Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Így nevelj egészséges fákat

Az egészséges növények gondozása sok odafigyelést és munkát igényel, de a helyes szerszámok birtokában ez a feladat sokkal könnyebbé válik. Valamennyi fafajta más és más környezeti és ápolási igényekkel rendelkezik. Azonban van néhány olyan eszköz, amelyek nélkül nem kivitelezhető a kertedben lévő dísz- vagy gyümölcsfák, bokrok és sövények megfelelő és hatékony gondozása.

Összegyűjtöttük számodra azt az 5 alapvető eszközt, amelyeket érdemes beszerezned, ha egészséges fákat szeretnél nevelni.

5 kerti eszköz, hogy egészséges fákat nevelj

1. Metszőolló

Az egyik alapszerszám, ami nélkül elképzelhetetlen a növények ápolása, illetve gondozása. Egy jó minőségű metszőollóval tudod a fák, bokrok rendszeres és szakszerű metszését elvégezni. Vékonyabb és vastagabb ágak, növényi részek eltávolítására egyaránt alkalmas. A jól karbantartott metszőollók éles, pontos vágásokat tesznek lehetővé, anélkül, hogy roncsolnák a növény többi részét. A pengék kialakítása nagyban meghatározza a vágás végeredményét.

Többféle típus közül választhatsz, vannak acél, rozsdamentes, kovácsolt és titánbevonatú pengével kialakított metszőollók. Ezek tartóssága, a vágás élessége eltérhet egymástól. Mérd fel, hogy milyen növények ápolásakor fogod használni, hiszen más vágókapacitás ideális a díszfák és dísznövények, valamint a gyümölcsfák metszéséhez. Válassz olyan modellt, amellyel akár a hosszú időn át is kényelmesen tudsz dolgozni. A markolat ergonomikus kialakítása nagyban megkönnyíti a használatot.

2. Ágvágó

Vastagabb ágakhoz, jellemzően formai metszéshez, ágvágó alkalmazása lesz segítségedre. Egy bizonyos vastagságon túl már a legjobb minőségű metszőolló is kevés a feladathoz. Az ágvágó előnye, hogy jóval nagyobb vágási teljesítményt képes biztosítani. Ma már számtalan típus és modell áll rendelkezésre, például egy teleszkópos ágvágó még hatékonyabb alkalmazást biztosít azáltal, hogy nyele a kívánt hosszúságra állítható. A metszőollóhoz hasonlóan érdemes figyelni a minél kényelmesebb kialakításra. A párnázott, minőségi markolat könnyű és sima fogást tesz lehetővé, ami valljuk be, megkönnyíti a vele való munkát.

3. Kézi fűrész / gallyazó fűrész

Ez az igazán praktikus eszköz a növekvő fák és bokrok nem kívánt ágainak eltávolításakor lesz segítségedre. Kényelmes, ergonomikus fogantyúval és hosszú pengével, speciálisan élezett fogakkal teszi lehetővé a gyors és pontos vágást. Nem hiányozhat egy hobbikertész készletéből sem, hiszen a száraz, elhalt ágak és növényi részek, a formai alakító metszés elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges növényeket tudj nevelni.

Nézd meg kézi fűrészeink kínálatát!

Remek kiegészítője a metszőollónak és az ágvágónak. Jellemzően tokkal, valamint övre is akasztható nyílással látják el ezeket a fűrészeket, hogy minél biztonságosabb legyen használatuk, akkor is, ha a fák felső koronáján dolgozol.

4. Kerti permetező

Hiba lenne azt gondolni, hogy csupán gyümölcsfák esetében van szükség az időszakos, jól irányzott permetezésre. Ehhez különböző formájú, típusú és méretű permetezőgép közül válaszhatod ki az adott munka jellegéhez igazodó ideális permetezőt. Háti és kézi, szivattyús/kompressziós/tartályos, elektromos és benzinmotoros, továbbá tömlős permetezőgép modellek széles skáláját találod a piacon, így biztosan megtalálod a te kertedhez, illetve növényeidhez illő modellt.

Minden növénynek megvannak a maga kártevői, lehetséges betegségei, amik bizony hatalmas károkat tudnak okozni. Az adott növénynek megfelelő környezeti igények biztosítása, gondozási, ápolási feladatok ellátása csökkenti a megjelenő betegségek kockázatát. Egy kerti permetező azonban a megelőzés, valamint a problémák kezelésének egyik kulcsfontosságú eleme.

5. Növénytámasz, növényi kapcsok

A fiatal, frissen ültettek fák, cserjék a növekedés szakaszában támasztékot igényelnek. Viharos szél, nagy esőzés könnyen kárt tehet a még gyenge törzsű kerti növényekben. Ültetéskor helyezz a csemete magasságához illő növénytámaszt a tövek mellé, szükség esetén használj növényi kapcsokat vagy kenderkötelet, tépőzáras szalagot az ágak biztosításához.

Reméljük, hogy ez az összegyűjtött lista segített neked jobban megérteni, milyen kerti szerszámokra van szükséged egy kiskertben található kisfák ápolásához. Ezen alapvető eszközökkel hatékonyan gondozhatod fáidat, bokraimat és sövényeidet. Fontos azonban megemlíteni, hogy minden fafajta más igényekkel rendelkezik, ezért mindig tájékozódj a konkrét növényeidre vonatkozóan, hogy a megfelelő módon tudj gondoskodni róluk.