Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Ablakot választanál az otthonodba? Íme egy kis útmutatás

Ablakot választanál az otthonodba? Íme  egy kis útmutatás
Az építkezés, lakásfelújítás során az egyik fontos kérdés, hogy milyen ablakot építs be a házba. A korábbi időszakokhoz képest, amikor még ez a dilemma megoldódott azon egyszerű okból, hogy nem volt túlságosan nagy a választék, mára a helyzet megváltozott.

A piacon ma már rengeteg féle nyílászáró közül lehet választani. Anyagát tekintve bőséges a kínálat fa, műanyag, acél és más ablakokból, míg a szigetelési képességeket tekintve a panou usa termopan megoldástól kezdve egészen a biztonsági, vagy a fényvisszaverő üveggel ellátott ablakok közül lehet válogatni.

Igazából, azt, hogy a rengeteg típus közül melyiket választod ki, az elsősorban a te döntésed. A megfelelő választáshoz pedig fontos lépés, hogy készíts egy kritériumlistát, vagyis, írd össze, mely dolgok a legfontosabbak egy ablak esetében. Az alábbiakban kapsz ehhez némi segítséget.

Energiahatékonyság

Manapság, amikor minden sajtóorgánum az energiaválságról harsog, mindennapi téma a fűtés, a rezsiköltségek ésszerűsítése, az építkezés során is jelentős tényezőnek számít az energiahatékonyság. Tekintve, hogy a ház fűtött helyiségeiből a hő leginkább a nyílászárókon keresztül tud távozni, fontos a megfelelő szigetelő képességgel rendelkező ablak kiválasztása.

Ilyen megközelítésben pedig azt kell mondani, hogy számít a méret. Vagyis, az üvegfelület nagysága. Ez azt jelenti, hogy ha elsősorban a sok természetes fényt tartod fontosnak, ezért pedig nagyobb méretű ablak beépítését fontolgatod, tisztában kell lenned vele, hogy ebben az esetben annak hőszigetelő képessége is csökken.

A felmérések azt mutatják, hogy a házban megtermelt hő benntartásáért legalább 30%ban az ablakok felelősek. Úgyhogy ilyen tekintetben két dologra kell odafigyelni. Az egyik az ablakkeret. Olyan keretezésű ablakokat kell beszerezni, amelyek a megfelelő szigetelő képességgel rendelkeznek.

A másik tényező pedig maga az üveg. Nem kell feltétlenül lemondani a nagy üvegfelületekről, viszont akkor érdemes háromrétegű ablaküvegekben gondolkodni, amelyek hatékonyabban szigetelnek. Ez viszont egyben azt is jelenti, hogy az ablak beszerzése költségesebb lesz.

Szellőztetés

Szintén megfontolandó tényező a szellőztetés megoldása. Az ablakokat úgy kell kialakítani, hogy a szellőzés könnyen megoldható legyen. Ez nehézkesebb lehet abban az esetben, ha szűkebb helyiségről van szó, éppen ezért érdemes megfontolni a különböző típusú ablakokat.

Alapvetően választhatunk a befelé nyíló és a tolóablakok közül. Ha elegendő tered van a helyiségben, akkor választhatod a befelé nyíló egy- vagy kétszárnyú ablakokat, de ellenkező esetben jobb megoldás a tolóablak.

A tolóablakok elsősorban amerikai megoldásként ismertek. Praktikus megoldásnak számítanak, mert az ablaktábla a falban csúszik fel- és lefelé, vagy pedig jobb és bal irányba, ezzel pedig nem vesz el helyet a térből. A befelé nyíló ablakok esetében is megoldható a helytakarékosság, ha azokat nem nyitod ki teljesen, csak billenő üzemmódba teszed.

Ha energiahatékonyság szempontjából vizsgálod a dolgot, el kell mondani, hogy a befelé nyíló ablakok számítanak az olcsóbb megoldásnak, míg a tolóablakok szigetelési képessége jobb, viszont a pénztárcába is mélyebben bele kell nyúlni egy ilyen választás esetén.

A megfelelő keret kiválasztása is fontos

Ahogy arról már szó volt, fontos az is, hogy a megfelelő kerettel ellátott ablakokat válaszd, ennek is elsősorban energiahatékonysági szempontból van jelentősége. A keret az, ami meghatározza az ablak tartósságát, stabilitását, ezért is fontos rá figyelmet fordítani.

A leggyakoribbak a fából, műanyagból, alumíniumból és acélból készült ablakkeretek. A fa a legrégibb, legmegszokottabb anyag. Sokan ragaszkodnak hozzá, mert természetes és esztétikus megoldásról van szó. Viszont, tisztában kell lenni a hátrányaival is. Ezek pedig a karbantartás nehézsége és a rövidebb élettartam.

Manapság talán a legelterjedtebbek a PVC, vagyis műanyag kerettel ellátott ablakok. A műanyag könnyű, olcsó megoldás, az élettartama is hosszabb, viszont a szigetelési képességei korlátozottabbak.

Az alumínium keretek némileg költségesebb megoldást jelentenek, de jobb a hőszigetelő képességük, egyszerű a karbantartásuk és időtállóak is. Ugyanez mondható el az acél keretekről is, azzal, hogy ezek a legköltségesebbek, illetve, az acél keretek súlyosabbak is, mint az alumínium, amire érdemes odafigyelni, amikor a beépítést tervezed.