Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Hogyan válaszd ki a számodra legjobb fejlámpát?

Megannyi típusú, méretű fejlámpa létezik, különböző funkciókkal, eltérő élettartammal. Egy fejlámpa remekül használható nehezen hozzáférhető helyek szerelésekor, utazások, sportok, de még esti kutyasétáltatás során is. Hogy ne érjen csalódás az első használatba vétel után, az alábbi cikkben azokat a szempontokat ismerheted meg, amelyeket célszerű figyelembe venni fejlámpa vásárlásakor.

Fejlámpa vásárlási szempontok

1. Felhasználás jellege

A legfontosabb tényező nem más, mint az, hogy mire fogod pontosan használni a fejlámpát. Munkához, sportoláshoz, egyéb szabadidős tevékenységhez? Az sem mindegy, hogy milyen jellegű a felhasználás módja, például más alkalmas túrázni vagy barlangászni, s megint más kempingezéshez. 

Otthoni használatra egy alacsonyabb minőségű fejlámpa jó megoldás lehet, hiszen legtöbbször nincs szükség csúcsminőségű fényerőre vagy vízállóságra. Mindennapos munkavégzéshez azonban jól jöhet a hosszabb idejű akkumulátor-élettartam, míg túrázás, futás, hegyi sportok vagy falmászás alkalmával már további funkciók is szükségesek.

2. Fényerő

A fényerősséget a lumen mértékegyeség fejezi ki, amely megmutatja az adott fényforrás által kibocsátott fény mennyiségét. Tehát minél magasabb a lumenszám, annál világosabb a lámpa fénye. A lumenek száma önmagában azonban nem adja meg teljességgel a fejlámpa valódi fényerejét, ahhoz ugyanis további tényezőket is figyelembe kell venni, mint például: fénysugár távolsága, illetve annak típusa.

3. LED típusok

Az egyes fejlámpák különböző világítási móddal rendelkezhetnek. A leggyakrabban használt az úgynevezett spot mód, amely valójában egy nagy távolságú fénysugarat jelent. Ezen kívül vannak olyan funkciók, amelyek szélesebb hatósugárt tesznek lehetővé.

Hasznos beállítás a villanófény, amely erős, észrevehető fényt sugároz, az akksi lemerítése nélkül. Igen hasznos tud lenni megváltozott látási- és időjárási viszonyok között, valamint veszélyhelyzetben. 

A magasabb kategóriát képviselő modellek színbeállításokkal vannak ellátva. Ezek jellemzően piros, kék vagy zöld színben világítanak, melyek fényereje enyhébb.

Szeretnél fejlámpát rendelni? Nézd meg webshopunk fejlámpa kínálatát IDE kattintva!

4. Elem, akkumulátor

Az AAA elemmel működő fejlámpák előnye, hogy könnyedén magaddal vihetsz tartalék elemeket. Ma már újratölthető elemek nagy választéka áll rendelkezésre a boltok kínálatában, így jó alternatíva lehet, ha nem szeretnél pazarolni.

A gyártók egyre több fejlámpa modellt dobnak piacra beépített újratölthető akkumulátorral. Ezeket leggyakrabban USB csatlakozón keresztül lehet tölteni. Habár az ilyen típusú fejlámpák ára magasabb, kényelmesebb megoldást nyújthatnak a folyamatos elemcseréhez képest, s hosszú távon pénzt takaríthatsz meg.

5. Akkumulátor élettartam

Valamennyi fejlámpa akkumulátorához meg van adva az adott gyártó által egy várható élettartam. Ezt mindenképp vedd figyelembe és igazítsd saját igényeidhez a választást. Fontos tudni, hogy az akksi élettartamát befolyásolják olyan egyéb tényezők, mint a hőmérséklet, a fényerő vagy a villanófények használata.

Az adott akkumulátor jellemzőit érdemes tanulmányozni, például a lítium akksik jobban bírják a hidegebb hőmérsékletet, mint a hagyományos változatok. 

6. Súly

A fejlámpák súlya igen széles skálán mozog, az ultrakönnyű típusoktól az egészen masszív, nehezebb változatokig. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb a lámpa súlya, annál hosszabb az akkumulátor élettartama, tartósabbak, köszönhetően a magasabb minőségű anyaghasználatnak, valamint jellemzően a fénysugár is fényesebb. 

A fejlámpa súlyelosztását nem szabad figyelmen kívül hagyni, a különböző márkák eltérő konstrukciókkal dolgoznak. Vásárlás előtt mindenképp próbáld ki, hiszen ami kifejezetten túrázáshoz, lassú menethez alkalmas, nagy valószínűséggel futáshoz nem.

Fejlámpa túrázáshoz

7. Időjárás-állóság

Amennyiben komolyabb használatnak lesz kitéve a fejlámpa, vagyis eső, homok, hó érheti, fontos, hogy vízálló legyen. Ellenkező esetben az előbb említett hatások könnyedén ronthatják a lámpa hatékonyságát.

8. Kialakítás

A súlyelosztás mellett fontos kényelmi szempont a szíjak minősége. Többféle formában, anyagban, méretben kaphatóak, vannak egy- és kétpántos modellek. Válaszd az igényeidnek leginkább megfelelőt, melyhez elengedhetetlen, hogy felpróbáld. Érdemes több stílust is kipróbálni, így könnyebb lesz megtalálni a számodra legjobb fejlámpát.

Rendelj fejlámpát webáruházunkból!