Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Hogyan készítsd fel szerszámaidat a tavaszra?

A melegebb időjárás beköszöntét minden bizonnyal a ház-, illetve kerttulajdonosok várják a legjobban. A tavasz egy rendkívül mozgalmas időszakot jelent számukra, némi tudatos előkészülettel pedig nagyban megkönnyítheted az elvégzendő feladataidat. Mielőtt nekilátsz a legfontosabb kerti teendőknek, készítsd fel szerszámaidat, kisgépeidet a tavaszra.

A hatékony, minőségi munkavégzéshez megfelelően karbantartott, tiszta, éles eszközökre van szükség. Ásó, metszőolló, fűnyíró vagy sövényvágó, elektromos, akkumulátoros vagy benzines kisgépek - bármelyikről legyen szó, a cél az, hogy biztonságos használatot tegyenek lehetővé. Ki akar életlen, tompa gépekkel bajlódni?

A szerszámok rendszeres karbantartása nemcsak a teljesítményt, a megbízhatóságot javítja, de növelheti az adott eszköz élettartamát is.

Tehát, kis odafigyeléssel hosszú távon időt és pénzt takaríthatsz meg azáltal, hogy az adott kerti szerszámot, kisgépet tovább tudod használni.

Néhány egyszerű, de elengedhetetlen lépés, amivel felkészítheted a tavaszi szezonra szerszámaidat

Elektronikai, benzines, akkus szerszámokat - főként, ha még benne vannak a garanciális időben - érdemes szakszervizbe vinni egy alapos átnézésre. Fontos, hogy az egész éves használat után tisztán, szakszerűen, fagykároktól, nedvességtől védett helyen tárold eszközeidet. Ennek hiányában kellemetlen meglepetések érhetnek, amikor a szezon kezdetén újra használatba vennéd őket. 

1. Általános átvizsgálás, tisztítás

Valamennyi szerszámot, gépet, hozzájuk tartozó kiegészítőt, felszerelést vess alá egy alapos, általános átvizsgálásnak.

  • Távolítsd el a tél során esetlegesen lerakódott szennyeződéseket. Célszerű nedves ruhát, kefét, drótkefét alkalmazni. Ne feledkezz meg olyan egyszerű, de nélkülözhetetlen szerszámokról, mint az ásó, kapa, fémlapát, fejsze és balta!
  • Nézd át, található-e rajtuk bármilyen sérülés, repedés, kopás, rozsdásodás - ezeket a használatba vétel előtt ki kell javítani. 
  • Ellenőrizd a pengéket, késeket, ollókat, metszőollókat - első használat előtt élezésre szorulnak.
  • Készítsd elő a kisgépek üzemanyagát, olaját. A gépek láncait meg kell olajozni, az üzemanyagtartályokat lecserélni, ill. feltölteni.
  • Ellenőrizd a csavarokat, szükség szerint húzd meg azokat.
  • Fontos, hogy körültekintően ellenőrizd az elektromos csatlakozásokat, vezetékeket. Amennyiben meghibásodást, a vezetéken sérülést tapasztalsz, fordulj szakemberhez.

2. Láncok karbantartása

Olyan eszközök esetében, mint például a láncfűrész, elengedhetetlen a láncok szakszerű átvizsgálása. Élezd, illetve olajozd meg a láncokat, amennyiben szükséges, cseréld egy korszerűbbre. 

Fűrészlánc élezése

3. Pengék, kések, ollók, metszőollók élezése

Tompa eszközökkel nehéz minőségi munkát végezni, egészséges, erős pázsitot nevelni elgörbült, kicsorbult fűnyíró késekkel pedig szinte lehetetlen. A fűnyíró pengéit a használat gyakoriságától függően néhány havonta érdemes élezni. Tavasszal, az első fűnyírás előtt azonban egy még alaposabb karbantartásra van szükség a biztonságos, hatékony működéshez.

Ugyanez vonatkozik egyéb éles, vágást, hasítást végző szerszámra. Az élezési feladatok egyszerűen kivitelezhetőek a megfelelő élező-, ill. reszelőeszközök segítségével.

4. Olaj és üzemanyag

Tapasztaltabbak megelőzés céljából kiürítik a gépek üzemanyagtartályát, mielőtt a téli időszakra gondosan elrakják. Erre azért van szükség, mert a tél folyamán a gépekben maradt olajban, üzemanyagban rozsda, továbbá különféle szennyeződések rakódhatnak le, melyek akár a motor maradandó károsodását eredményezhetik. Amennyiben tél előtt nem engedted le a tartályokat, a tavaszi használatba vételt megelőzően mindenképp tedd meg, majd igény szerint töltsd újra.

5. Akkumulátor

Az akkumulátorok a használaton kívüli időszakban lemerülhetnek. Kezdő lépésként ajánlott ezeket feltölteni, majd ellenőrizni, hogy az adott eszköz megfelelően indul-e, illetve működik-e.

Ügyelj arra, hogy minden egyes gépet és szerszámot gondosan átnézz. Számos karbantartási feladatot könnyedén elvégezhetsz magad is, meghibásodás esetén azonban érdemes szakember, szakszerviz segítségét kérni.