Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Bútorszéfek

A bútorszéfeket - ahogy nevükből is ered - nem falba kell vésni, hanem bútorba rejtve, belülről rögzítve lehet telepíteni. Olyan helyen ideális ahol nem megoldható a falba vésés. A bútorszéfek is ugyanolyan biztonsággal bírnak mint a faliszéfek, természetesen megfelelő rögzítés mellett.

Rendezés:

Digitális széf, szürke

(1)
Központi raktáron
16.990 Ft

Digitális széf, fekete

(1)
Központi raktáron
16.990 Ft

Széf, avagy az előrelátok biztonságos megoldása
 

Az értékek otthoni megőrzésére egyre nagyobb az embereknek az igénye, hiszen a bankkártyás fizetések mellett még sokan ragaszkodnak a kézzelfogható kézpénzhez, nem beszélve arról, ha jön egy váratlan kiadás, nem tudunk rögtön az automatához rohanni. Pénzünk és értékeink biztonságos megőrzésére ma már igen helyes kis széfek kaphatóak széles választékban, melyek akár a szekrényinkbe vagy falba építhetőek.
A jó befektetés a biztonsági szempontokat tekintve annál jobb, minél gyorsabban nő az értéke és minél kisebb méretekkel rendelkezik. A kisebb értéktárgyak sokkal jobban rejthetőek és óvhatók a nem kívánt látogatóktól, gondoljunk itt egy hasonló értékű ékszerre vagy egy nagyobb műtárgyra.

A kereskedelmi forgalomba megannyi megőrzésre gyártott eszköz kapható, egészen az egyszerű kivitelű, puritánabb megjelenésűtől egészen a professzionális megoldásokig. A széfünk megvásárlás előtt van néhány szakértői javaslat, melyet érdemes fontolóra venni.
Az első nem is magához a termékhez kötődik, hanem igazán saját magunkhoz. Mégpedig, ha nem verjük nagydobra, hogy széfet vásárolunk, akkor értékeink még nagyobb biztonságban lehetnek, hiszen senki sem tud róla. Ha nem tudnak a széfről illetéktelenek, rejtett helyen van, akkor senkinek nem szúr szemet, így a kísértés is kisebb.

Nem mindegy a méret!

A szerszámkell áruházában már 9 000 Ft-tól beszerezhetőek megbízható értékmegőrző széfek. A legbiztonságosabb modellek certifikációval is rendelkeznek, ezzel alátámasztva minőségüket és megbízhatóságukat. A termékválaszték roppant széleskörű mind méretben, mind kialakításban. Szakértők azt tanácsolják, hogy ha átgondoltuk, hogy számunkra mi lesz az ideális széfméret, minden esetben válasszunk egy mérettel nagyobbat, ugyanis a széf beépítése után már nem nagyon tudunk variálni, illetőleg tudunk, de az felesleges plusz kiadást jelent. Szóval mindenképp érdemes átgondolni, hogy mit is szeretnénk benne tárolni.
A beépíthető széfek esetén további meghatározó szempont a széf helye és a fal vastagsága. Jobbára a főfal a legmegfelelőbb a széf elhelyezésére, azonban a típus megválasztásakor figyelemmel kell lenni arra, hogy a ha nedvesebb helyiségbe szeretnénk a széfet elhelyezni, mindenképp csak kulccsal működő típust válasszunk, mert az elektronikus zárak nedvesség hatására tönkremehetnek. 
A fali széf, mint már említésre került számos méretben beszerezhető. A mélység az ami inkább behatároltabb, általában 150-360 mm közötti változatok vannak. Azonban a magasság és a szélesség tekintetében még szélesebb a kínálat. 

Biztosítás a széfekre 

Ha biztosítást is szeretnénk a széf tartalmára kötni, akkor még nagyobb körültekintést igényel a széf kiválasztása, ugyanis a biztosítók csakis kizárólag a Magyar Biztosítók Szövetsége által minősített széfekre kötnek biztosítást. Itt fokozatokat is megkülönböztetnek ((A, AA, S1, B, S2, C, D, F, G).A különbség abban mutatkozik, hogy a termékek ellenállása mekkora a feszítőerővel szemben, a rögzítésben hány darab és milyen méretű dübel vesz részt, illetőleg milyen vastag beton veszi körül a széfet. Mindezek összessége befolyásolja a biztosító kockázat vállalásának pénzben meghatározott mértékét, amely több százmillió forintig is terjedhet. Ennek az értének a nagyságát a széf berendezésbe kötött riasztó tovább emelheti.

Széf, na de milyen?

 • Falba építhető széf
  Ha a legbiztonságosabb megoldásra törekszünk, akkor egyértelműen a falba építhető széf lesz a nyerő. Mivel a falba vannak beépítve, így eltávolíthatatlanok. Azonban beépítésük körülményesebb és költségesebb, mint a szekrénybe integrálható változatoké. 
  A fali széf jó néhány dologban eltérnek a bútorba építhető típusoktól. Első ilyen különbség a vastagságuk. Amíg a szekrényszéf egész teste a megfelelő védelem érdekében általában 3 mm vastagságú, addig a falba építhetőnek csupán 1,5-2 mm, viszont az ajtó vastagság elérheti akár a 10 mm –t is. A falból való kihúzást pedig a hátoldalon elhelyezett perem akadályozza meg.  
  A MABISZ kockázatvállalási tényezői nem merültek ki a széf feszítőerővel szembeni ellenállása kapcsán. Egy másik lényeges szempontjuk a széfet körülvevő beton minősége és vastagsága. A kockázatvállalási értékhatárok a MABISZ táblázatban megtekinthetőek a biztosító társaságoknál.  A betonra vonatkozó adatokon felül a megerősítő vasalások is növelik ezt az értéket, ha a biztosítási kötvény tartalmazza.
 • Padlószéf
  Nem annyira elterjedt, de mégis léteznek az úgynevezett padlószéfek. Nagyon biztonságosak, már csak az által is hogy kiválóan elrejthetők. Hátrányként róható fel, hogy elég nehezen és nagy kényelmetlenségek árán lehet hozzáférni, jóformán csak a földön térdelve. 
 • Bútorszéf
  Talán ez a változat a legnépszerűbb, hiszen szinte bárhová beszerelhetőek. Beépítése nem igényel szakértelmet és áruk is igen kedvező. Hátrányként említhető, hogy könnyen ráakadhatnak az illetéktelenek illetőleg az általuk nyújtott biztonságot nagymértékben meghatározza, hogy milyen bútorba építették be és hogy hogyan. 

Milyen zárszerkezettel vásároljuk meg széfünket?

Ha már túl vagyunk a széf típusának a kiválasztásán, nehogy azt higgyük, hogy hátra dőlhetünk, hiszen a típus mellett ugyanolyan fontos tényező, hogy a megvásárolni kívánt típus milyen zárral rendelkezzen. 
Elmondható, hogy a széfek különféle zárváltozatokkal nyithatók, melyek hasonlóan biztonságosak a behatolóval szemben, azonban néhány lényeges különbség van köztük.
Az első típus a kulccsal nyitható széf. A kulcs csak az ajtó zárt állapotban vehető ki. A gyártók a széf egységeket fűrészelés ellen is védetté tették, a széf méretétől függően 1-1 vagy 2-2 függőleges helyzetben elhelyezett, speciális keménységű forgó rudakat helyeztek el, melyek megakadályozzák az ajtó kifűrészelését. A kulccsal nyíló változatok a kulcs elvesztésének az esélyét hordozzák magukban, amelyet csak komoly összeg ellenében pótolnak, illetőleg abban az esetben, ha a zárat le kell cserélni, jókora kiadással kell számolnunk.
A széfek következő változata a zárak tekintetében egy kombinált típus, itt a nyitást és zárást egy tárcsás, 20 helyzetbe állítható kombinációs zárszerzet végzi a kulcson kívül, így kettős biztonságról beszélünk. A széf használójának nem csak a kulcsra kell figyelnie, hogy el ne veszítse, de a kombinációt is meg kell jegyeznie, amelyet nyitási kódnak választott. 
A harmadik változatot azok részesítik előnyben, akik mernek csupán a memóriájukra hagyatkozni. Ezek a széfek  tárcsás, számkombinációs, mechanikus záras modellek. Megnyugodhatunk, hogy értékeink kellő biztonságban vannak, ugyanis itt a lehetséges kombinációk száma majdnem másfél millió, továbbá ezek a zárszerkezetek is védik a széfet mindenféle egyéb más próbálkozásoktól is. A beállított nyitási kombináció után a forgórudazatot egy gomb elforgatásával lehet nyitni-zárni. A zár, mint az előbbi változatoknál ugyancsak védett a fúrások ellen. 
Az elektronika fejlődésével megjelentek a teljes kezelési kényelmet nyújtó széfek. Az elektronikus zárakat számjegy kombinációkkal lehet csak kinyitni. A kód 4 és 10 számjegy közül választható. A széf három nyitási próbálkozást enged, azután csupán a helyes nyitókód megadásával nyitható a páncélszekrény. A lehetséges kombinációk száma ennél a széf változatnál milliárdos nagyságrendű. 

Egy dolog, amire mindenképp oda kell figyelni, ha a széf hangjelzéssel és LED-es világítással jelzi számunkra az elemek lemerülését.  A jelzések után még néhány alkalommal lehetőség van még a széf kinyitására, azonban ha ezt elfelejtjük, a lemerült elemek nem fogják tudni a zárszerkezetet kinyitni és csak külső áramforrás használatával lesz lehetséges az ajtó kinyitása. A helyes kód megadását a LED-es fény és visszajelzi. 
A széfek különféle zárszerkezeteiről elmondható, hogy azonos biztonságot nyújtanak, itt inkább lényegi különbség a felhasználó szempontjából van, mégpedig hogy melyik típusú zár a számára leginkább kényelmes és könnyebben kezelhető.

A széfek beépítése

A kiválasztott széfet már csak be kell építeni a falba, melynek azért vannak alapvető szabályai. A széf lemezszoknyáját 5-6 mm-es acél huzalból hajlított vasalással és arra hegesztett szárakkal kell a széf szoknyájához igazítani, majd annak lyukaiba illesztve, visszahajlítani.
A beépítéskor ügyelni kell arra hogy a front felület pontosan síkban legyen a fallal. A falban a széf számára létrehozott üreget úgy alakítsuk ki, hogy a betonozás erősségéhez és a széf méretéhez képest hagyjunk némi ráhagyást. A falüreg középre beállított széfet a körbeékelés és a fazsaluzat felerősítése után már csak körbe kell betonozni, természetesen alapos tömörítés mellett.
A megfelelő biztonság elérése érdekében a széf helyének hátoldalát is védeni kell, melyre célszerű 5 mm vastag, egy, vagy két rétegben felerősített kazánlemezt használni. Ezen lemez nagysága a széf méretével megegyező. Felületének befedésére tökéletes a gipszkarton vagy akár a vakolás is.

Amire érdemes figyelni

A széfek telepítése kapcsán, mint már említettük, nagyon fontos, hogy nedves helységekbe kizárólag kulccsal nyitható vagy a kombinációs típusú széfet helyezzünk, ugyanis a nedvesség hatására az elektronika tönkremehet.
A fali széfek, abban az esetben biztonságosak, ha rögzítésük betonozással tégla vagy betonfalba történik. Bútorszéfet is van mód beépíteni fali széfként építeni, de közel sem a legbiztonságosabb megoldás, hisz nem erre a célra készültek, nem rendelkeznek szoknyával, így könnyedén kihúzhatóak a falból.
A fali széfek sem padlószéfnek készültek, így ennek a típusnak a padlóba beépítése sem célszerű, legfőképp azért, mert az ajtajuk csak 90 fokra nyitható, továbbá nem rendelkeznek teleszkópos kitámasztóval. Ha a fali széf ajtaja becsapódik, az súlyos balesethez vezethet. 
A fal síkjával egybeeső széf elrejtése minden esetben fejtörést okoz. A legideálisabb megoldást a nem szem előtt lévő zugok jelentik és a szekrény mögé rejtés is jó gondolat lehet a hátlapon történő megfelelő kialakítással. Új házak építésénél akár oszlopba is beépíthető a széf, melyet kiemelhető burkolat résszel lehet észrevétlenné tenni.
A lehető legnagyobb biztonság elérésének érsekében célszerű több ponton megnehezíteni a széfhez való hozzáférést és annak kinyitását. A legjobb, amit tehetünk, hogy hozzáértő, szakemberekkel konzultálunk és csináltatjuk meg a széf beépítését, így garanciát kaphatunk annak szakszerűségéért illetőleg biztonságáért.