Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

A megfelelő benzines fűnyíró kiválasztásának szempontjai

Egyre többeknek van igényük van a szép, igényes lakókörnyezet megteremtésére, ami nem csak azt jelenti, hogy az alapvető dolgokat megteszik, mint a fűnyírás, hanem sziklakerteket alakítanak ki, esetlegesen kis tavat is építenek. 

Az ilyen típusú embereknek nem mindegy, hogy a fű hogyan és mivel van lenyírva, nekik szeretnénk segíteni a számukra lehető legjobb modell megtalálásában. 

Számos aspektusból közelíthetjük meg, hogy mi alapján érdemes fűnyírót választani. Azonban abban megegyezhetünk, hogy olyan gépet kell választanunk, amely kertünk méretéhez, jellegéhez és használati szokásainkhoz passzol.

A benzines fűnyíró nagyobb, akár 1000+ nm terület gondozásához ideális. Segítségükkel gyorsabban elvégezhető a munka, általában a fűgyűjtő kosaruk is nagyobb és az önjáró típusok a dombos területeken is könnyen kezelhetőek, akár elhanyagolt területeken is használhatóak. Hátrányukhoz írható, hogy zajosak, kipufogógáz eregetnek, valamint esetenként erőteljesebben vibrálnak, mint vezetékes társaik. Nagyobb, nehezebb gépek, ezáltal a szállításuk nehézkesebb lehet.

Milyen méretű benzinmotoros fűnyíró szükséges?

Mivel leginkább nagy területre van értelme ilyen erőteljesebb gépet venni, ezért fontos az is, hogy megfelelően nagy kapacitású legyen a

Lássuk be ez itt sem elhanyagolható tényező, csak úgy mint a párválasztásnál. Nem a legfontosabb, de nyilván figyelembe vesszünk mondjuk egy súlyt vagy testalkatot stb…

 • Vágásszélesség
  Ez az első adat, melyet érdemes figyelembe venni fűnyíró választásakor. Egy nagy terület karbantartása esetén óriási jelentőséggel bír, hogy az adott modell egyszerre mekkora darabon képes dolgozni. Egy fűnyíró melynek nagyobb a vágásszélességgel evidens, hogy több füvet is fog levágni, így a munka gyorsabb is lesz. Viszont amivel mindenképp számolni kell, hogy a nagyobb vágásszélességgel együtt jár a nagyobb súly. Ezért vásárlásnál célszerű önjárós gépet kiválasztani, hogy az emelkedőkön ne szakadjunk meg.

 • Teljesítmény
  A teljesítmény megadására változattól függően a kilowattot, a lóerőt, a voltot vagy a hengerűrtartalmat használjuk. Ugyanis ezek alapján tájékozódhatunk a legkönnyebben a gép teljesítményét illetően. A legjellemzőbb az a 2-4 lóerő közötti teljesítmény, hétköznapi használatra ezzel már elboldogulsz. 

Benzines fűnyíró vásárlás - nézd meg a kínálatot!

A fűnyíró funkciói

Hasonlóan az autóvásárláshoz nem csak a minőséget és teljesítményt vesszük figyelembe, hanem a különféle tulajdonságokat is, mint a kényelmi- vagy a hatékonyság növelése érdekében beépített funkciók.

 • Vágásmagasság állítás
  A kívánt gyepmagasság számtalan dologtól függhet (a növényzet életkora, fajtája, az időjárás, de akár attól is, hogy dísz pázsitot szeretnénk, vagy csupán egy gazosabb területet kell ledúrnunk). Épp ezért fontos, hogy könnyen, gyorsan és precízen tudjuk beállítani, hogy milyen magasra vágnánk a füvet. A profibb modelleknél nem kell ehhez a kereket leszerelni, egyes daraboknál viszont a kerekek áthelyezésével lehet feljebb-lejjebb emelni a pengét.

 • Önjáró benzines fűnyíró
  Már volt szó az önjáró funkcióról. Ez egy igen hasznos tulajdonsága a gépnek, mert az emberi erőbefektetést hivatott csökkenteni. A fűnyíró karjának folyamatos húzásával gyakorlatilag magától megy a fűnyíró, sőt némely típusokon a sebességi fokozat is beállítható. 

 • 2in1, 3in1, vagy 4in1 funkció
  Minél profibb és drágább egy gép, annál több mindenre képes. Gondolunk itt arra, hogy csak vágásra használható. vagy fűgyűjtésre is alkalmas, netán oldalra is kidobja a füvet és még mulcsozásra is használható.
  Induljunk el az alapoktól, ma már a legtöbb modell rendelkezik fűgyűjtő tartállyal, ami óriási előnyt jelent, hisz nem kell bajlódni a gereblyézéssel. Így megállapodhatunk abban, hogy a 2in1 az alapváltozat, mely vág és összegyűjt.
  Ezek a fűnyírók a levágott füvet a tolókar alatti tartályba gyűjtik, melyet alkalomadtán üríteni is kell. Másik pozítívuma a gyűjtőtartályos megoldásnak, hogy elkerülhetjük a gyomok magvainak szétszóródását.
  A következő az oldalkidobás. Ez a funkció akkor tesz jó szolgálatot, ha elhanyagolt vagy ritkábban nyírt területeket kell rendbe tenni. Ennek használata azért célszerű, mert a levágott fűvel hamar megtelne a gyűjtőkosár és gyakran kellene üríteni. Hátránya viszont hogy a fűnyírás után össze kell szedni a levágott füvet.
  Mulcsozásra alkalmas eszközök a fűnyírás során az apróra vágott füvet visszajuttatják a talajra, mely komposztként szolgál. A gyepre visszajutatott fű természetes zöldtrágyaként funkciónál és megóvja a gyepet a kiszáradástól. (A gyakori mulcsozás károkat is okozhat, mint például gombásodás vagy a nem megfelelő oxigénellátás, ezért a gyepet ekkor évente 1-2 alkalommal szellőztetni is kell)

A fűnyíró kialakítása

Megint csak egy olyan téma mely mellett nem mehetünk csak úgy el. A gyártók nem csak a belső kialakításra fektetnek nagy hangsúlyt, hanem a külső megjelenésre is nagyobb fókusz kerül. Emellett még ezek funkcionalítással is bírnak, mint például a csapágyazott nagy kerekek, vagy a fém késház.

 • Kerekek
  A kerekek esetében a csapágyazottat érdemes preferálni számos okból kifolyólag. Sokkal finomabban és könnyedébben fut majd a fűnyíró és ugyanakkor sokkal tartósabb is lesz. A méretre is érdemes figyelni. A drágább modellek már két óriási hátsókereket kapnak nem csupán a tartósság, hanem a könnyebb fordulás és a nagyobb akadály véget. 

 • Késház
  A késház a benzines fűnyíróknál minden esetben fémből, legtöbbször acélból vagy alumíniumból készül a nagyobb strapabírás véget. Az acél vagy alumínium minősége jelenti a különbséget. Az eredmény egy az időjárás –és a fokozott használatnak kitett ellenállóbb késház.

Benzines fűnyíró vásárlás - nézd meg a kínálatot!