Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Ezt tartsd az autóban nyáron!

A nyár nem csak a szabadságok és kirándulások ideje, hanem sokszor komoly kihívást is jelenthet autósok számára. A kánikula nemcsak a vezetőt, de az autót is próbára teszi. A forró időben történő autóvezetés számos veszélyt és kellemetlenséget rejthet magában, amelyeket megfelelő előkészülettel és néhány hasznos tárgy beszerzésével minimalizálhatunk. A hőguta vagy a lemerült akkumulátor csak néhány példa arra, hogy milyen váratlan helyzetek adódhatnak, ha nem vagyunk kellően felkészülve. 

Ebben a cikkben áttekintjük azokat az eszközöket és tárgyakat, amelyek elengedhetetlenek a nyári hónapokban történő autózás során. Ezek a tárgyak segíthetnek csökkenteni a hőség okozta diszkomfortot és növelni a biztonságot útközben. Részletesen is bemutatjuk, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézniük a sofőröknek a forró nyári napokon, és hogy miként lehet ezeket a problémákat enyhíteni vagy elkerülni.

Általános dolgok, amiket érdemes mindig az autóban tartani meleg időben

A nyári hónapokban az autóban hagyott alapvető eszközök és tárgyak nem csak a kényelmet szolgálják, hanem az egészségünk megőrzését és a biztonságos utazást is elősegítik. Ebben a bekezdésben felsoroljuk azokat az általános tárgyakat, amelyeket mindig érdemes magunknál tartani, ha forró időben vezetünk. Ezek az eszközök segítenek megelőzni a hő okozta egészségügyi problémákat és az autó meghibásodását, illetve növelik a komfortérzetet hosszabb utazások során.

 • Napellenző, sötétítő: Megakadályozza, hogy a kocsi belseje felmelegedjen parkolás alatt. A szélvédőre érdemes kívülről rárakni – nyáron mindenki igyekszik fa alá parkolni, ha épp sietsz, akkor kellemetlen madárpiszkot takarítani az ablakról. Igyekezz minden ablakra tenni sötítőt!
 • Vízespalackok: Fontos, hogy hidratáltak maradjunk, különösen hosszú utak alatt. A legjobb persze egy üveg hideg víz, de a semminél bármilyen víz jobb. Ha elfér, akkor legyen a csomagtartóban mindig egy zsugor víz (ezt azonban rotáld rendszeresen, a nagy melegben ne oldódjon a vízbe a műanyagból valami).
 • Napvédő krém: Védi a bőrt a káros UV-sugárzástól, még az autóban ülve is. Talán mindenkivel előfordult már, hogy egy sok órás utazás végére a fél oldala leégett, piros lett a füle, sajgott az egyik karján a bőr. Hiába ülsz az autóban, a nap akkor is meg tud kapni, kend be magad nyáron mindig.
 • Kézitörlő vagy kis törölköző: Segít, ha izzadunk, vagy ha tisztítani kell valamit az autóban. Érdemes a kesztyűtartóban tartani egy csomag nedves törlőkendőt, egy „cicamosdás” csodákat tehet az ember hangulatával is.
 • Elsősegély-készlet: Tartalmazza a legfontosabb elsősegély felszereléseket a biztonság érdekében.
 • Zseblámpa: Hasznos lehet éjszakai megállás esetén vagy vészhelyzetben.
 • Napszemüveg: Csökkenti a napfény vakító hatását vezetés közben. Hogy ne feledkezz meg róla érdemes az autóban is tartani egy darabot.

Különleges felszerelések hosszú, nyári autóutazásokhoz

A „fél ország” az Adrián nyaral már évek óta, Horvátország ideális esetben 5-6 óra alatt megvan, de ritka amikor minden klappol.
Sokunknak él Németországban, Ausztriában rokon, barát, ott is a legtöbb hely 8-10-12 óra alatt megvan, ha minden tökéletes, de érdemes az ilyen hosszú utakra néhány óra pluszt rászámolni és akkor még nem is keveredtünk dugóba, vagy nem robbant le az autó.
Amikor a nyári hónapokban hosszabb, több órás vagy akár több napos autóutazásra indulunk, fontos, hogy extra felszerelésekkel készüljünk fel a kihívásokra. Ezek az eszközök és tárgyak nélkülözhetetlenek lehetnek az utazás során felmerülő problémák kezelésében, a komfort szintjének fenntartásában, és az utazás biztonságosabbá tételében. 

Itt van néhány dolog, amit érdemes magunkkal vinni, ha hosszabb időt töltünk az úton a forró nyári napokon:

 • Hűtőtáska: Hidegen tartja az ételt-italt, elengedhetetlen hosszú utakon. A jól bevált jégakkus verzió több órán át kitart, de szivargyújtóról működőek is kaphatók már 20-30 ezer forinttól.
 • Pót ruházat: Változékony időjárás vagy váratlan események esetén jól jöhet. Elindulsz gatyarohasztó 45 fokban, aztán ha hegyekbe érsz, akkor meg didereghetsz 15 fokban – előzd meg ezt a hibát.
 • Papírtérképek és útikönyvek: A technológia hibázhat, a fizikai térképek sosem hagynak cserben. Egy Magyarország és Európa térkép nem lesz annyira naprakész, mint az online térképek, de nem is merülnek le. (nem elég ha a csomagtartóban van, tudd is használni)
 • Multitoolok és kis szerszámkészlet: Alapvető javításokhoz és sürgős esetekhez. Tudd kicserélni a kiégett izzót, vagy pár apróságot gyorsan megjavítani.
 • Mobiltelefon-töltő és power bank: Biztosítja, hogy a kommunikációs eszközeink mindig töltődjenek.
 • Szúnyog- és rovarriasztó: Különösen hasznos, ha természet közeli területeken töltünk időt.
 • Kemping szék vagy piknik pléd: Pihenőidők és étkezések kényelmesebbé tétele érdekében.
 • Vészhelyzeti akkumulátor-indító készlet: Az autó akkumulátorának lemerülése esetén nélkülözhetetlen egy jó bikázó szett

Ezek a felszerelések és tárgyak segítenek abban, hogy felkészülten és nyugodtan vághassunk neki a hosszabb nyári utazásoknak, miközben maximalizáljuk a biztonságot és a kényelmet az út során.