Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Hogyan újítsd fel fa kerti bútoraidat?

Ahhoz, hogy igazán élvezni tudjuk a kert, az udvar adta lehetőségeket, tavasszal jó néhány előkészületre, tervezésre van szükség. Nincs ez másként kerti bútorainkkal sem, az egész éves használat bizony nyomot tud hagyni a fa felületén.

Kövesd tippjeinket, melyekkel egyszerűbb és gyorsabb lehet a fa kerti bútorok felújítása!

A nedvesség, a tűző nap igencsak megviseli a fa bútorokat. Kopottá, élettelenné válhatnak. Azonban nem kell egy új bútorszettre beruházni, ha tudod, hogyan és milyen eszközökkel frissítheted fel kedvenc bútorodat. A jó idő beköszöntével, bográcsozás, grillezés mellett egy remek baráti vagy családi program kerekedhet a sokak számára nem kedvelt munkából.

Fa kerti bútor felújításának kellékei

A megfelelő minőségű munkához megfelelő szerszámokra is szükség van! Mielőtt belekezdesz a munkálatokba, szerezd be a következő eszközöket:

  • kefe
  • csiszolópapír, elektromos csiszológép vagy polírozógép
  • fatapasz / fa gitt, gittkés
  • alapozó / lazúr / festék
  • ecset, henger
  • festékszóró pisztoly, kompresszor
  • kesztyű, védőszemüveg

Ezek a fa kerti bútor felújítás lépései

Az egyes munkafolyamatok során kezeid és szemed épségének megóvása érdekében viselj kesztyűt, valamint védőszemüveget.

1. Tisztítás

Első lépésként egy keményebb sörtéjű kefével alaposan tisztítsd meg a bútor egészét. Így eltávolíthatod a felületre rakódott port és egyéb szennyeződéseket. A festék és szennyeződés nagy része hőlégfúvóval is eltávolítható!

2. Előkészítés, csiszolás

A bútor csiszolásával tudod megalapozni, hogy a kezeléshez használt anyag (alapozó, lazúr, lakk, festék) a fa megfelelő mélységéig lejusson, s jól megtapadjon. A csiszolás továbbá segít eltüntetni a kisebb karcolásokat, sérüléseket is.

Mondhatni, könnyű dolgod van, ha vékony lakkréteggel vagy lazúrral kezelt az adott bútor. Ragadj csiszolópapírt, s körültekintően csiszold át a teljes felületet egészen addig, amíg el nem jutsz az eredeti faanyagig. 

Amennyiben nehezebben eltávolítható lakkal vagy több réteg festékkel van dolgod, használj alacsony szemcseméretű csiszolópapírt. 

Munkádat nagyban megkönnyítheted - főként akkor, ha nagyméretű, többszemélyes bútorszettről van szó - elektromos csiszológép vagy polírozógép használatával. Alkalmazásuk nem bonyolult, rendkívül gyors és megbízható munkát tesznek lehetővé. Többféle típus és teljesítmény közül tudsz választani, találsz kifejezetten hobbi célra tervezett modelleket. Plusz előnyük, hogy nem csak bútorok felfrissítéséhez tudok ezeket a gépeket alkalmazni.

Rezgőcsiszoló, excenteres csiszoló gépeink

3. Hibák javítása

Ha mélyebb repedéseket, sérüléseket találsz a felületen, festés, kezelés előtt azokat mindenképp javítsd. Ehhez fatapasz / fagitt, valamint felviteléhez egy gittkés lesz segítségedre. Hogy pontosan mennyi tömőanyagra van szükséged, azt a repedések nagysága határozza meg. Fontos, hogy a javítás után finoman polírozd át újra a kezelt részeket.

4. Festés

A felület tisztítása, csiszolása, valamint az esetleges hibák, sérülések kijavítása után jöhet a festés. Ma már találsz olyan speciális festékeket, amelyek alapozóval vannak kikeverve. A hagyományos festékanyag alá azonban szükséges alapozót felvenni, mely elősegíti a festék jobb tapadását a fához.

A felvitel ecset, henger vagy festékszóró pisztollyal történhet - válaszd a számodra ideális eszközt. Festékszóróval rengeteg időt és energiát meg tudsz spórolni, ráadásul jól jöhet például egyéb bútorok vagy kerítés felújítása, festése során is. Működése, használata gyerekjáték.

Válassz a fa típusának megfelelő festéket, melyre száradás után utolsó lépésként felvihetsz egy (vagy több) lakkréteget. A lakk segít lezárni a festéket és megóvni a felületet a külső környezeti hatásoktól. 

Ha festés helyett a fa valódi, természetes szépségét szeretnéd kiemelni, használj kültéri lazúr festéket, melyet kifejezetten kültéren használt felületek védelmére fejlesztettek ki.

Ne feledd, ahhoz, hogy hosszú évekig megőrizd a fa bútorok állapotát, elengedhetetlen a rendszeres karbantartás, valamint a téli, fagytól és nedvességtől védett tárolás.