Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Hogyan kössük össze a nappalit a konyhával?

Hogyan kössük össze a nappalit a konyhával?
A zárt helyiségek ideje lejárt. A modern konyhák egyre inkább a nappali részévé válnak. Az ok egyszerű, az emberek egyszerűen együtt akarnak lenni. A szobák összekapcsolásának azonban megvannak a saját szabályai. Legyen minden egységes, de mégis vizuálisan elkülönülő. Hogyan oldjunk meg egy ilyen feladatot?

Hogyan rendezzük be a szobát?

Ha még nem kezdted el magát az építkezést, vagy csak anyagokat keresel a felújításhoz, ez a legjobb alkalom, hogy átgondold a tér elrendezését. Természetesen ez mindig elsősorban a helyiség elrendezésétől függ. Fontos szerepet játszik az ablakok és ajtók elhelyezése, és nem utolsósorban természetesen a víz, az áram és a hulladék elosztása. A legnépszerűbb konyhák általában az L- vagy U-alakúak. Mindig célszerű a lehető legjobban kihasználni a rendelkezésre álló helyet, ugyanakkor az úgynevezett ergonomikus háromszöggel dolgozni. Ennek három csúcsa a tűzhely, a mosogató és a hűtőszekrény, amelyeknek könnyen hozzáférhetőnek kell lenniük. Természetesen szükségünk van munkafelületre és elegendő tárolóhelyre is.

Bármilyen elrendezést is választasz, a teret szükséges valamilyen módon egységesíteni az összekapcsolt helyiségeket. Ha egyszerű, minimalista nappalit szeretnél, egy élénk színekben pompázó retro konyha nem fog hozzá illeni. Itt a nappali és a konyha eggyé válik - tehát jól át kell gondolnod mind a két szoba stílusát. Találd meg az egyesítő elemeket: például egy hasonló fadekor vagy bútorstílus. Ha igazán egységes benyomást szeretnél elérni, válassz azonos falszínt, vagy legalábbis hasonló árnyalatokat. Ugyanez vonatkozik a padlóra is.


 

Konyhasziget az optikai elválasztáshoz

A helyiség legyen egységes, de legalább egy kis optikai elkülönítés mindenképpen hasznos. Ellenkező esetben minden mosatlan bögrét a kanapéról figyelnél, a teret pedig "túl nyitottnak" érezhetnéd. A konyhaszigetek képzeletbeli korlátként és elválasztóként szolgálnak a két zóna között. Nemcsak nagyon jól néznek ki, hanem valóban multifunkcionálisak is. Manapság népszerűek a több zónára osztott nagyméretű konyhaszigetek. Nemcsak tároló- és munkaterületet, hanem bárpultot is rejthetnek (egyes otthonokban még az étkezőasztalt is teljesen helyettesítik), és az igazán kifinomult modellek esetében még főzőfelületet is, páraelszívóval. Ez különösen akkor hasznos, ha főzés közben nem szeretnél háttal állni a vendégeknek vagy a háztartás többi tagjának. De természetesen figyelembe kell venned, hogy az átalakítás az igényesebb lehet. A terek elválasztásának más módja lehet az étkezőasztal vagy a kanapé jól átgondolt elhelyezése. Ha egyszer összekapcsolt és szellős térre vágysz, máskor viszont több magánszférára van szükséged, vagy nem akarod folyton a konyhát nézni a nappaliból, egy toló válaszfal vagy paraván remek köztes megoldást kínál.


Összekapcsolt konyha: Előnyök és hátrányok

Talán mint minden más, a nappali és a konyha összekapcsolása is kínál előnyöket és hátrányokat egyaránt. Az első kategóriába tartozik a bevezetőben említett közelség. Nemcsak a többi családtaggal, hanem minden látogatóval is. Elmúltak azok az idők, amikor a házigazda vagy a háziasszony a látogatás jelentős részében el volt szigetelve mindenki mástól. Egy nyitott térben a középpontban vagy, még akkor is, ha még csak a főzés felénél tartasz. Természetesen ezzel együtt jár egyfajta szellősség is, mivel a konyha nem tűnik szűknek, és az egész tér barátságosabbnak hat.

Másrészt figyelembe kell venni a főzés során keletkező nedvességet és esetleges szagokat is, melyek így már nem maradnak egy helyiségbe zárva, hanem szétterjednek az egész nappaliban. Ezért az egymással összekapcsolt helyiségek esetében elengedhetetlen egy kiváló elszívórendszer. Emellett célszerű rendszeresen szellőztetni, és már a kezdetektől fogva átgondolni a háló elrendezését. Egy másik probléma lehet a túl sok, bizonyos konyhai készülékekből kiszűrődő zaj - de néha ennek az ellenkezője is igaz, például egy túl hangos tévéből. Ezeket a problémákat legalább részben megoldhatja a fent említett tolófal. Emellett érdemes a lehető legcsendesebb készülékeket választani a konyhába. A különböző modern funkciók és a dizájn mellett érdemes ellenőrizni a konyhai fogyasztók zajértékét is, amelyet decibelben adnak meg. Ha csak a címkén látod ezeket az értékeket, nehéz lehet elképzelni őket használat közben. Ezért összehasonlítanod például az általad ismert hangok intenzitásával. Csak hogy egy kis ízelítőt adjunk, egy suttogásos beszélgetés körülbelül 30 dB (a modern csendes hűtőszekrények is ebben a tartományban vannak), míg egy normál beszélgetés körülbelül 60 dB-nek felel meg.