Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Menü

Ezek az alapvető szerszámok az otthoni autószereléshez

Nincs annál kényelmesebb, mint amikor az embernek van lehetősége egy autó kényelmét élvezni, amíg eljut A pontból B pontba. Ugyanakkor nem létezik annál bosszantóbb dolog, mint amikor valami meghibásodik a kocsiban, a szerelő pedig néhány perces munkáért komoly összegeket kér el. Ha úgy érzed, vannak olyan helyzetek, amikor te magad is meg tudnád oldani a kisebb problémákat némi bütykölés árán, akkor érdemes otthonra betárazni néhány autószereléshez szükséges, alapvető szerszámból. 

Mi mindent szerelhetünk meg otthon az autón?

Ez tulajdonképpen attól függ, ki mire érzi magát képesnek. Hiszen van, aki a téli- és nyári gumik lecseréléséig jut, míg másik az izzókat, az olajat vagy akár a szűrőcserét is maguk végzik ez a kocsijukon, sőt egy-egy apróbb meghibásodást is eredményesen képesek orvosolni. Ehhez viszont a megfelelő tudáson túl szükség van ideális szerszámokra is, amelyek segítségével megfelelően elvégezhető a munka.

Milyen szerszámokra lehet szükségünk otthoni autószereléshez?

A megfelelő szerszámok nem egyszerűen megkönnyítik az ilyen jellegű munkát, hanem egyenesen megalapozzák annak precíz és maradéktalan elvégzését, ami egy olyan érzékeny szerkezet esetén mint az autó, elengedhetetlen. Vagyis vannak olyan eszközök, amelyek jó, ha mindig rendelkezésre állnak és készen állnak a munkára a garázsban vagy a műhelyben tárolva. Lássuk ezek közül négy legfontosabbat, amelyeknek helye van a készletben!

1. A megfelelő kulcskészlet

Az első és legfontosabb dolog egy kulcskészlet, amely az alapjait képezi az otthoni autószerelésnek. A különböző méretű és típusú csavarokhoz megfelelő kulcsokkal könnyedén el lehet távolítani bizonyos részeket és vissza lehet azokat csavarozni. Enélkül bizony kevés dologgal boldogulunk, ha egy autó megszereléséről van szó. 

2. Csavarhúzó, nem is egy!

Szintén lényeges eleme e téren a szerszámos ládának a csavarhúzó szett, amelyek az olyan helyen elhelyezett csavarok esetén vethetők be hatékonyan, mint például a motortér vagy az izzók. Vagyis érdemes külön szettet behelyezni ehhez is.

3. Fogók, a precíz munkafolyamatokhoz

A fogók sem maradhatnak ki a sorból, hiszen ezek a többféle méretben kapható eszközök drótok igazításához elengedhetetlenek, mellé pedig érdemes rögtön beszereznie egy kombinált fogót is. A két szerszámmal együtt csodákat lehet véghez vinni akkor, ha valaki tudja, mit csinál. 

4. Ami biztosan nélkülözhetetlen: a hidraulikus emelő

Ami nélkül pedig biztosan nem megy a munka, az a hidraulikus emelő, amely biztosítja a biztonságos és megfelelő hozzáférést az autó alsó részéhez is, legyen az egy kerékcsere vagy komolyabb beavatkozás. Hiszen mivel otthon jellemzően senkinél sincs megfelelően kialakított szerelőakna, enélkül esély sincs az autó házi megbütykölésére. Nem árt ha van egy ilyen a csomagtartóban is, hiszen egy esetleges defekt során hatalmas segítséget nyújthat. 

Nem kérdés tehát az, hogy a fentebb felsorolt szerszámok mindegyike szükséges ahhoz, hogy otthon megszerelhessük az autónkat és ne fizessünk komoly összegeket egyszerűen orvosolható problémák megoldásáért a szerelőknek. Lényeges ugyanakkor hozzátenni azt is, hogy bármilyen tapasztalat nélkül nem ajánlott belekezdeni a műveletbe, hiszen ezzel akár kárt is tehetünk a saját járművünkben.

Sőt, hangsúlyozandó az is, hogy attól, hogy valaki ki tud cserélni egy izzót vagy egy gumit, még nem válik szakértővé, így a komolyabb meghibásodások kezelését ajánlott hivatásos szakemberre bízni. Így megtartható egyfajta egyensúly az otthoni bütykölés szépségei és a hivatásos autószerelő felkeresése között.

Nézz szét autójavító szerszámaink között!