Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Tudnivalók a Beaufort-skáláról

A Beaufort-skála egy rendszer, amely a tengeri és a szárazföldi szélsebességet kategorizálja az emberi megfigyelések alapján. A skála alapját az angol tengerész, Sir Francis Beaufort fektette le az 1800-as évek elején. A skála számszerű értékei 0-tól 12-ig terjednek, és minden számhoz tartozik egy leírás a szélsebességről és az esetleges hatásokról.

Itt van egy rövid összefoglaló a Beaufort-skáláról:

0. Szélcsend (0 km/h): A levegő teljes nyugalma, a tenger teljesen sima.
1. Gyenge szellő (1-5 km/h): A falevelek enyhe mozgása észlelhető.
2. Enyhe szél (6-11 km/h): A levelek, ágak enyhén mozognak, a tenger felülete enyhén mozog.
3. Mérsékelt szél (12-19 km/h): Az ágak mozognak, a tengeren kisebb hullámok keletkeznek.
4. Friss szél (20-28 km/h): Kisebb ágak mozognak, a hajózás már kissé nehézkessé válhat, különösen kezdők számára.
5. Élénk, erőteljes szél (29-38 km/h): Kisebb fák is mozognak, a tengeren magas hullámok jelentkeznek.
6. Erős szél, nagy hullámok (39-49 km/h): Nagyobb ágak, könnyebb tárgyak is elmozdulhatnak, a tengeren már hosszú hullámok jelentkeznek.
7. Zivataros, viharos szél (50-61 km/h): Közepes méretű faágak mozognak, a tenger habos lesz.
8. Erős zivataros szél (62-74 km/h): Nagyobb fák mozognak, a tenger tajtékzik és magas hullámok jelentkeznek.
9. Heves vihar (75-88 km/h): Kisebb ágak törhetnek le, a tengeren magas  és hosszú hullámok jelentkeznek.
10. Viharos szél, háborgó víz (89-102 km/h): Fák dőlhetnek ki, a tengeren nagy hullámok és habosodás jelentkezik.
11. Erős szélvész (103-117 km/h): Nagy fák is károsodhatnak, a tengeren hatalmas hullámok, habzó tajték képződik.
12. Vihar, orkán (több mint 117 km/h): Nagy pusztítás várható, a tenger teljesen kirobban, keress fedezéket, menekülj.

Ki volt Sir Francis Beaufort?

Sir Francis Beaufort (1774-1857) angol tengerész volt, aki ismertté vált a tengerészeti mérések és megfigyelések terén tett jelentős hozzájárulásai révén. Beaufort az Egyesült Királyság Királyi Haditengerészetében szolgált, és pályafutása során több fontos tengerészeti expedíción vett részt.

Leginkább az általa kidolgozott Beaufort-skála miatt ismert, amelyet a tengeri és a szárazföldi szélsebesség osztályozására használnak. A skála elnevezése onnan ered, hogy Beaufort dolgozta ki és publikálta először az 1800-as évek elején, amikor még kapitány volt.

Beaufort hozzájárult a tengeri navigáció, a meteorológia és a tengerészeti térképezés fejlődéséhez is. Részvételével fontos tudományos expedíciókon, valamint számos írása és munkája révén maradandó nyomot hagyott a tengerészet és a meteorológia területén.

Viharos tenger

Miért fontos ismerned a szélerősség skálát?

A szélerősség skála ismerete fontos számos szempontból:

1. Biztonság: Ismerve a szélerősség skálát, könnyebben felkészülhetünk és reagálhatunk az erős szélre vagy viharos időjárási körülményekre. Például a hajózás vagy más tengeri tevékenységek során pontosan meg tudjuk határozni, milyen körülményekre számíthatunk, és ennek megfelelően fel tudjuk készíteni magunkat és a hajót.

2. Navigáció: A szélerősség skála ismerete segíthet a navigációban és a térképezésben. A tengeri navigáció során például fontos tudni, milyen erős a szél, hogy megfelelően be tudjuk állítani a vitorlákat vagy irányt tudjunk váltani a szél irányának függvényében.

3. Meteorológiai előrejelzések: A szélerősség skála ismerete segíthet az időjárási előrejelzések értelmezésében és a szélsebesség előrejelzésének megértésében. Ezáltal pontosabb és hatékonyabb döntéseket hozhatunk például a szabadban végzett tevékenységek tervezésekor vagy a biztonságos utazások megtervezésekor.

4. Katasztrófavédelem: A szélerősség skála ismerete fontos szerepet játszhat a katasztrófavédelemben és az előrejelzett viharok vagy szélviharok kezelésében. Az előrejelzések alapján hatékonyabban lehet szervezni a katasztrófavédelmi intézkedéseket és felkészülni a lehetséges következményekre.

5. Vitorlázás és szörfözés: A vitorlázók és szörfösök számára kritikus fontosságú az aktuális szélerősség ismerete. A szélerősség skála segítségével meghatározhatják, hogy milyen körülmények között lehet biztonságosan vitorlázni vagy szörfözni, és ennek megfelelően tervezhetik meg az aktivitásukat.

Ezek csak néhány példa arra, hogy miért fontos ismerni és megérteni a szélerősség skálát. Ez az ismeret sokféle területen hasznos lehet mind a mindennapi életben, mind a különböző szakmai tevékenységek során.

Bármilyen tevékenységet végzel, ahol a szélnek hatása van a munkádra, szórakozásodra ott bizony elkél egy jó szélsebességmérő! Nézd meg webshopunk kínálatát!