Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

A 6 legfontosabb kerti teendő tavasszal

A tavasz a kertészkedők legaktívabb időszakát hozza el a kertben. Megannyi munka vár ránk, melyekre érdemes időben felkészülni, hogy mindent a maga idejében tudjunk elvégezni. Halogatni nem érdemes őket, annak a termőföld, pázsit és növények láthatják kárát. Hogy segítségedre legyünk, az alábbi listában a 6 legfontosabb tavaszi kerti teendőt foglaljuk össze.

1. Kert tervezése, kertészeti eszközök, felszerelések ellenőrzése

Alaposan gondold végig, hogy milyen munkálatokat kell a kert jelenlegi állapotában elvégezned, s mit szeretnél még megvalósítani az év során. Ha pontosan látod, mik az elképzeléseid, meg tudod tervezni a szükséges munkálatokat, valamint a hozzájuk szükséges eszközöket. Mérd fel a talaj, az ágyások, a termőföld állapotát, ellenőrizd a téli fagyok okozta esetleges károkat.

Ha összeállt a lista, nézd át a rendelkezésre álló szerszámokat, kerti kisgépeket, készítsd fel őket a tavaszi munkálatokra. Szerezd be a még hiányzó eszközöket, kiegészítőket, alapanyagokat, amelyek például a veteményeshez, ágyásokhoz, metszéshez, fóliázáshoz kellenek.

Amire szükséged lehet:

  • kerti szerszámok - ásó, kapa, lapát, kertészeti kesztyű,
  • ágyás kialakításához szükséges elemek,
  • metszőolló, ágvágó a dísznövények, évelők, gyümölcstermők, sövények metszéséhez,
  • fűmag és vetőmagok, virág- és dughagymák, humusz vagy trágya, műtrágya, virág- és termőföld,
  • öntözőkanna, esővízgyűjtő, csepegtetős- és egyéb öntözőrendszer a rendszeres és kiegyensúlyozott vízutánpótláshoz,
  • kaspók, virágcserepek,
  • fűnyíró, talicska, rotációs kapa.

A felsorolt lista korántsem teljes, a leggyakoribb kerti munkák során használt elemeket tartalmazza.

2. Metszés

A legtöbb növénynek szüksége van a kora tavaszi metszésre, melynek során eltávolítjuk a fagykárokat szenvedett, elhalt növényi részeket, ágakat. Számos cserje, díszfa, gyümölcsfa alakító-formai metszése ilyenkor aktuális. Fontos, hogy a metszést szakszerűen, az adott növény igényeihez igazítva, tiszta, fertőtlenített és éles metszőollóval végezd.

3. Talaj előkészítés és -javítás

Bármennyire egészséges a kerti talaj, minden tavasszal ajánlott szerves trágyával, érett komposzttal, humusszal feltölteni, hogy a növények számára az év további részében elegendő tápanyagot biztosítson. A termőtalaj állapota, a vetni/ültetni kívánt zöldségek, gyümölcsök és virágok egyedi tápanyagigénye szerint szükséges a talaj tápanyag utánpótlása. Mielőtt a termőföldbe bármi kerülne, lazítsd fel, forgasd át a talaj felső rétegét, bedolgozva a szerves trágyát és/vagy komposztot.

Még mielőtt az ősszel eldugott virághagymák kikelnek, érdemes vékony rétegben komposzttal, humusszal megtámogatni talajukat. Az évelők köré ugyancsak érdemes plusz tápanyagot juttatni. (Sosem késő elkezdeni a komposztálást!)

4. Át- és szétültetés

Az örökzöld cserjéket a kora tavaszi időszakban, még az új hajtások megjelenése előtt érdemes kiültetni végleges helyükre, vagy átültetni, amennyiben nem férnek el az addigi kaspóban. A lombhullató cserjék a virágzási időszakon kívül szinte bármikor ültethetők, de a tavasz is ideális.

Azokat az évelőket, amelyeket át szeretnél ültetni vagy gyöktörzsüknél szétválasztani, tavasz kezdetén megteheted. Vedd figyelembe, hogy az ősszel virágzó évelőket ajánlott tavasszal át-, ill. szétültetni, míg a tavasszal virágzó fajták esetében az ősz az optimális.

5. Kerti szerszámok tisztítása, szervizelése

Minden bizonnyal ősz végén megtisztítva helyezted el eszközeidet, kerti kisgépeidet. Tavasszal, még használatba vételük előtt ajánlott ezeket élesíteni, a rozsdától megtisztítani. Életlenül nagyobb kárt okozhatnak, mint hasznot, legyen az ásó, kapa, rota kapa, fűkasza vagy fűnyíró. Elektromos és benzines gépeket egyaránt vizsgáld át, amennyiben meghibásodást tapasztalsz, vidd szakemberhez.

6. Gyep szellőztetése

Még az első fűnyírás előtt, amikor a gyepsarjadás megindult, végezz gyepszellőztetést. Bár sokan kihagyják ezt a feladatot, célja igen fontos a fű későbbi növekedése és egészsége szempontjából. Ez biztosítja ugyanis a jobb levegő- és vízellátottságot, elősegíti, a gyökerek mélyebbre jutását, a fűszálak erősebbek lesznek. A folyamat végezhető gyepszellőztető eszközökkel, gereblyével vagy lombseprűvel. Ezután gondoskodj a tápanyag utánpótlásáról, majd az alapos öntözésről.