Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Fa kerítés felújítása egyszerűen

Megkopott, elvesztette fényét a kerítés? Varázsold élettelivé, hogy újra teljes pompájában díszelegjen! 

A fából készült kerítés vagy kerítéselemek a nap, az időjárás viszontagságai által elvesztik fényüket, élettelenné válnak. A kerítés élettartama karbantartással jelentősen meghosszabbítható. A felújítás szükségszerű, nem érdemes halogatni, hiszen a fa könnyen korhadásnak indulhat. Egyszerűbb és olcsóbb felújítani a kerítést még mielőtt annak állapota cserét tenne indokolttá.

Általában ez a munka senkinek nem tartozik a kedvencei közé. Korábbi cikkünkben 4 hasznos eszközt mutattunk számodra, amelyek segítségével az előkészítés és festés folyamata hatékonnyá tehető. 

Most szeretnénk még egy igazán jó tippet adni a régi fa kerítés gyorsabb felújításához, méghozzá a tisztítás folyamatához.

Kopott fa kerítés

Fa kerítés festése előtti tisztítása

Ugye tudod, hogy a magasnyomású mosó- és tisztító gépeket kimondottan piszkos, makacs felületek tisztításához tervezték? Bizony, talán nem is gondoltad, de a fa kerítés megtisztításában is hatalmas segítségedre lehet, rengeteg időt és energiát tudsz vele megspórolni.

Fontos, hogy körültekintően használd, az adott típusú fa puhaságához, valamint a kerítés jelenlegi állapotához igazodva. Ha túl nagy teljesítménnyel, esetleg túl közelről működteted, károsíthatja a fa mélyebb rostjait. Először valami kevésbé szem előtt lévő részen próbáld ki, hogy mennyire durván viszi a felületet.

A kulcs a mosási technikában és a géphez csatlakoztatott szórófejben rejlik. Csatlakoztasd a mosót a kerti tömlőhöz valamint az áramforráshoz. Kíméletes fejet használj, érdemes tájékozódni a géphez vásárolható kiegészítőkről. A gép üzembe helyezése után óvatosan kezdd el tisztítani a kerítést, haladj fokozatosan, ügyelve, hogy ne hagyj ki egy területet sem.

A vízsugár a fán enyhén megemeli a részecskéket, melynek hatására a felesleges, elhalt részek leválnak. A mosó gyorsan és hatékonyan teszi a dolgát, így légy körültekintő, ne távolítsd el túl vastagon a felső réteget. A fa színe világosodik, de amikor már nem történik színváltozás, elérted a kívánt állapotot.

Miből legyen a kerítés?

Tisztítás gépi segítség nélkül

Nem áll rendelkezésre nagynyomású mosó? Semmi gond, ragadj meg egy puha sörtéjű kefét és meleg, mosószeres vizet és ezzel tisztítsd meg a fát, dörzsölj le annyit, amennyit csak tudsz.

Fa kerítés csiszolása

A mosóval történő vizes tisztítást érdemes meleg, napsütéses időben végezni, hiszen meg kell várnod, amíg a fa megszárad. Ezután egy sarokcsiszoló segítségével óvatosan csiszold át a kerítés egészét, így készítve elő a festésre. A csiszolás által finom, porózus felület alakítható ki, ezáltal a felvitt kezelőanyagok kellően meg tudnak majd tapadni. Hasonló eredményt érhetsz el csiszolópapírral is, de borzasztó hamar meg fogod bánni, hogy nem szerszámmal estél neki, sokkal-sokkal tovább fog tartani kézi erővel. Flexre, fúróra szerelhető csiszolófejek ezerszer könnyebbé teszik a munkát!

Amennyiben hibákat, repedéseket, sérüléseket találsz, azokat mindenképp javítsd ki, hiszen a felújítás csak így lesz tartós. 

A hibák kijavítása után a megfelelő eszközök, kiegészítők, alapozó- és festékanyagok használatával láss neki a festésnek.

Pirosra festett fa kerítés

Festéshez szükséges alapeszközök:

A fa kerítés felújítását meleg, száraz napon érdemes végezni. Dolgozz minőségi eszközökkel, amelyekkel nemcsak jobb lesz a munka végeredménye, de nagyban megkönnyíti az egyes részfolyamatok elvégzését is.

A letisztított, lecsiszolt fát kend le egy réteg favédő lazúrral, ez segít megóvni a fát a kártevők, penész ellen, illetve segíti a festék jobb tapadását. Ezt követően ha megszárad, jöhet a festés!

2 típusú festék van kültérre, fához - vékonylazúr és vastaglazúr. Előbbi beszívódik a fába és vékony réteget képez, így látható marad a fa erezete. Utóbbi ugyanakkor vastagabb külső réteget alkot, így elrejti jobban a fát. A vékonylazúrt néhány évente érdemes újrakenni, a vastaglazúrt viszont csak akkor kell, ha megsérül, lepattogzik.