Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

A sokoldalú talicska - ennyi mindenre használhatod

Kertes házak egyik alapvető eszköze a talicska. Milyen feladatoknál könnyíti meg munkádat és mi alapján válaszd ki a számodra megfelelő típust? Ezekre a kérdésekre adunk választ a cikkben.

A talicska egy igazán egyszerű, kézi hajtású kisgép, mégis, nagymértékben könnyíti meg, illetve teszi gyorsabbá a különböző típusú munkafolyamatainkat. Ha te is cipekedtél már építkezés, kertrendezés, költözés során, biztosan tudod, hogy talicska segítségével mennyivel egyszerűbb kisebb-nagyobb méretű-, valamint súlyú eszközök, termések, építőanyagok, alkatrészek stb. mozgatása egyik helyről a másikra. Legtöbben talán a családi betonozások egyik alapkellékeként tartják számon - nem véletlenül.

A világ szinte minden táján használják építkezéseknél, felújításoknál, kert/tereprendezés során, kertes házak, növény- és állattenyésztés mindennapi tevékenysége folyamán. Ez a szuper kis eszköz nem kevés időt, s fizikai erőt spórol meg nekünk.

A legkülönfélébb feladatokban lehet segítségedre, mint például:

  • tűzifa pakolás,
  • kertrendezés - föld / komposzt / mulcs / kavics mozgatásakor,
  • beton, de akár műtrágya keverésekor,
  • növények / törmelék / kellékek mozgatása, de még költözés során is.

A talicska használatának legfőbb előnyei:

  • szűk területeken is alkalmazható, ahol más gépek nem férnek el,
  • idő- és költséghatékony,
  • tisztítása, karbantartása egyszerű,
  • könnyen kezelhető,
  • környezetbarát eszköz

Milyen részekből áll a talicska

1. Lengőkarok: a karok segítik a talicskát abban, hogy a puttonyban lévő terheket minimális erőfeszítéssel tudjuk megemelni. A karokon elhelyezett fogantyúk kialakítása eltérő lehet.

2. Kerék és tengely: ezek biztosítják a talicska gördülékeny mozgását, amely lehetővé teszi használója számára a könnyű tolást, illetve húzást. 
A kerék lehet tömör vagy felfújható, méretük változó. A nagyobb, felfújható kerekű típusokat könnyebb tolni. A tömör gumikerekek strapabíróbbak, de durva terepen nehezebb őket használni.
Az egykerekes talicskák mellett ma már kétkerekű talicskákkal is találkozhatunk, amelyek még hatékonyabb használatot tesznek lehetővé. Az egy kerékkel ellátott talicskákat könnyebb kiüríteni, de kiegyensúlyozatlan rakomány esetén, fordulás közben könnyen kiborulhat. A kétkerekűek stabilabbak, kevésbé billenők, ezáltal mozgatásuk is jóval könnyebb. Ezzel szemben a fordulás és kiöntés nehezebb lehet.

3. Puttony: jellemzően acél, festett lemez vagy műanyag kialakítású lehet. Formát és méretet tekintve széles választékot találunk, így mindenképp mérlegeld, hol és milyen feladatoknál szeretnéd használni. 
Az acél talicskák nagyobb súlyt bírnak el, de rozsdásodhatnak és adott esetben nehezebb velük bánni. Tartósság szempontjából az acél az időtállóbb. A műanyag változatok általában kisebb űrtartalmúak, kifejezetten kerti használatra (virágföld, mulcs, komposzt, falevelek, gallyak mozgatása) lettek kialakítva. Könnyebbek, jellemzően olcsóbbak, mint az acél típusok, de nagyobb súly, vagy a hőmérséklet-ingadozás hatására könnyebben sérülnek. 

Napjainkban sokféle talicska típus áll rendelkezésre, fontos, hogy olyat válassz, ami megfelel a használati igényeidnek.

Összefoglalva, a talicska remekül alkalmazható kertes házaknál, továbbá olyan területeken, iparágakban, ahol nehéz terhek mozgatására van szükség. Kialakításának köszönhetően olyan helyeken is hasznát vehetjük, ahol más kisgépek nem férnek el. Gondoljunk csak a kertészetek, veteményesek szűkebb területeire! Segítségével nagyobb súlyt vagyunk képesek megmozgatni, mint amire egy személy adott időben képes.

A talicska élettartamának meghosszabbítása érdekében tárold a garázsban, vagy esőtől védett, száraz helyen.