Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Menü

Füvesítés lépései, a tökéletes gyep titka

Füvesítés lépései, a tökéletes gyep titka

-
A legelején szeretnénk leszögezni, hogy a füvesítés nagyon egyszerű folyamat, senkinek sem kell megijednie tőle. Egy kis odafigyeléssel gyönyörű eredményeket lehet elérni, viszont néhány szabályt be kell tartanod, ha egészséges és szép pázsitot szeretnél a kertedben...

Bemutatjuk, hogy miként kell előkészíteni a talajt, a továbbiakban arról olvashatsz, hogy hogyan kell elvetni a fűmagot és milyen utógondozást igényel.

I. Első lépés -  a talaj előkészítése

Tisztítsuk meg a területet a kövektől és a gyomoktól.
A zöldíteni kívánt területet jelenlegi állapotát felmérjük (terület egyenetlensége, gyomosság). Egy elhanyagolt területen totális gyomirtást kell végezni. A vegyszer használatát követően az egészségügyi várakozási időt minden körülmények között be kell tartani, amely 2 hetet jelent!

Az egészségügyi várakozási idő elteltével megkezdődhet a tereprendezés.

1.    A terület korábban is zöldterületként funkciónált: a gyomirtás után a talaj felső 5 cm-es rétegét kell eltávolítani. Az 5 cm-es talajréteg lehordása után lehetőség nyílik vakondháló lefektetésére, mely a későbbiek során hatékony védelmet nyújt a vakondok ellen. A vakondháló lefektetése után a hozatott tápdús földet szétterítjük a területen.


2. Abban az esetben, ha egy teljesen új területet kívánunk bezöldíteni (korábban természetes gyomflóra volt a területen), akkor legalább 15-20 cm vastag termőtalajt kell létrehozni. Négyzetméterenként 4 kg érett szerves trágyát kell a talajba bedolgozni. Ha szerves trágya nem áll rendelkezésre, helyettesíthető jó minőségű komposzttal és 80-100 g vegyes műtrágyával. De kaphatóak már kimondottan pázsit trágyák is. A trágyák talajba történő bedolgozása után tömörítjük a talajt. Vetés előtt 10-12 napig hagyni kell ülepedni.Igény szerint ekkor nyílik lehetőség a talaj felső 5 cm-es rétegét felszedni és a vakondhálót lefektetni


II. lépés - magvetés

A fűvetésre a tavaszi vagy őszi időpontot szokták javasolni. A vetőanyag kiválasztását célszerű jól megfontolni, hiszen a keverékekben lévő fűfélék rendkívül fontos szerepet játszanak majd a gyep minőségében, kinézetében és kezelésében. Ha a kinézet a fontos, használjunk olyan fűmagot, mint amilyen például a csenkesz vagy a tippan, melyek a díszítést szolgálják. Ne feledjük, hogy a jó minőségű gyep fenntartása több gondozási időt vesz igénybe, mint a gyengébb minőségűek esetében, így célravezetőbb a perje és a csenkesz keveréke.

Ha tehetjük, válasszunk olyan fűfélét, mely strapabíró, megfelelően sűrű, ideális színe van, valamint kevésbé hajlamos a betegségekre.

A vetési arány a kiválasztott keveréktől függően változik, de általában 35 és 50 g/m1 közötti arányban alkalmazzák. Amennyiben magvetéshez kiszóró kocsit használunk, osszuk a fűmagokat legalább kétfelé, mielőtt egyenletesen szétszórnánk azokat a felszínen, majd szórjuk merőlegesen két irányba, vagy két részletben ugyanabba az irányba.

III. lépés - gereblyézés

 

Harmadik lépésként szükségünk lesz lombseprűre (lehetőség szerint állítható fejűre), illetve esetenként cirokseprűre. A lombseprű fejét úgy kell beállítani, hogy a fejen lévő fogak közötti távolság kb. 1-1,5 cm legyen.

Ezután a fűmaggal bevetett területet keresztben- hosszában átgereblyézzük ezzel a fogsűrűséggel. Nem kell a lombseprűt rányomni a talajra, elegendő annak önsúlya.


IV. lépés - hengerelés, öntözés

Negyedik lépésként az egész területet áthengerezzük.

Vetés öntözése: Csak a felső 2-3 cm- es talajréteget kell nedvesen tartani kelésig. Naponta 4-5-ször kell öntözni. Rendszeres gondozás mellett 8-10 nap alatt csírázik a mag.

Kelés után 6-8 hétig annyiszor kell öntözni, hogy a talaj felső 10-15 cm-es rétege nedves legyen.

Mikor lehet vetni? Erre a kérdésre három helyes válasz van.
1., Amikor a talaj hőmérséklete +6celsius fok felett van
2., Augusztus közepétől szeptember közepéig.
3.,Márciustól áprilisig.


V. lépés - utógondozás

Ha a fű magassága elérte a 40-50 mm-t, elkezdhetjük nyírni, de bizonyosodjunk meg arról, hogy legfeljebb a levél 1/3-át távolítjuk el. A továbbiakban a növekedés ütemében nyírjuk a gyepet, lassan minimálisra csökkentve a vágási magasságot, a gyep sűrűségétől, valamint erősségétől függően.

Igény szerint öntözzük, hiszen az öntözés segít a telepítésben, valamint megakadályozza, hogy a fiatal fű kiszáradjon. Ha nem esik az eső, és a gyep fiatal, akkor gyakori, kis mennyiségű öntözést igényel.

Összességében a mag elvetésével könnyedén telepíthetünk gyepet, ha követjük a megfelelő utasításokat. Olcsóbb, mint a gyepszőnyeg alkalmazása, de a telepítés és a fejlődés sokkal több időt vesz igénybe.

Gyepszellőztetés:
A tavaszi munkák egyik fontos eleme a talajszellőztetés. Azért van rá szükség, mert a mindennapos igénybevétel és természetes tömörödés hatására a talaj levegőtlenné válik, emiatt a gyökerek számára is fontos oxigén nem áll elegendő mennyiségben rendelkezésre.

Az erősen tömörödött talajba a csapadék nehezen jut be, a víz gyakran lefolyik az öntözött területről. Kisebb gyepfelületekre is érdemes gyepszellőztető gépet kölcsönöznünk, nagyobb felületekre pedig vásárolnunk. Ezt a munkát érdemes összekapcsolni a komposzt- vagy műtrágyaszórással, így a kedvező hatásuk fokozódik.

Vendégcikk szerzője: Profigazda.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: fűmag