Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Menü

Benzinmotoros fűnyirók

Benzines fűnyirók széles választékát találja a SzerszamKell online barkácsáruházban, olyan ismert márkák mint Einhell, Makita, Fieldmann, Al-ko. Minőségi Briggs&Stratton motoros fűnyirók érvényes Magyarországi garanciával! Mindent egy helyen megvásárolhat ami a fűnyiróhoz kell. Országos házhoz szállítás, hatalmas raktárkészlet, kedvező árak...

Rendezés:
Rendelésre 2-3 napon belül
37.000 Ft 32.590 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
40.000 Ft
Rendelésre 2-3 napon belül
175.490 Ft

 Segítség a tökéletes fűnyíró megtalálásához


Mint ahogyan a többi gép bemutatásánál is, a fűnyíró estében is igyekszünk a legnagyobb mélységekbe visszamenni, hogy egy komplett képet mutassunk meg erről a nélkülözhetetlen eszközről.

A fűnyíró története

Mint minden elektromos és benzines, akkumulátoros gépnek így a fűnyírónak is megvan az elődje, mely természetesen egy kézi változat volt. 
Anno még a füvet a terület méretétől függően sarlóval vagy kaszával vágták le. Ez a megerőltető és nagy szakértelmet megkívánó munkát hetente vagy kéthetente végezték, melynek következtében tömör gyepfelület keletkezett, így a kaszálás már lehetetlen feladattá vállt.
Thomas Plucknett brit mérnök fejében született meg a gondolat, hogy fűnyírót készítsen. Első fűnyíró gépe 1805-ben került szabadalmaztatásra, mely egyaránt képes volt a füvet és a gabonát levágni.
Plucknett gépe nem működött igazán jól és kezelés sem volt túl könnyű, viszont  egy jó alapot szolgáltatott más feltalálóknak. A legeredményesebb fűnyíró gép Edwin Budding nevéhez fűződik. Budding textilgyárban dolgozott. Az egyik gép tovább fejlesztéséből  készítette el fűnyíró gépét 1930-ban, amely már nagymértékben hasonlított a ma is használatos gépekhez. 
Megtolásakor a henger formájú járókerék fogaskoszorújához kapcsolódó fogaskerekek által meghajtott (vízszintes tengelyű) késtárcsa pengéi forgásba jöttek, és a levágott fű faládikában gyűlt össze.
Számos cég, mint a Ransomes Gépgyár is fantáziát látott benne, így 1832-ben megkezdődött a sorozatgyártás. 1899-től már a megjelentek a benzinmotorral működő fűnyírók.
Hazánkban már a 19 század végén megkezdődött a különböző elven működő kézi, később motoros fűnyírók gyártása és forgalmazása.

A megfelelő fűnyíró kiválasztásának szempontjai

Sokaknak szerencsére egyre nagyobb igényük van a szép, igényes lakókörnyezet megteremtésére, ami nem csak azt jelenti, hogy az alapvető dolgokat megteszik, mint a fűnyírás, hanem sziklakerteket alakítanak ki, esetlegesen kis tavat is építenek. 
Az ilyen típusú embereknek nem mindegy, hogy a fű hogyan és mivel van lenyírva, nekik szeretnénk segíteni a számukra lehető legjobb modell megtalálásában. 
Számos aspektusból közelíthetjük meg, hogy mi alapján érdemes fűnyírót választani. Azonban abban megegyezhetünk, hogy olyan gépet kell választanunk, amely kertünk méretéhez, jellegéhez és használati szokásainkhoz passzol.
 

1. Vajon benzines, elektromos, kézi vagy akkumulátoros fűnyíró esetleg robotfűnyíró?

Mint a láncfűrész esetében is egy jó szempont lehet a kiválasztásnál a terület, ugyanis merőben nem mindegy, hogy pl. nagy    vagy kis területre keresünk fűnyírót, dimbes-dombos vagy egyenes felületen szeretnénk vele levágni a füvet.Továbbá lakókörnyezetben vagy egy vikend telken lesz nagyobbrészt használva. Mindegyik változatnál fogunk találkozni előnyökkel és hátrányokkal, csupán magunk számára kell megfeleltetnünk, hogy mi az, ami a legfőképp igazodik az általunk támasztott    elvárásokhoz.

 • Elektromos fűnyíró
  Talán az egyik legáltalánosabb és legkeresettebb modell a benzines fűnyíró mellett az elektromos vagy vezetékes fűnyíró. Az optimális használat kisebb telkek, családi házak, üdülők kertjei. Számokban kifejezve, azt mondhatnánk, hogy 2-300 m2 területig érdemes ezen változat használata. Azonban célszerű a gyártói ajánlást figyelembe venni, hogy mekkora területre ajánlott a gép a teljesítménye alapján.
  A viszonylag egyenetlen talajon még jól el boldogulnak. Az elektromos fűnyírók környezetbarát kialakításúak, csendes működésűek. Előnyükre írható még, hogy kevesebb karbantartást igényelnek, mint benzines társaik. 
  Viszont, ha a kert tele van ültetve mindenféle tujával, sövénnyel és virággal nem biztos, hogy ez a legjobb választás, hiszen a kábellel az ember nehezen tud manőverezni és kerülgetni a kertben megtalálható „akadályokat”.
  A kábeles változat használata nagy óvatosságot és körültekintést igényel a balesetek elkerülése véget.
 • Benzines fűnyíró
  A benzines fűnyírót nagy területek gondozáshoz ideális, itt gondolhatunk 5-600 nm feletti területekre. Segítségükkel gyorsabban elvégezhető a munka, általában a fűgyűjtő kosaruk is nagyobb és az önjáró típusok a dombos területeken is könnyen kezelhetőek, akár elhanyagolt területeken is használhatóak. Hátrányukhoz írható, hogy hangosak, büdösek továbbá nagyobb a meghibásodási hajlam, mint elektromos társaiknál.
  A nagyobb gépsúly miatt nehézkesebb a használata, nem beszélve arról, hogy bíbelődni kell a kellemetlen és tűzveszélyes üzemanyaggal.
 • Kézi vagy mechanikus fűnyíró
  Mégsem mehetünk el szó nélkül a mechanikus vagyis kézi fűnyíró mellett, hiszen mégiscsak ez volt az alap változat, amelyből kialakították az egyéb más energiával meghajtott fajtákat. Ezek kisebb füves területek karban tartására elegendőek. Előnyei, hogy az egyszerű működésből adódóan nincs karbantartási - és üzemeltetési költségük. Hátrányuk viszont, hogy csupán max.4 cm-es füvet képesek vinni és a kis méretű fűgyűjtő kosaruk véget alkalmazási területe erősen korlátozott.
 • Akkus fűnyíró
  Az akkumulátorral működtetett fűnyírók is egyre nagyobb részét képezik a fűnyíró választéknak. Mondhatnánk hogy a két legnépszerűbb fűnyírótípus egyvelege, olyan aspektusból, hogy a benzines változathoz hasonlósan rendkívül nagy a mozgásszabadság, hisz nincs vezeték, amelyre figyelni kellene. Az elektromos modellekhez hasonlóan pedig, környezetbarát. 
  Nem túl szimpatikus tulajdonsága, hogy maximálisan 120 percet az üzemideje és ráadásul nem az olcsó gépek közé sorolható.
 • Robotfűnyíró
  Mint ahogy az előző típusoknál, itt sem cél mélységeiben boncolgatni a robotfűnyíró tudását, de felületesen mindenképp ki kell rá térnünk. Személyes véleményem, hogy ez a technológia még nem éli virágkorát, még valószínűleg számos fejlesztésen keresztül fog menni, mire a tökéletes változatok az áruházak polcaira kerülnek.
  De, amit már most is tudunk, az az, hogy a legkényelmesebb fűnyírási mód az összes közül. A robotfűnyíró göröngyös területen nem igazán állja meg a helyét, a neki való pálya inkább az egyenletes terület.
  Számításba kell venni, hogy a robotfűnyíró nem egy egyszeri nagy munkára készült, hanem inkább az állandó kisebb karbantartásra. Viszont ha, mindennap ráengedjük a gyepre olyan vágásképet kapunk, amelyet a hagyományos fűnyíróval soha nem lehet megvalósítani.

2. A fűnyíró specifikációi

Amennyiben sikerült eldönteni, hogy milyen energiával működtetett fűnyíró gépet szerezzünk be, már itt is van a következő szempont, hogy milyen méretekkel rendelkezzen a gépünk. 
Lássuk be ez itt sem elhanyagolható tényező, csak úgy mint a párválasztásnál. Nem a legfontosabb, de nyilván figyelembe vesszünk mondjuk egy súlyt vagy testalkatot stb…
 • Vágásszélesség
  Ez az első adat, melyet érdemes figyelembe venni fűnyíró választásakor. Egy nagy terület karbantartása esetén óriási jelentőséggel bír, hogy az adott modell egyszerre mekkora darabon képes dolgozni. Egy fűnyíró melynek nagyobb a vágásszélességgel evidens, hogy több füvet is fog levágni, így a munka gyorsabb is lesz. Viszont amivel mindenképp számolni kell, hogy a nagyobb vágásszélességgel együtt jár a nagyobb súly. Ezért vásárlásnál célszerű önjárós gépet kiválasztani, hogy az emelkedőkön ne szakadjunk meg.
 • Teljesítmény
  A teljesítmény megadására változattól függően a kilowattot, a lóerőt, a voltot vagy a hengerűrtartalmat használjuk. Ugyanis ezek alapján tájékozódhatunk a legkönnyebben a gép teljesítményét illetően.

3. A fűnyíró funkciói

A harmadik szempont melyet mindenképp fókuszban kell tartunk azok a gép funkciói. Hasonlóan az autósvásárláshoz nem csak a minőséget és teljesítményt vesszük figyelembe, hanem a különféle tulajdonságokat is, mint a kényelmi-vagy a hatékonyság növelése érdekében beépített funkciók.
 • Vágásmagasság állítás
  A vágott fű magassága annak fajtájától, korától és az időjárás viszonyoktól függ.  Ha a fű még túl fiatal vagy nagy a szárazság mindenképp érdemes a fű hosszát nagyobbra hagyni. A túl nagy füvön kétszer megyünk végig. Először a tetejét vágjuk le, majd a csak ezután alakítjuk a végleges méretre. 
  Az említett dolgok véget van szükség a fűnyíró vágásmagasságának állítására. Ez több féle módon is kivitelezhető típustól függően vagy a kerekek tengelyének áthelyezésével vagy egyszerűbben fülecskék, karok mozgatásával. Ha ilyenek nincsenek, kissé bonyolultabban, a kerekek leszerelése és egy másik furatba való visszaszerelése jelenti a megoldást. Azonban, már a korszerű modellek rendelkeznek központ vágásmagasság állítással.
 • Önjáró funkció
  Valamely pontban már volt szó az önjáró funkcióról. Ez egy igen hasznos tulajdonsága a gépnek, mert az emberi erőbefektetést hivatott csökkenteni. A fűnyíró karjának folyamatos húzásával gyakorlatilag magától megy a fűnyíró,sőt némely típusokon a sebességi fokozat is beállítható. 
 • 2in1, 3in1, vagy 4in1 funkció
  Vajon miről is van itt szó. Minél profibb és drágább egy gép, annál több mindenre képes. Gondolunk itt arra, hogy csak vágásra használható. vagy fűgyűjtésre is alkalmas, netán oldalra is kidobja a füvet és még mulcsozásra is használható.
  Induljunk el az alapoktól, ma már a legtöbb modell rendelkezik fűgyűjtő tartállyal, ami óriási előnyt jelent, hisz nem kell bajlódni a gereblyézéssel. Így megállapodhatunk abban, hogy a 2in1 az alapváltozat, mely vág és összegyűjt.
  Ezek a fűnyírók a levágott füvet a tolókar alatti tartályba gyűjtik, melyet alkalomadtán üríteni is kell. Másik pozítívuma a gyűjtőtartályos megoldásnak, hogy elkerülhetjük a gyomok magvainak szétszóródását.
  A következő az oldalkidobás. Ez a funkció akkor tesz jó szolgálatot, ha elhanyagolt vagy ritkábban nyírt területeket kell rendbe tenni. Ennek használata azért célszerű, mert a levágott fűvel hamar megtelne a gyűjtőkosár és gyakran kellene üríteni. Hátránya viszont hogy a fűnyírás után össze kell szedni a levágott füvet.
  Mulcsozásra alkalmas eszközök a fűnyírás során az apróra vágott füvet visszajuttatják a talajra, mely komposztként szolgál. A gyepre visszajutatott fű természetes trágyaként funkciónál és megóvja a gyepet a kiszáradástól. 
  A gyakori mulcsozás károkat is okozhat, mint például gombásodás vagy a nem megfelelő oxigénellátása.

4. A fűnyíró kialakítása

Megint csak egy olyan téma mely mellett nem mehetünk csak úgy el. A gyártók nem csak a belső kialakításra fektetnek nagy hangsúlyt, hanem a külső megjelenésre is nagyobb fókusz kerül. Emellett még ezek funkcionalítással is bírnak, mint például a csapágyazott nagy kerekek, vagy a fém késház.
 • Kerekek
  A kerekek esetében a csapágyazottat érdemes preferálni számos okból kifolyólag. Sokkal finomabban és könnyedében fut majd a fűnyíró és ugyanakkor sokkal tartósabb is lesz. A méretre is érdemes figyelni. A drágább modellek már két óriási hátsókereket kapnak nem csupán a tartósság, hanem a könnyebb fordulás és a nagyobb akadály véget. 
 • Késház
  A késház a benzines fűnyíróknál minden esetben fémből, legtöbbször acélból vagy  alumíniumból készül a nagyobb strapabírás véget. Az acél vagy alumínium minősége jelenti a különbséget. Az eredmény egy az időjárás –és a fokozott használatnak kitett ellenállóbb késház.

Hogyan tartsd karban a fűnyíród

Mikor megveszünk egy drága jó minőségű gépet, reméljük, hogy sokáig probléma mentesesen használhatjuk. Igen ám, de ezért tenni is kell. Egy kedves ismerősömnek volt egy szép kombi audija, amely már 10 éves kort jócskán betöltötte, mindig vigyázott rá, ápolta, javíttatta. Kimerem jelenteni, hogy a számos sokkal fiatalabb autónál jobb állapotban volt, csupán azért, mert odafigyeltek rá.
Egy drága fűnyíró gépet sem egy-két idényre veszünk. Jó esetben sok-sok évig szeretnénk vele a kertet rendben tartani, ezért néhány karbantartási szabályt be kell tartanunk.
 
 • Külső elemek tisztítása: burkolat és kerekek
  Az első, amire figyelmet kell fordítani, hogy a kerekeken és a borításon ne maradjon sár illetőleg fűmaradvány. Ezt sokan sokféle képen oldják meg, vagy vödörrel és kefével vagy pedig a kerti locsolóval. Azonban mindenképp ügyelni kell arra, hogy a motort ne áztassuk el, mert az a gép meghibásodásához vezethet. 
 • Forgókések
  A benzines fűnyíró esetében nem mindegy, hogy  merre döntjük a gépet. Tilos előre fele dönteni vagy fejre állítani, mert az üzemanyag visszafolyik a porlasztóba és ekkor vagy füstölni fog a fűnyírónk vagy mehetünk beszerezni egy újat. 
  Valaki csak szezon végén takarítja ki alaposan a késházat, viszont véleményem szerint az optimális, ha minden egyes használat után teljesen letakarítjuk a késeket és megszabadítjuk a késházat a rárakodott maradványoktól, ezzel elejét vehetve a rozsdásodásnak. Az elhasználódott, rozsdás, életlen késeket érdemes cserélni, ebben a gyártók vagy szakkereskedések lesznek segítségünkre. A kicsorbult kések viszont könnyedén megélezhetők otthon ráspollyal vagy csiszolókővel. 
  Ennél a metódusnál fontos, hogy a kés mindkét oldala egyforma súlyú és méretű legyen, ha nem, a nagy sebességű forgásnál a kés nem tökéletes ívet ír le, ezáltal a kések, a ház és a csapágy komoly sérülésnek van kitéve.
  Azonban, ha nem értünk hozzá, akkor segítségünkre vannak a szakszervizek, ahol ezen problémát gyorsan orvosolják. 
  Tanácsos minden 5-6 alkalom után megélezi a fűnyíró vágókéseit, ugyanis a tompa kés tépi, szakítja a füvet.  Ez egy újonnan beültetett gyepen kitépheti a még nem eléggé begyökeresedett fűszálakat, egy már esős szép zöld pázsit esetén pedig roncsolja a fűszál felső pár milliméterét, amely elszáradással jár, így esztétikailag sem lesz szép látvány a pázsitunk. 
 • Mire figyelj oda az elektromos fűnyírók tisztítása esetén
  Minden típusnál meg vannak a kunsztok, így az elektromos változatnál is. Fontos szabály, hogy mielőtt nekiállnák bárminek nem csak, hogy le kell állítani a gépet, de az elektromos hálózatból is ki kell húzni,a  véletlen elindulás kiküszöbölése véget. 
  A motor burkolatának eltávolítása után óvatosan egy seprűvel, ronggyal vagy porszívóval eltávolítjuk a fűhulladékot, ügyelve hogy a tekercset és az elektromos vezetéket meg ne sértsük. A burkolat felhelyezésére fokozott figyelmet fordítsunk, mert a fedél odacsípheti a rossz helyen futó kábelt, így a szigetelés előbb-utóbb lekopik és átvágódik.
  Az elektromos fűnyíró esetén, ellenőrizzük még a bowdent, a kábelt, hogy ne legyen szakadt vagy sérült. 
  A csatlakozódugó csavarjait , hogy nem lazultak-e meg és megfelelően rögzíti –e a kábelt a biztonsági szíj.
 • Benzines fűnyírók karbantartása
  A mai korszerű benzinmotoros fűnyírók négyütemű motorral funkcionálnak, azon meggondolásból, hogy ezek a motorok megbízhatóbbak, erősebbek, könnyebben indíthatók és környezetkímélőbbek. 
  A kétütemű társaikkal ellentétben már nem keverékekkel üzemelnek, hanem elegendő a benzin. 
  A benzines fűnyíró tisztítási metódusa ugyanúgy, mint az elektromos változat esetén a burkolat eltávolításával kezdődik. A véletlen elindulás kiküszöbölése érdekében eltávolítjuk a gyertyapipát a gyertyáról, majd megtisztítjuk a motort a rárakódott szennyeződésektől. 
  A gyertya épségének megvizsgálásával információt kapunk a motor műszaki állapotáról illetőleg az optimális működésről. 
  A gyertya pólusainak őzbarna színe a motor ideális üzemanyag –mennyiség fogyasztását jelenti. A fekete, kormos szín a nem megfelelő égést sejtet, amely utalhat a motor kopására, de arra is, hogy túl sok az üzemanyag. A pólusok fehéres színe túl kevés üzemanyagot jelent. 
  A benzines fűnyírók esetében tanácsos a légszűrők tisztaságát is figyelemmel kísérni. Papírszűrő esetén csupán újra kell cserélni a régi, elhasználódott darabot. A szivacsos változatot nem kell minden estben lecserélni, csupán elegendő egy szappanos vizes tisztítás. Száradás után egy csepp olaj eloszlatásával a szűrőnek növelhetjük a pormegkötő képességét, továbbá ezzel javítható a motor élettartama is. 
 • Milyen hibkat ne kövessel a benzinnel
  Soha nem szabad a benzines fűnyíróban benne hagyni az üzemanyagot télire. Érdemes a szezon végén az utolsó használat alkalmával kijáratni a motorból az utolsó csepp benzint is lefulladásig. Ugyanis ha benzin marad a fűnyíróban, a hosszú állás folyamán a benzinből kiválik egy anyag, melyet a beindítás alkalmával beszippant a karburátor és eltömíti a mikrofuratokat, így máris vihetjük a szakszervizbe a fűnyírónkat. 
  A benzin tárolásának is megvannak a kellő szabályai, ezeknek nem betartásával szintén jelentős károkat okozhatunk a drága gépünkben. A nem megfelelő, gyengébb műanyag kannákból a benzin kioldja a műanyag egyes részeit és mikor beleöntjük a fűnyíróba az meghibásodást okoz a karburátorban. 
  A fém kannákkal hasonlóan ez a helyzet, ott a műanyag helyett a később megjelenő rozsda rakódhat le. 
 • Az olajról se feledkezzünk meg
  A négyütemű motorokkal működtetett modellekbe a kétüteműektől eltérően már nem benzinbe öntjük az olajat, hanem külön olajtartályba. A motor kenése szempontjából lényeges az olaj mennyisége és minősége, a nem megfelelő minőségű olaj használata a motor besüléséhez vezet. Az olajszint rendszeres ellenőrzése sem hanyagolható el. Lehetőség szerint utántöltéskor ugyanazon típusú és márkájú olajat használjunk a gép utántöltésekor. 
  Az olaj mennyiségének után követése mellett fontos momentum a használt minőség is. A fűnyíróhoz tartozó gépkönyv tartalmazza, hogy milyen típusú olajat kell használni az adott gép esetén. 
  Az olajcserét új fűnyíró esetén néhány munkaóra után, később ritkábban de a megadott munkaóraszám lejárta után, illetve legalább évente kell teljes olajcserét végeznünk. Az olajcsere vagy a leeresztő csavar segítségével végezhető el vagy bizonyos modellek esetében szerviz készlettel lehetőség van a fáradt olaj kiszivattyúzására. 
Pontokba szedve így használd a fűnyíród
 • A szezon első fűnyírásánál mindig friss olajat és üzemanyagot tölts bele
 • Használat után takarítsd el a kereket, a késeket és gépházat
 • Ne feledkezz meg a rendszeres késélezésről
 • A benzines fűnyírók esetén a gyertyákat kell ellenőrizned, a vezetékes modell setén a kábelekt
 • Takarítsd a légszűrőket
 • Az elkopott, elöregedett, elszakadt alkatrészeket cseréld ki
 • Mindig ellenőrizd az olajszintett és megfelelő minőségű olajat használj.