Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Autós kompresszor, hordozható kompresszor

Rendezés:

Autós kompresszor 12V-os

(2)
Előrendelhető
43.990 Ft

Geko autós kompresszor, 12V

(3)
Központi raktáron
5.780 Ft

A hordozható autós kompresszorok ma már szinte alapdarabnak számítanak egy autóban, különösen akkor, ha hosszabb útra indul az ember. Hiszen számos olyan helyzet adódhat, amikor hatalmas segítséget jelenthet az, hogy csak ki kell venni a csomagtartóból ezt a szerkezetet és máris fel lehet fújni vele például a nyomásából veszített autógumikat. Ám a széles választékban nem könnyű megtalálni az ideális típust. 

Miért olyan fontos, hogy legyen az autóban egy autós kompresszor?

Az elsődleges feladata ezeknek a szerkezeteknek az, hogy segítsen felfújni a nyomásából vesztett kerekeket vagy éppen kiegyenlíthesd a használata által a nyomáskülönbséget. Ez amiatt is nagyon lényeges, mert a gumiabroncsok a kilométerek alatt veszítenek a nyomásukból, amely nagy mértékben növeli egy defekt előfordulásának valószínűségét. Ráadásul ha kirándulni vagy nyaralni mentek, egyéb téren is nagy segítség lehet, hiszen akár gumimatracot, felfújható csónakot, úszógumit vagy labdát is felfújhattok a használatával. 

Hogy működnek ezek a mini kompresszorok?

Bár számos különböző típus létezik belőlük, az alap működési elv minden esetben ugyanaz. Először is be kell kapcsolni a szerkezetet, majd ha olyan típusú gépet választottál, a kijelzőn állítsd be az elérni kívánt nyomást. Ezt követően már eltávolíthatod a szelepsapkát, majd a megfelelő helyre helyezheted a fúvókát. Az automata típusok maguktól állnak, meg, ellenkező esetben neked kel figyelni arra, éppen milyen értéknél tart a nyomás. Nyugalom, a kompresszor segítségével a túlnyomáson is segíthetsz, így nem kell kétségbe esni, ha túl sok levegő került az abroncsba. A szelep elzárása után ki lehet kapcsolni a gépet is. 

Milyen tulajdonságokat vegyünk sorra egy hordozható kompresszor kiválasztásánál?

Mivel ma már nagyon sokféle hordozható autós kompresszor létezik, érdemes alaposan átgondolni, hogy melyiket választjuk a széles kínálatból. Ahhoz, hogy mindenki megtalálhassa közöttük a számára leginkább megfelelőt, nagyon fontos néhány dolgot figyelembe venni. Az egyik ilyen például a teljesítmény, hiszen nem mindegy, hogy milyen hosszú idő alatt mennyi levegőt képes bejuttatni a kompresszor az abroncsba. Ezzel kapcsolatban főként a termékleírásból tájékozódhatsz.

Az üzemi nyomás szintén egy igen fontos szempont. Amennyiben nem rendszeresen használod a gépet, a legalább 6 bar nyomással rendelkező típus tökéletes lesz. Továbbá a maga a méret sem utolsó amikor a tökéletes kompresszort keresi valaki, hiszen ha túl nagy a szerkezet és a csomagok már nem férnek a csomagtartóba mellette, bizony komoly fejtörést okozhat egy hosszabb útra való bepakolás.

Lényeges emellett a csatlakozás típusa is, ugyanis minél erősebb a kompresszor, annál nagyobb a motorja és annál több energiát is fogyaszt. A legjobb, ha mindezt az autó szivargyújtójának kapacitásához méretezzük, így nem érhetnek meglepetések használat közben, ugyanakkor forgalomban vannak már akkus kompresszorok is, amik jó szolgálatot tehetnek, ha nincs a közelben semmilyen áramforrás.

Sokan nem veszik figyelembe, pedig a kábel hossza is igencsak mérvadó, hiszen ha nem ér el a szóban fogó kerékig a kézi kompresszor zsinórja, az bizony patthelyzet. Éppen ezért ajánlott előre lemérni, milyen hosszú kábelre is lenne szükség, ha például a hátsó kerékbe kellene extra levegőt juttatni egy autópálya pihenőjénél. 
Végül, de nem utolsósorban a manométer pontosságról is szót kell ejteni, hiszen ez a pontos mérés alapja, így tudhatjuk, mennyi levegő került az abroncsba vagy egyéb felfújásra váró tárgyba. A legideálisabb, ha LED világítással van ellátva a választott gép, ugyanis így éjjel is gond nélkül használható. Sőt, léteznek olyan verziók is, amelyek piros villogással jelzik a többi közlekedő számára ha éppen például az út szélén vesztegelsz. 

A fentiekből látható, hogy elképesztően színes a kínálat, ha hordozható kompresszorokról van szó, ám ha az említett pontok mindegyikét mérlegeled, hamar megtalálhatod között azt, amely számodra a leginkább megfelelő.