 évet, de a fényáteresztő képessége az évek múltával egyre csökken, ezzel együtt a növényhozam is. Raktározás esetében azonban ez elhanyagolható szempont. 
  Számos esetben fordul elő, hogy a takarófólia alá egy belső vékony fóliát vagy fátyolfóliát húznak a vázra, ezzel növelve a benti hőmérsékletet. Azonban, ahogy mindennek meg van az előnye, úgy a hátránya is. Ebben az esetben elértük ugyan a hőmérséklet emelkedését, de ezzel párhuzamosan csökkentettük a bejutó fény mennyiségét is.  Ha légréteget hagyunk a két fólia között, növelhetjük a szigetelést is. Külső extra borításként a fóliasátrat beboríthatjuk kertészeti hálóval, így némileg árnyékolhatjuk a nyári nagy melegben, amikor inkább hűtésre lenne szükség. 

Hogyan helyezzük fel a fóliasátorra a fóliát?

Amikor a fóliavázunk már készen áll, már csak rá kell tenni a fóliát, amely nem is olyan egyszerű dolog, mint azt gondolnánk. Igen nagy körültekintéssel kell a vázat befóliázni, hiszen ha nem megfelelően takarjuk be és nem elég feszes a borítás, akkor a szél mindig mozgatni fogja és egy idő után kikopik. Fontos tudni, hogy a fóliázást minden esetben szélcsendes időben végezzük. Ugyanis, ha a szél belekap a fóliába, nem fogjuk tudni megtartani és a drága fóliát dobhatjuk is a kukába.
Első lépésként levágjuk a fólia hosszát a kívánt méretre, elöl és hátul is kb. 50-80 centiméter ráhagyással. Azután ezt a ráhagyást visszahajtjuk, így hogy egy erős kötelet helyezünk bele. Majd egy vasalóval összeforrasszuk a fóliát a visszahajtott részével. A vasaló közvetlen nem érintkezhet a fóliával egy közbülső anyagot, újságpapírt a fólia és a vasaló közé kell helyezni. Ez nem szabad, hogy túl szoros legyen, a kötélnek helyet kell hagyni a mozgásnak.
A fóliasátor 4 vázelemeinek lábánál elhelyezünk 4 darab vaskampót, a legszerencsésebb betonba önteni, így bizonyosan nem fognak elmozdulni. 
A vázat betakaró fóliákat, ezen kampók segítségével tudjuk hosszirányban kifeszíteni. A köteleket a vaskampókon átfűzzük és a megfelelő állapotúra feszítjük és megkötjük mind a négy ponton. 
A bevasalt kötél feladata a kötél hosszirányú feszítése, melyet később a meleg miatti nyúlás véget, újra meg kell feszíteni. Továbbá, mivel a a kötél a fóliavázon túllóg elől és hátul is, így nyitott végek esetén sem tud a szél úgy belekapni, hogy levigye a fóliát.
Amint ezzel készen vagyunk, következhet a szélesség irányban való feszítés. A széltében való feszítés metódusa, hogy a fóliát beássuk a földbe, ez a következőképp történik. Egy kis árkot alakítunk ki a sátor mellett a teljes hosszban, mind a két oldalon. Azonban ez a feladat minden esetben két embert igényel, akik szemben egymással dolgoznak. A gödörben a fóliára lépve, rögzítjük és azt a mennyiségű földet, amit az árok ásásánál kiszedtünk, azt most a fóliára vissza lapátoljuk és jól megtapossuk A rákerülő föld meg fogja adni az egész építménynek a kellő stabilitást. 
Azért szükségszerű mind a két oldalon egyszerre végezi a munkát, hogy a fóliasátor takarófóliája egyik irányban se csússzon el, mert mire a folyamat végére érnénk, azt látnánk, hogy az egyik oldalon túllóg a fólia, a másik oldalon pedig le se ér a földre.  
A fóliasátor szinte majdnem készen áll, már csak a két végére kell az ajtókat elkészíteni, lehetőség szerint, minél nagyobbat, mert a későbbiekben ezeken keresztül történik a szellőztetés.